ΓΔ: 2090.6 -0.93% Τζίρος: 152.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:43
Οικογενειακή ασφάλιση προστασία
Φωτογραφία Shutterstock

Εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο για ψυχική υγεία και τους νέους

Η ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με εκδήλωση για την απώλεια μνήμης και την παραβατικότητα των νέων, με συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και φορέων.

Στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου), με επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με απώλεια μνήμης και οι οικείοι τους, καθώς και το φαινόμενο της παραβατικότητας των νέων. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πρέσβεως Σοφίας Γραμματά, σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα Βρυξελλών-Communaute Hellenique Bruxelles, το Connect Brussels και την ΑΜΚΕ IASIS.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, η πρέσβης Σοφία Γραμματά υπογράμμισε τη σημασία της φιλοξενίας μιας επιστημονικής συζήτησης που αφορά δύο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους νέους.

 Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τα επιτεύγματα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στο Βέλγιο, με εκπροσώπους όπως ο καθηγητής Νευρολογίας του ULB, Νικόλαος Μαυρουδάκης, που προβάλλουν διεθνώς το έργο των Ελλήνων επιστημόνων.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της, η ευρωβουλευτής Ελεονώρα Μελέτη, μέλος της διακομματικής ομάδας για την Ψυχική Υγεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πως η προστασία των παιδιών και των νέων από την αλόγιστη χρήση κινητών αποτελεί βασική της προτεραιότητα.

 Εστίασε στη πρόσφατη τροπολογία για τη χρήση κινητών από ανήλικους, που υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, και ανέδειξε την ανάγκη για ένα «ηλικιακό όριο ψηφιακής ωριμότητας» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε όλα τα παιδιά στην ΕΕ να απολαμβάνουν κοινή και ισχυρή προστασία κατά τη χρήση του διαδικτύου.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππος Κοτσαρίδης, επεσήμανε τη στενή διασύνδεση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας, επισημαίνοντας τη σημασία της ενημέρωσης και του αποστιγματισμού της νόσου. 

Τόνισε την ανάγκη πρόσβασης όλων στη φροντίδα υγείας και πρότεινε τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πλατφόρμας για ανταλλαγή γνώσης και ιδεών μεταξύ Πολιτείας, ασθενών και οργανισμών.

Ο γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της ΑΜΚΕ IASIS, Νίκος Μπαλτάς, ανέφερε ότι η ψυχική υγεία δεν είναι ένα project αλλά ζήτημα ζωής, τονίζοντας τη σημασία της καθημερινής προσπάθειας για την υποστήριξη των ευάλωτων ατόμων. Επεσήμανε επίσης πως η ανοιχτή συζήτηση χωρίς ταμπού αποτελεί το πρώτο βήμα για μια καλύτερη κοινωνία.

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ULB, Νικόλας Μαυρουδάκης, παρουσίασε τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις, δίνοντας έμφαση στη νόσο Alzheimer, που επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 

Τόνισε ότι η επιδείνωση της μνήμης οδηγεί σε σημαντική απώλεια αυτονομίας 3 έως 9 χρόνια μετά τη διάγνωση. Επιπλέον, ανέφερε ότι η νόσος Alzheimer αντιστοιχεί στο 50-55% των περιπτώσεων άνοιας, ενώ συχνά συνυπάρχει με αγγειακές εγκεφαλικές παθήσεις σε ποσοστό έως 17%.

Ο κ. Μαυρουδάκης υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της διεπιστημονικής προσέγγισης στη θεραπεία και της ενίσχυσης της έρευνας και των δομών στήριξης για ασθενείς και οικογένειες.

Ο Δρ. Στέφανος Αλεβίζος, ψυχολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του IASIS Greece, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι το 97% των νέων 16-29 ετών στην Ευρώπη χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο, ενώ το 88% συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δίκτυα.

 Υπογράμμισε ότι η ψηφιακή ζωή συνεπάγεται κινδύνους όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, η παραπληροφόρηση και η απομόνωση, ενώ παράλληλα οι αλλαγές στις κοινότητες διαμορφώνουν νέες μορφές παραβατικότητας των νέων.

Το πρόγραμμα Connect Θεσσαλονίκη της ΑΜΚΕ IASIS, όπως εξήγησε ο Δρ. Αλεβίζος, έχει υλοποιήσει 925 δράσεις κοινότητας, προσεγγίζοντας 10.379 νέους και προσφέροντας 7.391 συνεδρίες στήριξης. 

Οι επαγγελματίες του προγράμματος βρίσκονται κοντά στους νέους, τόσο στους δρόμους όσο και στα social media, οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και ενισχύοντας δεξιότητες.

Ολοκληρώνοντας, το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν πως οι νέοι δεν αποτελούν το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης. Οι οθόνες και οι δρόμοι μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες, όταν υπάρχει φροντίδα, συνέπεια και η πεποίθηση ότι κάθε νέος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

λιμάνι με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: Παρέμβαση στο Βέλγιο ανάγκασε δύο LNG τάνκερ να αλλάξουν πορεία

Ακτιβιστές της Greenpeace μπλόκαραν τον σταθμό υγροποιημένου αερίου Zeebrugge στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα δύο τάνκερ να αλλάξουν πορεία. Οι διαδηλωτές συνελήφθησαν και το πλοίο Witness της Greenpeace κατασχέθηκε.
Ποδόσφαιρο σε γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γάνδη νίκησε 2-1 τη Σαρλερουά και συνεχίζει ανοδικά στο Βέλγιο

Η Γάνδη πέτυχε την τέταρτη νίκη της σε πέντε αγώνες, επικρατώντας 2-1 της Σαρλερουά στην 10η αγωνιστική της Jupiler League. Με το αποτέλεσμα αυτό ανέβηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας με 17 βαθμούς, ισοβαθμώντας με την Μπριζ.
Σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών
ΔΙΕΘΝΗ

Βέλγιο: Άγνωστα drones εντοπίστηκαν πάνω από στρατόπεδο

Διάφορα drones εντοπίστηκαν να πετούν πάνω από στρατόπεδο στο ανατολικό Βέλγιο, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Η προέλευση και ο ακριβής αριθμός τους παραμένουν άγνωστα, ενώ ξεκίνησε σχετική έρευνα από τις αρχές.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο ζητά εξηγήσεις από Ισραήλ για τη σύλληψη 7 Βέλγων στον στολίσκο

Ο Βέλγος ΥΠΕΞ Μαξίμ Πρεβό κάλεσε για εξηγήσεις τον πρεσβευτή του Ισραήλ, λόγω της σύλληψης επτά Βέλγων σε πλοία του στολίσκου για τη Γάζα, αναφέροντας ότι η σύλληψη σε διεθνή ύδατα είναι απαράδεκτη.
Βελγικό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Το Βέλγιο καλεί την ΕΕ να μοιραστεί ρίσκο με ρωσικά παγωμένα περιουσιακά

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ζήτησε από τους ηγέτες της ΕΕ εγγυήσεις για δίκαιη μοιρασιά των κινδύνων αν χρησιμοποιηθούν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ώστε να δοθούν δάνεια στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος μόνο του.