Στο φθηνό εργατικό δυναμικό που πρόκειται να έρθει από το εξωτερικό και το ερχόμενο καλοκαίρι στηρίζει τις ελπίδες του ο ξενοδοχειακός κλάδος για την κάλυψη των πολλών κενών θέσεων εργασίας. Οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις και η καλύτερη οργάνωση πρόκειται να δώσουν μια ισχυρή «ένεση» αποτελεσματικότητας στο σχέδιο ενίσχυσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας.
Σε μια χρονιά που για ακόμη μια φορά οι κενές θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο ξεπέρασαν τις 50.000 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, για το 2025 οι ελπίδες είναι πως τα νούμερα αυτά θα είναι χαμηλότερα, όπως ανέφερε στο περιθώριο της παρουσίασης της μελέτης για τη Φορολογική επιβάρυνση στον ξενοδοχειακό κλάδο, η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Κ. Σβύνου.
Οι ελλείψεις προσωπικού αποτελούν διαχρονικό πρόβλημα για τον κλάδο,, καθώς διατηρούνται σταθερά πάνω από τις 50.000 οι κενές θέσεις εργασίας και τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα είναι περίπου στις 55.000, ενώ την περασμένη χρονιά είχαν ξεπεράσει τις 53.000. Ελλείψεις που αντιστοιχούν περίπου στο 20% των θέσεων εργασίας. Το συνολικό κόστος απασχόλησης έχει αυξηθεί οριακά κατά 1,5%, ως ποσοστό του τζίρου, φτάνοντας το 27,5%, σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
Ωστόσο οι μετακλητοί εργαζόμενοι αναμένεται να αποτελέσουν μια σημαντική λύση για την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τις προσδοκίες του κλάδου. Η πρόεδρος του ΙΤΕΠ τόνισε πως «έχει ανοίξει ο δρόμος για τους μετακλητούς, καθώς έχουν γίνει πιο εύκολες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες», σημειώνοντας ότι υπάρχουν συμφωνίες με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος και η Ινδία, και εκτίμησε πως το 2025 τα νούμερα θα είναι καλύτερα.
Στελέχη του ΙΤΕΠ σημείωσαν πως με τις νέες κυβερνητικές ρυθμίσεις έχει μειωθεί η γραφειοκρατία και όσο περνάει ο καιρός και τρέχουν οι συμφωνίες, οι διαδικασίες θα γίνονται όλο και πιο εύκολες.
Οι μετακλητοί εργαζόμενοι προορίζονται για να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από το σύνολο των θέσεων εργασίας που δεν καλύπτονται, όπως οι ειδικότητες της καμαριέρας, «όπου καταγράφονται πολύ μεγάλες ελλείψεις» σύμφωνα με στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, ακόμα και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπου γραφεία μπορούν να καλύψουν και υψηλότερες θέσεις εργασίας όπως receptionist με εμπειρία σε 5άστερα ξενοδοχεία του εξωτερικού.
«Αντίδοτο» στις κενές θέσεις εργασίας
Τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις τόσο στον τουριστικό όσο και στον κατασκευαστικό κλάδο, έχουν εντείνει τις πιέσεις ώστε να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα σε μετακλητούς εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Στον τουριστικό κλάδο τα κενά δεν δείχνουν να μπορούν να καλυφθούν από Έλληνες εργαζομένους, καθώς όλο και περισσότεροι απομακρύνονται από τον κλάδο λόγω των χαμηλών μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων και της εποχικότητας της θέσης εργασίας. Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου σημειώνουν πως οι αμοιβές των εργαζομένων είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο των συλλογικών συμβάσεων, ωστόσο οι κενές θέσεις εργασίας δεν καλύπτονται.
Οι μετακλητοί εργαζόμενοι έχουν αποτελέσει μια λύση για την ελληνική αγορά που βρίσκεται υπό πίεση καθώς έρχονται στη χώρα για παραμονή από 8 μήνες έως και 5 χρόνια, ωστόσο μέχρι πρότινος οι διαδικασίες που απαιτούνταν ήταν χρονοβόρες και απαιτούσαν έως και 8 μήνες, χωρίς να συνυπολογίζονται τα δεκάδες απρόοπτα και γραφειοκρατικά προβλήματα.
Το υπουργείο Μετανάστευσης έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει πιο εύκολη την απασχόληση χιλιάδων ξένων εργαζόμενων στην Ελλάδα. Το πρώτο τρίμηνο του 2025, αναμένεται η Κοινή Υπουργική απόφαση των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει της οποίας θα καθορίζονται οι ανάγκες για μετάκληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, σε αριθμό ανά περιφέρεια και ειδικότητα, για το 2025.
Το καλοκαίρι, το υπ. Δικαιοσύνης είχε περάσει διατάξεις με στόχο να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια στη νόμιμη απασχόληση αλλοδαπών από ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα στις αλλαγές που είχε προωθήσει το υπ. Δικαιοσύνης ήταν ότι όσοι αλλοδαποί έχουν εργασθεί στη χώρα εντός της τελευταίας πενταετίας χωρίς να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούν να παίρνουν άδεια εργασίας με γρήγορες διαδικασίες, κατά προτεραιότητα σε σχέση με όσους δεν έχουν εργασθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, ή εργάσθηκαν και δημιούργησαν πρόβλημα.
Αυτή η προτεινόμενη διάταξη ικανοποιεί το αίτημα πολλών επιχειρήσεων που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν αλλοδαπούς εργαζομένους και θέλουν να τους καλέσουν εκ νέου, αλλά έως τώρα αντιμετώπιζαν σοβαρές γραφειοκρατικές δυσχέρειες, σαν να καλούσαν τους εργαζομένους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Επίσης διευκολύνθηκε η γραφειοκρατική διαδικασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες στα προξενεία του εξωτερικού και τις υπηρεσίες μιας στάσης να εξυπηρετούν επιχειρήσεις και εποχικούς εργαζομένους.