Για επιτακτική ανάγκη στήριξης των εργαζομένων στην εστίαση κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), σημειώνοντας πως με τα νέα μέτρα τα νυχτερινά μαγαζιά μένουν ουσιαστικά κλειστά αφήνοντας χιλιάδες εργαζομένους χωρίς εισόδημα μέσα στην περίοδο των εορτών, και ζητά να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ καθώς παρατάθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, «τα νέα μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορονοϊού, για άλλη μια φορά θίγουν τους εργαζόμενους στην εστίαση. Το κλείσιμο ουσιαστικά των νυκτερινών κέντρων διασκέδασης αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς εισόδημα αυτές τις ημέρες και το μέτρο αναστολής σύμβασης και αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι μονόδρομος, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να έχουν μια στήριξη. Επομένως, κρίνουμε πως η απόφαση της κυβέρνησης γι' αυτήν την κατηγορία εργαζομένων είναι μονόδρομος».
«Σχεδόν 330.000 εργαζόμενοι για άλλη μια φορά αγωνιούν για το μέλλον τους, μιας και η συρρίκνωση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και η ζημία που θα προκληθεί από αυτήν θα μετακυλήσει στους εργαζόμενους με χαμένες θέσεις εργασίας. Η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη: ένταξη των εργαζομένων στο πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", (μιας και παρατάθηκε έως το τέλος Μαρτίου του 2022) και απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα που θα ισχύουν τα μέτρα», προσθέτει η ΠΟΕΕΤ.
«Έτσι μόνο θα αποφύγουμε χαμένες θέσεις εργασίας. Οτιδήποτε άλλο μάς βρίσκει αντίθετους και, μετά από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται από λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς, δεν είμαστε διατιθέμενοι να υποστούμε και άλλα» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.
Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιάννης Χατζηθεοδοσίου κατέθεσε πέντε προτάσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης στην οποία εισέρχονται επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος.
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Από σήμερα ισχύουν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάσχεση της πανδημίας. Δεν ακούσαμε όμως κανένα αντίμετρο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή των νέων περιορισμών, καθώς πολλές θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους, ενώ στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και θεάματος θα έχουν δραματική μείωση τζίρου.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «λουκέτου», είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στήριξης. Ειδικότερα:
- Να υπάρξει επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων που πλήττονται για τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο
- Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων, να στηριχθούν με Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
- Να ανασταλούν οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές ή που θα έχουν μεγάλη μείωση τζίρου
- Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις της εστίασης και του θεάματος να δοθεί τρίμηνη αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων
- Και τέλος, η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργηση της επιστροφής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που πλήττουν τα νέα μέτρα».