Ένα παράδοξο φαινόμενο εξακολουθεί όχι μόνον να υπάρχει αλλά και να διογκώνεται στην χώρα μας. Σε μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι ίσως η βασικότερος μοχλός ανάπτυξης και η ανεργία παραμένει εξαιρετική υψηλή, η ζήτηση θέσεων εργασίας από πλευράς ξενοδοχειακού κλάδου δεν μπορεί να καλυφθεί.
Στην ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, διαπιστώνεται ότι η ζήτηση εργασίας για το 2019 από μέρους του κλάδου ήταν για 21.821 θέσεις και καλύφθηκαν 15.852, δηλαδή μόλις το 73%.
Όπως τόνισαν στελέχη του κλάδου, η αδυναμία κάλυψης θέσεων εργασίας δεν συνδέεται μόνο με την εποχικότητα των θέσεων εργασίας, που τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές. Σοβαρότατος ανασταλτικός παράγοντας είναι τα ακριβά μεταφορικά, τόσο τα αεροπορικά όσο και τα ακτοπλοϊκά που είναι σε απαγορευτικά επίπεδα για εργαζόμενους που επιθυμούν να διατηρούν έστω και μια βασική σύνδεση με τον τόπο που κατοικούν. Ανασταλτικός παράγοντας είναι επίσης η μεγάλη δυσκολία εύρεσης στέγης και φυσικά τα ιδιαίτερα υψηλά ενοίκια, κυρίως των δημοφιλών τουριστικών περιοχών. Επίσης, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των εργαζομένων του κλάδου.
Οι ξενοδόχοι πάντως βρίσκονται σταθερά στις κορυφαίες θέσεις αναφορικά με τις επενδύσεις που πραγματοποιούν για να διατηρήσουν τις μονάδες ανταγωνιστικές. Όπως ανακοινώθηκε, επενδύουν σε ετήσια βάση τα τελευταία 3 χρόνια από ένα δισ. ευρώ αποκλειστικά και μόνον για τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων. Συνολικά τρία δισ. ευρώ αποκλειστικά και μόνον για ανακαινίσεις είναι πόσο εξαιρετικά υψηλό, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία, καθώς ενισχύει και άλλους κλάδους.
Εξάλλου, δύο μελέτες με μεγάλο ενδιαφέρον θα δημοσιοποιήσει στο άμεσο μέλλον με ευθύνη του το ΞΕΕ. Η πρώτη αφορά την σχέση του ξενοδοχειακού κλάδου με το τραπεζικό σύστημα -στα μέσα Μαρτίου. Θα απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως για ποιο λόγο προσέφυγαν στο τραπεζικό σύστημα, που πήγαν τα κεφάλαια, αλλά και στο επίκαιρο ζήτημα της αποπληρωμής.
Επίσης θα κυκλοφορήσει μια επετειακή έκδοση με όλες τις εξελίξεις στο κλάδο την τελευταία δεκαετία. Όπως αναφέρουν πηγές του ΞΕΕ, μεταξύ άλλων η αύξηση του αριθμού των ξενοδοχείων την τελευταία δεκαετία, σε αντίθεση με ότι πιστεύεται, θα είναι σε μονοψήφιο ποσοστό. «Μην σας ξεγελούν τα πολλά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε άνοιγμα νέων ξενοδοχειακών μονάδων Πολλά από τα δημοσιεύματα αναφέρονται ξανά και ξανά στα ίδια ξενοδοχεία, ενώ άλλα αναφέρονται σε άνοιγμα μονάδων που δεν είναι ξενοδοχεία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από τον κλάδο.