ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

Κομισιόν: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα, έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2025

Προβληματίζουν το αρκετά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ τονίζει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τους servicers προχωρά με καθυστερήσεις.

Επιβεβαιώνει την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αλλά και ορισμένα «αγκάθια» που συνεχίζουν να υφίσταται η έκθεση Μεταμνημονιακής Εποπτείας της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. 

Στα βασικά προβλήματα εντάσσει το αρκετά υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ τονίζει ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τους servicers προχωρά αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με καθυστερήσεις.

Στην έκθεσή της η Επιτροπή αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει ελαφρώς, με την ανάπτυξη να συνεχίζει να υπερβαίνει το 2024 - 2025 τον μακροχρόνιο ρυθμό ανάπτυξης, που υπολογίζεται σε 1%.Η Ελλάδα καταγράφει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ και της ζώνης του ευρώ που είναι 0,4%. Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ανακτήσει τη δυναμική της, υποστηριζόμενη από την επιτάχυνση των επενδύσεων και τη σταθερή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, φθάνοντας το 2,2% και το 2,3% το 2024 και το 2025, αντίστοιχα. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί με μέτριο ρυθμό φθάνοντας το 2,8% το 2024 και το 2,1% το 2025. Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μειωθούν μόνο σταδιακά λόγω του ακόμη επίμονα υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων και της σταθερής αύξησης των μισθών που τροφοδοτείται από τις αυστηρότερες συνθήκες στην αγορά εργασίας και την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Η ανεργία αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται, αν και οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να επιβραδυνθούν από τον έντονο «κατακερματισμό» της αγοράς εργασίας. Παρά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023 στο 6,3% του ΑΕΠ, το έλλειμμα παραμένει υψηλό και αναμένεται να μειωθεί μόνο μέτρια τα επόμενα έτη λόγω της αναμενόμενης αύξησης των εισαγωγών κεφαλαιουχικών αγαθών εν μέσω ισχυρότερης επενδυτικής δραστηριότητας. 

Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα βελτιώθηκε το 2023 και αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στο 1,2% του ΑΕΠ το 2024 και στο 0,8% του ΑΕΠ το 2025. Η βελτίωση το 2023 οφείλεται κυρίως στη σταδιακή κατάργηση των ενεργειακών μέτρων. Η βελτίωση και τα δύο έτη οφείλεται κυρίως στην υποτονική αύξηση των τρεχουσών δαπανών. Οι αρχές έχουν λάβει ορισμένα δημοσιονομικά μέτρα το 2024, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της φορολογίας των αυτοαπασχολούμενων, τα οποία θα έχουν ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στο συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο. Το συνολικό απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αυξήθηκε, σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία -ταυτόχρονα, το απόθεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για συντάξεις μειώθηκε περαιτέρω. 

Η πορεία των τραπεζών

Η κερδοφορία του τραπεζικού τομέα ήταν ισχυρή το 2023, ενώ η διαδικασία πώλησης δανείων από τους servicers προχωρά αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η κερδοφορία του τραπεζικού τομέα παρέμεινε ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν υψηλά με μικρή μόνο αναπροσαρμογή των καταθέσεων. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το 2023, κυρίως λόγω των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων και οι τιτλοποιήσεις με τη χρήση του συστήματος «Ηρακλής» θα παραμείνουν πιθανότατα τα κύρια εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού το 2024. 

Η εκκαθάριση των παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους διαχειριστές προχωρά, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, ενώ διάφορα χαρτοφυλάκια που τιτλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του αρχικού προγράμματος συνέχισαν να υποαποδίδουν. Αυτό οφείλεται ιδίως σε δικαστικά εμπόδια, κυρίως στο πλαίσιο διαδικασιών εκκαθάρισης. Αυτά επηρεάζουν τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα χαμηλότερες από τις αναμενόμενες εισπράξεις από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων. Οι πολιτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα για την αντιμετώπιση διαφόρων παλαιών ζητημάτων εφαρμόζονται σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024. 

Η διαδικασία εκκαθάρισης των καθυστερούμενων υποθέσεων αφερεγγυότητας νοικοκυριών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς σχεδόν όλες οι υποθέσεις (99,5%) θα έχουν εκδικαστεί στα δικαστήρια έως τα μέσα του 2024. Η διαδικασία για τη δημιουργία του οργανισμού sale & lease back αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2024. Όσον αφορά την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις ζητούμενες κρατικές εγγυήσεις, οι αρχές σχεδιάζουν να διεκπεραιώσουν όλες τις απαιτήσεις μέχρι το τέλος του 2024 και έχουν νομοθετήσει μια σειρά διατάξεων για την εκκαθάριση των εναπομεινάντων νομικών αβεβαιοτήτων. Ωστόσο, οι πραγματικές πληρωμές για πολλές εγγυήσεις που δόθηκαν σε επιχειρήσεις θα καθυστερήσουν, καθώς θα υπόκεινται σε δικαστικές αποφάσεις. 

Οι εξωδικαστικές αναδιαρθρώσεις έχουν επιταχυνθεί από το τρίτο τρίμηνο του 2023, γεγονός που δείχνει ότι η πλατφόρμα αναδιαρθρώσεων έχει αποκτήσει περαιτέρω έλξη μετά τις στοχευμένες νομικές τροποποιήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια για την περαιτέρω διευκόλυνση της χρήσης άλλων εργαλείων του νέου κώδικα αφερεγγυότητας, όπως η πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να ξεκινήσει την εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ενίσχυση των κεφαλαιαγορών, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας της χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς. 

Υπερταμείο και ιδιωτικοποιήσεις

Το Υπερταμείο εμφάνισε τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις του από την ίδρυσή του. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο επενδυτικό ταμείο υπό την ευθύνη του Υπερταμείου και να βελτιώσει τη λειτουργία των κρατικών επιχειρήσεων στο χαρτοφυλάκιο του αυξάνοντας τη λειτουργική τους ευελιξία και την εμπορική τους αυτονομία. Η αύξηση της οργανωτικής και λειτουργικής ικανότητας του Υπερταμείου και η βελτίωση της εσωτερικής επενδυτικής εμπειρογνωμοσύνης της, με παράλληλη διασφάλιση της λειτουργικής της αυτονομίας, θα ήταν αναγκαία για να εκπληρώσει το ταμείο τα βασικά τουκαθήκοντα όσον αφορά τον μετασχηματισμό και τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και για τη δημιουργία και την αποτελεσματική εποπτεία του νέου ταμείου επενδύσεων ανάπτυξης.

Οι συναλλαγές ιδιωτικοποίησης βρίσκονται σε γενικές γραμμές σε καλό δρόμο. Η αρχική δημόσια προσφορά του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών υπερκαλύφθηκε, με τις παραγγελίες των επενδυτών να ξεπερνούν τις 11 φορές τις προσφερόμενες μετοχές. Η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και πρέπει ακόμη να ολοκληρωθεί. Η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος θα σηματοδοτήσει την εκπλήρωση της δέσμευσης πολιτικής του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την έκδοση του Κώδικα Εργατικού Δικαίου και του Κώδικα Ρυθμιστικών Διατάξεων Εργασίας για τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου και της πρόσβασης στο εργατικό δίκαιο. 

Το χρέος

Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της. Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από έναν τρίτο μεγάλο οίκο αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα θεωρείται ότι αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και χαμηλούς κινδύνους μακροπρόθεσμα.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης για το 2024 και το 2025 είναι χαμηλές, λόγω των προβλεπόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων και της μέτριας απόσβεσης του χρέους, η οποία οφείλεται επίσης στην προγενέστερη μερική προπληρωμή της ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης. Η Ελλάδα διατηρεί ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα και έχει διατηρήσει συνεχή πρόσβαση στις αγορές εν μέσω της μείωσης των διαφορών αποδόσεων μετά τις πρόσφατες αναβαθμίσεις σε επενδυτική βαθμίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Η Ελλάδα περνά τις «εξετάσεις» με... αστερίσκο για τα κόκκινα δάνεια

Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, με το χρέος της να είναι διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, εκφράζει ανησυχίες για τον αργό ρυθμό ρυθμίσεων δανείων που έχουν στην κατοχή τους οι servicers.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέπει πλεονάσματα η Κομισιόν αλλά επικρίνει τις ρυθμίσεις χρεών

Τις προβλέψεις της για συνεχή αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια επαναλαμβάνει η Επιτροπή, ενώ επιφυλάσσει δυσμενή σχόλια για τις νέες ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.