ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ

Τέσσερις χώρες φεύγουν από Eurovision λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

Το Ισραήλ θα μπορεί να συμμετάσχει στη Eurovision 2026 στη Βιέννη, χάρη σε νέους κανόνες που υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση. Μετά την ανακοίνωση, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία και Σλοβενία αποχώρησαν.

Το Ισραήλ θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2026, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ψήφιση νέων κανόνων από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), που επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των χωρών-μελών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EBU, τα μέλη ενέκριναν "μια σειρά τροποποιήσεων" με στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, της διαφάνειας και της ουδετερότητας του διαγωνισμού. Οι αλλαγές αυτές καθιστούν νόμιμη τη συμμετοχή κάθε μέλους που το επιθυμεί, χωρίς να πραγματοποιηθεί πρόσθετη ψηφοφορία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό του 2026.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Τέσσερις χώρες –η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Σλοβενία– ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τη Eurovision 2026.

Το ισπανικό κρατικό δίκτυο RTVE γνωστοποίησε πως θα μποϊκοτάρει τον διαγωνισμό, επισημαίνοντας πως η αποχώρηση της Ισπανίας αποτελεί αντίδραση στην απόφαση της EBU να επιτρέψει τη συμμετοχή του Ισραήλ. Αντίστοιχα, το ολλανδικό δίκτυο Avrotros ανέφερε πως η συμμετοχή δεν είναι συμβατή με τις θεμελιώδεις αξίες του οργανισμού του, ενώ η ιρλανδική RTE δήλωσε πως δεν θα μεταδώσει τον διαγωνισμό λόγω των ανθρώπινων απωλειών στη Γάζα και της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η σλοβενική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTV ανακοίνωσε επίσης την αποχώρησή της από τη διοργάνωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, χαιρέτισε την απόφαση της EBU, τονίζοντας ότι το Ισραήλ "δικαιούται να εκπροσωπείται σε όλες τις σκηνές του κόσμου". Η δημόσια τηλεόραση του Ισραήλ KAN επιβεβαίωσε πως η χώρα θα συμμετάσχει κανονικά στη Eurovision του 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Δύο νεκροί Παλαιστίνιοι, καταστράφηκαν φαρμακαποθήκες

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη συνοικία Σεΐχ Ραντουάν στη Γάζα, ενώ καταστράφηκαν δύο αποθήκες φαρμακευτικού υλικού κοντά σε νοσοκομείο. Συνεχίζεται η αβεβαιότητα για νέα συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ εξετάζουν πλήγματα σε ενεργειακές δομές του Ιράν

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ σχεδιάζουν βομβαρδισμούς σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν, πιθανώς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του CBS News. Ο Τραμπ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την επιχείρηση, με στόχο πιθανή διακοπή ρεύματος στην Τεχεράνη.
Κατεστραμμένη Γάζα πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας που πέτυχαν για τη Γάζα οι ΗΠΑ

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ παρουσίασε τη συμφωνία για τη δεύτερη φάση εκεχειρίας στη Γάζα, που προβλέπει αφοπλισμό της Χαμάς και σταδιακή αποχώρηση Ισραηλινών. Η Χαμάς συμφώνησε, το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει επίσημα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Tο Ισραήλ ικανοποιήθηκε από τη συμφωνία για την Χαμάς

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «πολύ ικανοποιημένο» από τη συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς στη Γάζα, τονίζοντας πως αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη Μέση Ανατολή και επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία με το Ισραήλ.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Απαραίτητη η συνεργασία για τον επιτυχή αφοπλισμό της Χαμάς

Η συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς θα κριθεί από την πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, ενώ μίλησε για δυσκολίες στην επαλήθευση και αναγκαία αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα.