ΓΔ: 2706.65 0.15% Τζίρος: 245.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Κτήριο έδρας του ΝΑΤΟ

Βέλγιο: Το ΝΑΤΟ να προετοιμαστεί για υβριδικές απειλές, λέει ο αρχηγός

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες υβριδικές απειλές για την προστασία των μελών του, τόνισε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής, αναφέροντας περιστατικά όπως κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Το ΝΑΤΟ καλείται να ενισχύσει την ετοιμότητά του απέναντι στις αυξανόμενες υβριδικές απειλές, με στόχο την προστασία των κρατών-μελών του, σύμφωνα με δηλώσεις του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της συμμαχίας.

Οι υβριδικές απειλές περιλαμβάνουν τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές τακτικές, όπως κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης, δολιοφθορά κρίσιμων υποδομών και τη χρήση drones ή άτακτων ένοπλων ομάδων. Αυτές οι πρακτικές στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της ασφάλειας των αντιπάλων.

"Οι υβριδικές απειλές αποτελούν ένα πραγματικό ζήτημα και πιστεύω ότι μπορούμε να αναμένουμε περισσότερα τέτοια περιστατικά", ανέφερε ο Αλέξους Γκρίνκεβιτς, πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο στρατιωτικό αρχηγείο της συμμαχίας κοντά στη Μονς του Βελγίου.

Ο Γκρίνκεβιτς σχολίασε πρόσφατα περιστατικά στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι κάποια ήταν απερίσκεπτα ενώ άλλα σκόπιμα. Τόνισε τη σημασία της απόδοσης ευθυνών και σημείωσε ότι η συμμαχία γνωρίζει πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από ορισμένες από αυτές τις ενέργειες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξετάζει προληπτικές ενέργειες: «Αν η Ρωσία προσπαθεί να μας δημιουργήσει διλήμματα, τότε ίσως υπάρχουν τρόποι να τους δημιουργήσουμε διλήμματα», υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία παραμένει αμυντικός οργανισμός και «δεν υπάρχει τίποτα προσβλητικό σε αυτό».

Η Ρωσία, από την πλευρά της, απορρίπτει σταθερά τις κατηγορίες περί εμπλοκής σε επιθέσεις με drones ή κυβερνοεπιθέσεις κατά δυτικών χωρών και αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι η συμμαχία παρέχει όπλα, πληροφορίες και άλλου είδους υποστήριξη στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Αυξήστε τις αγορές όπλων για Ουκρανία, καλεί Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας καλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στήριξη στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις αγορές αμερικανικών όπλων, ώστε να διατηρηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός στο ουκρανικό μέτωπο.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βίλνιους ζητά συλλογική απάντηση ΝΑΤΟ στις ρωσικές υβριδικές επιθέσεις

Ο Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να προσαρμοστεί στις ρωσικές υβριδικές απειλές, μετά την αποτυχημένη επίθεση με drone στη Λειψία, για την οποία κατηγορείται η Ρωσία από τη Γερμανία.
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Ενίσχυση άμυνας μετά την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία

Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την αποτρεπτική του ικανότητα μετά την απόπειρα επίθεσης με drone στη Λειψία, που οι γερμανικές αρχές αποδίδουν στη Ρωσία, τόνισε ο Μ. Ρούτε, εκφράζοντας αλληλεγγύη στη Γερμανία. Αύριο συναντά τη φον ντερ Λάιεν.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Συζήτηση ΝΑΤΟ για Στενά Ορμούζ χωρίς συμμετοχή Συμμαχίας

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με συμμάχους για ενδεχόμενη συμβολή στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για αποστολή του ΝΑΤΟ.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι σε γγ ΝΑΤΟ: Χρειάζεται επιπλέον στήριξη αντιαεροπορικής άμυνας

Ο Ζελένσκι συζήτησε με τον γγ του ΝΑΤΟ Ρούτε για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας με περισσότερους πυραύλους. Ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει τρόπους άμεσης στήριξης της χώρας.
Εκτόξευση πυραύλου πεδίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟ: Σε στενή επαφή με Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την Πολωνία μετά την πτώση ρωσικού πυραύλου στο έδαφός της και τονίζει πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπεράσπιση. Ενεργοποιήθηκαν αμυντικά συστήματα από Πολωνία και ΝΑΤΟ.