ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Φώτο: Shutterstock

Απεγκλωβίστηκαν ακόμα 13 άτομα, Έλληνες και μέλη οικογενειών από το Σουδάν

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ (Annalena Baerbock), για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Μαίνονται οι μάχες -  Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τηρείται «εν μέρει» λέει ο ΟΗΕ 

Πυρά και εκρήξεις ακούγονταν χθες βράδυ στην Ομντουρμάν, δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν, πάνω στον Νείλο, όπου ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς διαπίστωσε ότι ο στρατός χρησιμοποίησε UAVs για να πλήξει θέσεις παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ενώ αεροπορικά πλήγματα από τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Μπαχρί, όπου ο τακτικός στρατός προσπάθησε να εμποδίσει τις ΔΤΥ να καταλάβουν διυλιστήριο.

Βλήμα έπληξε νοσοκομείο της Ομντουρμάν νωρίτερα χθες, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους, σύμφωνα με υπεύθυνο της δομής υγείας.

Οι μάχες στο Σουδάν συνεχίζονταν χθες παρά το ότι από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη θεωρητικά εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τα μέρη, χάρη σε μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, για 72 ώρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμβόλιο κατά κορωνοϊού
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για χιλιάδες παιδιά από περικοπές ΗΠΑ σε εμβολιασμό ελονοσίας

Λόγω περικοπών, κυρίως από τις ΗΠΑ, περιορίστηκε σημαντικά η διάθεση εμβολίων κατά της ελονοσίας στην Αφρική, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων παιδιών, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια της Gavi, Σάνια Νιστάρ.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Έμφαση στις συνέργειες μεταξύ μεσογειακών κρατών

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε τη σημασία της Μεσογείου ως δικτύου συνεργασίας με Μέση Ανατολή και Αφρική, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, την ανάγκη ελευθερίας ναυσιπλοΐας και πιθανή αύξηση μεταναστευτικών ροών.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων ΙΔ': Δεν θέλω αντιπαράθεση με τον Τραμπ

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ΄ δήλωσε πως δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με τον Τραμπ, εξηγώντας ότι τα λόγια του γράφτηκαν πριν τις δηλώσεις του προέδρου. Τόνισε πως συνεχίζει να προωθεί το μήνυμα ειρήνης και αδελφοσύνης.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων από Γιαουντέ: Σεβασμός δικαιωμάτων, αντίσταση στους ισχυρούς

Ο πάπας Λέων ΙΔ΄, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Καμερούν, κάλεσε τις αρχές να καταπολεμήσουν τη διαφθορά, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λειτουργούν ενωτικά, με φόντο τη σύγκρουση στη χώρα.
Πλήθος στο Βατικανό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πάπας Λέων επισκέπτεται το Καμερούν στην αφρικανική του περιοδεία

Ο πάπας Λέων μεταβαίνει στο Καμερούν, στο πλαίσιο δεκαήμερης αφρικανικής περιοδείας, με στόχο να ζητήσει ειρήνη στη σκιά της τοπικής σύγκρουσης και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπίγια, αφού προηγουμένως πέρασε από την Αλγερία.
Ομάδα προσφύγων Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Η κρίση στο Σουδάν παραμένει «εγκαταλελειμμένη», λέει η Ντενίζ Μπράουν

Η Ντενίζ Μπράουν του ΟΗΕ χαρακτήρισε το Σουδάν «εγκαταλελειμμένη κρίση» λίγες μέρες πριν την επέτειο του εμφυλίου, τονίζοντας τον φαύλο κύκλο σεξουαλικής βίας, εκτοπισμών και θανάτων, και καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.