ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αγρότης σε χωράφι
Φώτο: Shutterstock

Καμπανάκι από ΟΗΕ για ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες αγρότισσες

Σε έκθεση που δημοσιεύει ο FAO σημειώνει ότι οι γυναίκες κατέχουν εν γένει περιθωριακή θέση στα αγροδιατροφικά συστήματα και αντιμετωπίζουν "συνθήκες εργασίας συχνά πιο δύσκολες από αυτές των ανδρών

Έχουν στην ιδιοκτησία τους λιγότερη γη, αμείβονται λιγότερο και είναι πιο ευάλωτες στις κρίσεις: οι γυναίκες, αν και είναι απαραίτητες για την παραγωγή των τροφίμων και για την διατροφή του κόσμου, εξακολουθούν να είναι θύματα πολλών ανισοτήτων, επισημαίνει σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σε έκθεση που δημοσιεύει για πρώτη φορά από το 2010-2011, ο FAO σημειώνει ότι οι γυναίκες κατέχουν εν γένει περιθωριακή θέση στα αγροδιατροφικά συστήματα και αντιμετωπίζουν «συνθήκες εργασίας συχνά πιο δύσκολες από αυτές των ανδρών, στον βαθμό που περιορίζονται σε περιστασιακές, ή μερικής απασχόλησης, άτυπες και χαμηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας».

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό αγροτικό εργατικό δυναμικό σε πολλές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής και λίγο λιγότερο από το μισό στη Νοτιοανατολική Ασία. Σχεδόν παντού στον κόσμο, υστερούν στην πρόσβαση σε γη, σε μέσα (λιπάσματα, σπόροι), σε χρηματοδότηση ή σε τεχνολογία, ενώ συχνά εξαρτώνται περισσότερο από τη γεωργία για την επιβίωσή τους, επισημαίνει επίσης ο διεθνής οργανισμός.

«Η μερίδα των ανδρών που κατέχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή κατοχυρώνουν δικαιώματα σε γεωργική γη είναι διπλάσια από αυτή των γυναικών» σε περίπου το 40% των χωρών που παρέχουν στοιχεία για την ιδιοκτησία γης από γυναίκες, προσθέτει ο FAO.

Λόγω της έλλειψης πόρων και πληροφόρησης που αντιμετωπίζουν, «οι γυναίκες έχουν επίσης μικρότερη ικανότητα προσαρμογής και ανθεκτικότητας στις κλιματικές κρίσεις». Την πρώτη χρονιά της πανδημίας της COVID-19, «το 22% των γυναικών έχασαν τη δουλειά τους» στις αγροδιατροφικές βιομηχανίες, έναντι μόνον ενός 2% των ανδρών. Το εισόδημά τους είναι επίσης χαμηλότερο κατά 18,4% στον αγροτικό τομέα των απασχολούμενων ως μισθωτών.

Αν και η πλειονότητα των δημόσιων αγροτικών πολιτικών λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες αυτές, μόνον το 19% από αυτές παρουσιάζουν «την ισότητα των φύλων ως ρητό στόχο», αποκαλύπτει ο διεθνής οργανισμός. Ωστόσο «η εξάλειψη των ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και τους μισθούς (...) θα επέτρεπε να αυξηθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 1%».

Μεγαλύτερη αυτονομία των αγροτισσών και των γυναικών που εργάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω καλύτερης εκπαίδευσης, της πρόσβασης στην ιδιοκτησία ή ακόμη της φύλαξης των παιδιών, είναι επίσης «εξαιρετικά ωφέλιμη για την ευημερία των γυναικών και για την κοινωνία στο σύνολό της», τόσο όσον αφορά την υγεία όσο και την ποιότητα των τροφίμων που παράγονται, καταλήγει ο FAO.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Γκουτέρες ΟΗΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Γκουτέρες σε Χριστοδουλίδη: Σύμφωνη γνώμη για διευρυμένη συνάντηση

Στο πλαίσιο της διάσκεψης στο Μπακού, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, και συζήτησαν ξανά σε συνέχεια αυτών που συζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρωσικό πλήγμα στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη χρήση του πυραύλου «Ορέσνικ» από τη Ρωσία στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη κλιμάκωση, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες: «Όχι» στη συνάντηση με Μητσοτάκη, σκληραίνει τη στάση της η Κυβέρνηση

Το μπλόκο της Νίκαιας αποφάσισε να μην ορίσει αντιπροσωπεία για τη συνάντηση της Τρίτης στο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση κινητοποιήσεων. O Πρωθυπουργός αναμένει αναμένει αύριο στις 15.00 τους εκπροσώπους των αγροτών
Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Ραγδαία αύξηση στις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία το 2025

Ο τελευταίος χρόνος υπήρξε ο πιο αιματηρός για αμάχους στην Ουκρανία από το 2022, με 2.514 νεκρούς και 12.142 τραυματίες, αύξηση 31% από πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από ρωσικές επιθέσεις.