Η απόφαση για την… τύχη που θα έχουν οι τριετίες που συμπληρώνουν τον κατώτατο μισθό, θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα δίμηνο ακόμα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επέλεξε χθες τη λύση της αναβολής και έτσι η εκδίκαση της υπόθεσης μεταφέρθηκε για τις 3 Δεκεμβρίου.
Το ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφανθεί εάν θα κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει ο ΣΕΒ επί του θέματος. Μια αίτηση που αφορά την απόφαση που έλαβε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.
Τότε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, από τα 586 ευρώ, στα 650 ευρώ μικτά. Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ξεχωριστή απόφαση, από την οποία προέκυπτε ανάλογη αύξηση και στις τριετίες, που συμπεριλαμβάνονται στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, στο ανώτατο επίπεδο, μετά από τρεις τριετίες δηλαδή, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει ποσό της τάξης των 850 ευρώ μικτές αποδοχές.
Στο ΣΕΒ εκτιμούν ότι η αύξηση αυτή είναι παράνομη, μιας και οι τριετίες, με νομοθεσία μνημονιακή, έχουν «παγώσει» στα επίπεδα που ήταν το 2012 και δεν πρόκειται να αυξηθούν, αν πρώτα η ανεργία δεν υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Επίσης, με το ν.4172/2013 και συγκεκριμένα με το άρθρο 103, τονίζεται ότι οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, λογίζονται ως «μοναδιαία αξία - ποσό». Συνεπώς, η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι δεν μπορούν να προστεθούν στο όποιο ποσό, τυχόν τριετίες. Επιπλέον, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι προσεγγίζουν τις 400.000 οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που θα μπορούσαν να τύχουν σχετικής αύξησης στο μισθό τους, αριθμός που προκαλεί πρόσθετη επιβάρυνση για το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.
Ήδη τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ, ΕΚΑ), αλλά και το ΠΑΜΕ, έχουν ταχθεί ανοιχτά, σε βάρος της επιχειρηματολογίας του ΣΕΒ. Σχετικό υπόμνημα προς το ΣτΕ έχει υποβάλλει και η νομική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας.