Με τη ρωσική επιθετικότητα να εντείνεται και να σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο, το Χάρκοβο και την Οδησσό, και ενώ έχουν ήδη αναβληθεί δυο εκκενώσεις αμάχων από τη Μαριούπολη, με την τρίτη προσπάθεια να πραγματοποιείται τώρα, πριν από λίγο ξεκίνησε η επιχείρηση «Νόστος 5» - εκκένωση 34 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 25 ναυτικών, από την Οδησσό με κατεύθυνση τη Μολδαβία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Την επιχείρηση συντονίζει ο γενικός πρόξενος Δημήτρης Δόχτσης.
Παράλληλα συνεχίζεται Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψουν στην πατρίδα οι Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία συνεχίζεται, καθώς υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο ολοκληρώθηκε η επιχείρηση «Νόστος 4» όπου απομακρύνθηκαν 25 άτομα από την Οδησσό, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη να σημειώνει πως συνολικά έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό και συγχαίρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τα στελέχη των ελληνικών προξενικών αρχών στην Ουκρανία.
Χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ζητώντας να υπάρξει δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να εκκενωθεί η αποστολή του ελληνικού προξενείου στη Μαριούπολη που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο κ. Δένδιας είχε επίσης, τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ Χελγκα Μαρια Σμιτ. Η συνομιλία ήταν αναφορικά με τη στέγαση του Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τον συντονισμό για την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την πόλη.
Υπενθυμίζουμε πως ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι, τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί την «ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» σημειώνοντας χθες πως «πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από την Ουκρανία πέρασαν (τα σύνορα) με γειτονικές χώρες μέσα σε δέκα ημέρες».
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτόν τον διεθνή οργανισμό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, την Πρίτι Πατέλ, για την οποία «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου».