ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Shutterstock

Τι ισχύει με την άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για τον σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους και την επιστροφή τους από αυτόν.

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (ΥΑ 46445/ΦΕΚ Β΄2989/6-5-2023), παρέχει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ισχύουν τα εξής: Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.

Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για τον σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους και την επιστροφή τους από αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  • Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μίας εργάσιμης ημέρας.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο εργάσιμων ημερών.
  • Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών εργάσιμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
  • Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς, ωστόσο, η άδεια στις περιπτώσεις αυτές να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας (εγκύκλιος υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2632/οικ.7623/28-4-2023).

Επισημαίνεται ότι:

  1. Για εκείνους τους εργαζόμενους, που πρέπει να μετακινηθούν, με βάση τα παραπάνω, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους, η Κυριακή 21 Μαΐου 2023 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας) είναι εργάσιμη μέρα, τότε αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.
  2. Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια με αποδοχές (άδεια αναψυχής).
  3. Με την από 24/5/2019 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 23400/662 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου αποχής από την εργασία, λόγω κλήσης και συμμετοχής εργαζομένου σε εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ειδικότερα, «η συμμετοχή εργαζομένου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος και, επομένως, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία, κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αντιμετωπιζόμενο, σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του αστικού κώδικα. Περαιτέρω και, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζομένου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως, σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του αστικού κώδικα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή Τουρκίας Άγκυρα
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί μικροπολιτική για εκλογικά οφέλη

Η τουρκική προεδρία καταγγέλλει τις μικροπολιτικές τακτικές του Νετανιάχου για εκλογικό όφελος και τονίζει ότι η παρουσίαση της Τουρκίας ως απειλή από το Ισραήλ αποτελεί μέρος αυτών των ελιγμών, σύμφωνα με ανακοίνωση στο X.
ΣΥΡΙΖΑ βάθρο ομιλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μελίδης: Σε κινητοποίηση ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για ΔΕΘ και εκλογές

Ο Δ. Μελίδης του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο διάθεσης των πόρων, επικρίνοντας την πρόωρη αποπληρωμή χρέους 13 δισ. ευρώ. Υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει τη στρατηγική του ενόψει εκλογών και παραμένει ισχυρή αντιπολίτευση.
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μιχαΐλο Φέντοροφ ζητά άνοιγμα δρόμου για εκλογές στην Ουκρανία

Ο πρ. υπ. Άμυνας Ουκρανίας Μιχαΐλο Φέντοροφ τόνισε πως η χώρα πρέπει να εξασφαλίσει συνθήκες για εκλογές, παρά την επέλαση της Ρωσίας. Ζήτησε ασφαλή και νόμιμο μηχανισμό για δημοκρατικές διαδικασίες εν μέσω πολέμου.
Ρωσικό δικαστήριο σφυρί
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο Ρωσίας απέρριψε την έφεση του κόμματος Γιάμπλακο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας απέρριψε την έφεση του αντιπολεμικού κόμματος «Γιάμπλακο» και διατήρησε την απαγόρευση για τη συμμετοχή του στις εκλογές, μετά από προσφυγή του φιλοκυβερνητικού κόμματος «Ρόντινα».
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Δεν ξαναφέρνεις στο σπίτι μάστορα που σε κορόιδεψε

Η Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε πως το κυβερνητικό παρελθόν Τσίπρα αποτελεί το βασικό κριτήριο αξιολόγησης του, κατηγορώντας τον για σχέσεις με συμφέροντα και τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν ξεχνούν την περίοδο διακυβέρνησής του.