ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
Φώτο: Shutterstock

Αποκαλύφθηκε πράκτορας ξένης χώρας που δρούσε στην Ελλάδα από το 2018

Ξένη υπήκοος ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και είχε υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018. Διαπιστώθηκε απόπειρα πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία πολιτών που έχουν αποβιώσει.

Αποκαλύφθηκε κατάσκοπος ξένης χώρας που δρούσε εντός της ελληνικής επικράτειας από το 2018  με τις πρακτικές που περιγράφονται να «φωτογραφίζουν» μεθόδους δράσης των ρωσικών υπηρεσιών. Η ξένη πράκτορας φέρεται να έχει διαφύγει στη Ρωσία. Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων κάνει λόγο για «σημαντική αποκάλυψη του τρόπου δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A.S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό "βαθύ κάλυμμα"».

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη, ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals».

Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες - στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας της. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.

Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals». Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.

Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Για αυτό και η επιτυχία της ΕΥΠ έχει μια διάσταση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αφορά το σύνολο των Δυτικών χωρών γενικότερα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κατηγορούμενος για διπλή δολοφονία ισχυρίζεται συνωμοσία

Ο Τσαρλς Ντ., Αμερικανός που δικάζεται στη Γαλλία για διπλό φόνο το 2020, επιμένει ότι είναι αθώος και πως άλλοι τον παγίδευσαν, κατηγορώντας μάλιστα την αστυνομία για καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανός εισαγγελέας στη Μαδρίτη κατηγορείται για διαρροή σε ΜΜΕ

Δημοσιογράφοι καταθέτουν στη δίκη του γενικού εισαγγελέα Ισπανίας, που κατηγορείται για διαρροή απορρήτου εγγράφου σχετικά με τον σύντροφο πολιτικού της αντιπολίτευσης, με στόχο τη δυσφήμιση της Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λάθος αποφυλάκιση κρατουμένου φέρνει σε δύσκολη θέση τον ΥΠΔΙ

Νέο λάθος αποφυλάκισης στη Βρετανία: Μετά τον αιθίοπα κρατούμενο, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 24χρονος Αλγερινός αποφυλακίστηκε κατά λάθος στο Λονδίνο. Αυξάνονται τα λάθη, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για μετανάστευση και άσυλο.
σέρβικη διαδήλωση πλήθος
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Κατηγορεί αδράνεια της δικαιοσύνης μετά την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την έλλειψη νομικής δράσης στη Σερβία, ένα χρόνο μετά τη φονική κατάρρευση στεγάστρου στο Νόβι Σαντ που στοίχισε 16 ζωές. Ο Ύπατος Αρμοστής ζητά δικαιοσύνη και αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους θεσμούς.
ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Εξάρθρωση κυκλώματος απάτης και ξεπλύματος μέσω διαδικτύου

Η Europol και η BKA εξάρθρωσαν διεθνές δίκτυο διαδικτυακής απάτης και ξεπλύματος χρήματος, που καταχράστηκε άνω των 300 εκατ. ευρώ με ψεύτικες συνδρομές και κλεμμένα δεδομένα 4,3 εκατ. κατόχων καρτών σε 193 χώρες.