ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Γερμανικό Κοινοβούλιο

Γερμανία: Ο Μερτς αξιώνει κομματική πειθαρχία πριν τη ψηφοφορία για συντάξεις

Ο καγκελάριος Μερτς ζήτησε κομματική πειθαρχία ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για το συνταξιοδοτικό, ενώ μέλη του CDU απειλούν με καταψήφιση. Η Αριστερά θα απέχει, διευκολύνοντας την έγκριση της κυβερνητικής πρότασης.

Ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU, CSU, SPD) έθεσε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ενόψει της κρίσιμης αυριανής ψηφοφορίας για το συνταξιοδοτικό, με φόντο την απειλή «ανταρσίας» από τους νεότερους βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Ο κ. Μερτς, μετά από συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία στη Bundestag απαιτεί 316 ψήφους και ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 328 βουλευτές. Όπως ανέφερε, επιθυμεί το τελικό αποτέλεσμα να κυμανθεί μεταξύ των 316 και 328 ψήφων, επικαλούμενος τη λεγόμενη «πλειοψηφία του καγκελάριου». Παράλληλα, τόνισε πως «το θέμα δεν είναι να υποτάξουμε τους επαναστάτες, καθώς τα μέλη του κοινοβουλίου πρέπει να είναι σε θέση να διαμορφώνουν ελεύθερα τις απόψεις τους».

Εδώ και εβδομάδες, ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει εσωτερικές εντάσεις, καθώς οι νεαροί βουλευτές του CDU εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, θεωρώντας ότι επιβαρύνει υπέρμετρα τις επόμενες γενιές. Η κοινοβουλευτική ομάδα της Αριστεράς ανακοίνωσε ότι θα απόσχει από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας ουσιαστικά την υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης, καθώς μειώνεται το απαιτούμενο όριο για την πλειοψηφία.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των CDU/CSU δήλωσε πως «δεν κοιτάζουμε τι κάνει η αντιπολίτευση, αλλά στοχεύουμε στη δική μας πλειοψηφία». Από την πλευρά τους, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία θα επιτευχθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από την αποχή της Αριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της BILD, στη δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, περίπου 15 βουλευτές του CDU καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Εάν η αντιπολίτευση αποφάσιζε να καταψηφίσει, αυτός ο αριθμός θα αρκούσε για να προκαλέσει σοβαρή κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κοινή προεδρία Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας στη συνάντηση για Ουκρανία

Μακρόν, Μπέρναμ και Μερτς συμπροεδρεύουν στη συνάντηση της Συμμαχίας των Προθύμων για στήριξη της Ουκρανίας τη Δευτέρα. Ο Ζελένσκι θα παραστεί, ενώ η συμμετοχή θα είναι δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης.
Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ρώσοι χάκερ πίσω από πλαστό βίντεο για παραίτηση Μερτς

Οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι η ομάδα χάκερ Storm-1516, που συνδέεται με τη ρωσική GRU, ευθύνεται για το παραποιημένο βίντεο παραίτησης του Μερτς και για ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.
Drone επιτήρησης πτήση
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Γερμανίας για χρήση drones

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας Γερμανίας συνεδρίασε για το περιστατικό με drone στο αεροδρόμιο Leipzig/Halle υπό τον καγκελάριο Μερτς. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία διερευνά πιθανή επίθεση που απειλεί την εθνική ασφάλεια.
Λογότυπο AfD Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δημοσκόπηση: Στο 28% η AfD, προπορεύεται 7 μονάδες του CDU/CSU

Η AfD ενισχύει το προβάδισμά της στη Γερμανία, αγγίζοντας το 28% στην πρόθεση ψήφου, ξεπερνά κατά επτά μονάδες το CDU/CSU, ενώ οι Οικολόγοι φτάνουν το 15%, οι Σοσιαλδημοκράτες το 12% και η ριζοσπαστική Αριστερά το 11%.
Κτίριο CDU Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς ζητά συγγνώμη από την ΚΟ CDU/CSU και δεσμεύεται για βελτίωση

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχτηκε λάθη στους πρόσφατους χειρισμούς του και υποσχέθηκε αλλαγές, ζητώντας συγγνώμη από τους βουλευτές, με στόχο την ενότητα του κόμματος ενόψει δύσκολης προεκλογικής περιόδου.
Γερμανικές εκλογές κόμματα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις εντός κόμματος για τους χειρισμούς Μερτς

Σε βαρύ κλίμα στο CDU, ο καγκελάριος Μερτς ανακοίνωσε αλλαγές σε υπουργείο Μεταφορών και γενικό γραμματέα. Η απόλυση του Πάτρικ Σνίντερ και αρνήσεις στελεχών προκάλεσαν δυσαρέσκεια και ακύρωση συνάντησης από το CDU Ρηνανίας-Παλατινάτου.