ΓΔ: 1481.58 1.17% Τζίρος: 56.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:49:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επέστρεψαν στην Ελλάδα 17 άτομα που απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν

Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη και δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο.

Επέστρεψαν στην Ελλάδα, 17 Έλληνες μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν και έφτασαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, με την ελληνική κυβέρνηση να ευχαριστεί την Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες, και την Ολλανδία για τη βοήθεια που παρείχε ώστε να διαφύγουν από την αφρικανική χώρα.

Χθες, η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, προσγειώθηκε με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί. Εκεί, τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτί, Mahamoud Ali Youssouf, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί, Sylvie Tabesse, και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία, Άννα Φάρου.

Με εντολή της ελληνικής κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) διασωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβαστεί και ο έφηβος γιος του. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες να απομακρυνθούν και οι υπόλοιποι που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», προσθέτοντας πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Από τη 15η Απριλίου, οι δυο στρατηγοί που βρίσκονται στην εξουσία από το πραξικόπημα του 2021 έχουν αρχίσει ανελέητο πόλεμο. Σύμφωνα με τους αριθμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.700 και πλέον. Έχουν επίσης εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες άμαχους, που πήραν τον δρόμο προς άλλες πολιτείες του Σουδάν ή προς γειτονικές χώρες, το Τσαντ και την Αίγυπτο. Και προκάλεσαν την κινητοποίηση πολλών κυβερνήσεων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση των πολιτών τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεχίζεται ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σουδάν

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον Ολλανδό ομόλογο του για τη βοήθεια ώστε να απομακρυνθούν οι 7 Έλληνες και τα μέλη των οικογενειών τους. Συμφωνία για καταπαύση του πυρός για 72 ώρες στο Σουδάν έπειτα από παρέμβαση ΗΠΑ και Σ. Αραβίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίδρυμα Ευγενίδου: Ψηφιακή καινοτομία και άμυνα στο επίκεντρο συνεδρίου

Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν κρίσιμα θέματα όπως η μεταφορά τεχνολογίας, η εμπορική αξιοποίηση της έρευνας και οι επενδυτικές στρατηγικές στις νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Nikos Dendias, Ypourgeio Amynas
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του επισμηναγού Ε. Κωστέα

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι η Πατρίδα θα μείνει δίπλα στην οικογένεια του πιλότου, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήρια του. Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται από επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα ψηφιακή υπηρεσία έρχεται το 2024 για τους απόδημους Έλληνες

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία διαχείρισης αιτημάτων θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να υποβάλλουν ψηφιακά στις προξενικές αρχές τα αιτήματά τους, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.