ΓΔ: 2500.79 2.08% Τζίρος: 376.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
regling
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Πηγή: www.consilium.europa.eu.

Αμηχανία και ειρωνία από Eurogroup για τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη

Τη λύπη του εξέφρασε ο Μάριο Σεντένο για την πρωτοβουλία Βαρουφάκη, ενώ ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για παραβίαση εμπιστευτικότητας και είπε ειρωνικά: «νόμιζα ότι όσα βρήκε ενδιαφέροντα τα έγραψε στο βιβλίο του».

Με αμηχανία και ειρωνικά σχόλια αντέδρασαν οι αξιωματούχοι του Eurogroup στις νέες πρωτοβουλίες Βαρουφάκη για τη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τις συνεδριάσεις του 2015, στις οποίες μετείχε ο ίδιος.

Δημοσιογράφος ζήτησε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών από τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ήταν και ο μόνος αξιωματούχος που είχε και τότε παρουσία στο Eurogroup, να σχολιάσουν την προσπάθεια του πρώην υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, να καταθέσει στη Βουλή στικ μνήμης με τις επίμαχες ηχογραφήσεις -ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Βουλής δεν έκανε δεκτές στα πρακτικά αυτές τις ηχογραφήσεις.

Ο Μάριο Σεντένο αντέδρασε με έκδηλη αμηχανία: «Ειλικρινά, δεν έχω κάποιο σχόλιο. Πολιτικά, είναι κάτι για το οποίο λυπούμαστε, αλλά δεν έχω σχόλιο», ήταν η απάντησή του.

«Δεν ξέρω τι είχε ο φάκελος», ήταν το σχόλιο του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος τόνισε ότι επίσης λυπάται «για αυτή την παραβίαση της εμπιστευτικότητας (σ.σ.: των συνεδριάσεων)». Και πρόσθεσε σε ειρωνικό τόνο: «Περίμενα ότι όσα είχε βρει ενδιαφέροντα από τις συζητήσεις θα τα είχε περιλάβει στο βιβλίο που εξέδωσε».

Πάντως, το θέμα με τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων δεν έχει λήξει, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει ανακοινώσει από την Παρασκευή ότι σκοπεύει, ως τα τέλη αυτού του μήνα, να δώσει πρόσβαση σε όλους τους Έλληνες στις ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ο κ. Βαρουφάκης, σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης και στην άρνηση του προέδρου της Βουλής να δεχθεί το στικάκι με τις ηχογραφήσεις και τονίζει ότι «καθώς κανείς δεν δικαιούται να κρατήσει τη Βουλή και τους πολίτες στο σκοτάδι, το ΜέΡΑ25 αναλαμβάνει το έργο αυτό. Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουμε δώσει πρόσβαση σε όλες και όλους».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Επενδύσεις και ενιαίες αγορές για μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέδειξε στο EU Finance Podcast την ανάγκη για ενιαίες κεφαλαιαγορές, περισσότερες επενδύσεις, ψηφιακό ευρώ και ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο επικεφαλής Eurogroup ζητά τα έσοδα συχνοτήτων για τα ταμεία ΕΕ

Ο Κ. Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του στο POLITICO, προτείνει ευρωπαϊκό συντονισμό στις δημοπρασίες φάσματος και αξιοποίηση των εσόδων για στρατηγικές επενδύσεις, ενισχύοντας την ενιαία αγορά και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Στηρίζουμε συμφωνία για MISP έως τον Οκτώβριο στο ECOFIN

Η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη συμφωνίας για την ενοποίηση και εποπτεία των αγορών (MISP) έως τον Οκτώβριο, τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, επισημαίνοντας τη σημασία συλλογικής δράσης για μεγάλες ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις.
Κυριάκος Πιερρακάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Σταθερότητα θεμέλιο της ΕΕ, η ανταγωνιστικότητα κρίνει τη θέση

Στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι κλειδιά για την ευρωπαϊκή οικονομία, με έμφαση σε τεχνολογία, ενέργεια και την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης.
Κυριάκος Πιερρακάκης Eurogroup
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Σταθερότητα, ψηφιακό ευρώ και τεχνητή νοημοσύνη στο Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, έθεσε τις προτεραιότητες του Eurogroup, με έμφαση στη σταθερότητα της Ευρωζώνης, το ψηφιακό ευρώ, την τεχνητή νοημοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις.