ΓΔ: 2271.72 0.25% Τζίρος: 274.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
Πίσω όψη περιπολικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε δρόμο της Αθήνας κατά τη διάρκεια επιχείρησης.

Επιχείρηση «ΖΕΥΣ»: Επτά υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας σε όλη τη χώρα

Επτά δικογραφίες για πορνογραφία ανηλίκων σχηματίστηκαν μετά από ευρείας κλίμακας επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με διεθνή συνεργασία και προηγμένη ψηφιακή έρευνα.

Σε μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την κωδική ονομασία «ΖΕΥΣ», η Διεύθυνση Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος προχώρησε σε σημαντικές ενέργειες για την καταπολέμηση της πορνογραφίας ανηλίκων σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η δράση υλοποιήθηκε από τα τέλη Ιουλίου έως και τις αρχές Αυγούστου 2025, υπό το πρίσμα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και με τη στήριξη προηγμένων τεχνολογικών εργαλείων.

Η συντονισμένη επιχείρηση οδήγησε στη σχηματοποίηση επτά δικογραφιών που σχετίζονται με πορνογραφία ανηλίκων. Ειδικότερα, εξιχνιάστηκαν έξι υποθέσεις μέσω τακτικής διαδικασίας και μία υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η τεκμηρίωση και αποδόμηση των παράνομων δικτύων βασίστηκε σε προηγμένη ψηφιακή ανάλυση δεδομένων και εξειδικευμένες τεχνικές διερεύνησης. 

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η συνεργασία με τον οργανισμό NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις ΗΠΑ, καθώς μέσω αυτού εστάλησαν σημαντικές πληροφορίες για ύποπτη δραστηριότητα στο διαδίκτυο.

Οι ενδελεχείς έρευνες της Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος στην Ελλάδα αποκάλυψαν τη δραστηριότητα επτά χρηστών που εμπλέκονταν στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων

. Μέσα από συστηματική ανάλυση των ψηφιακών ιχνών και αξιοποίηση των στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν οι εμπλεκόμενοι καθώς και οι ακριβείς τόποι διαμονής τους.

Ακολούθησαν στοχευμένες έρευνες στις κατοικίες των υπόπτων, υπό την παρουσία δικαστικών λειτουργών και με την υποστήριξη τοπικών αστυνομικών δυνάμεων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα, δύο κάρτες SIM και μία κάρτα μνήμης. 

Κατά την επιτόπια ψηφιακή έρευνα εντοπίστηκε πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο με πορνογραφικό υλικό ανηλίκων, οδηγώντας στη σύλληψη ενός ατόμου με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Παράλληλα, σε περιοχές όπως η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη και ένα νησί του Ιονίου, οι αστυνομικές δυνάμεις κατέσχεσαν συνολικά οκτώ κινητά τηλέφωνα, μία κάρτα SIM και τέσσερις σκληρούς δίσκους. Μέσα από αυτές τις ενέργειες, εξακριβώθηκε η εμπλοκή έξι ακόμα ατόμων στις σχετικές υποθέσεις.

Η επιστημονική επεξεργασία των κατασχεθέντων πειστηρίων βρίσκεται σε εξέλιξη στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Η διερεύνηση έχει σκοπό τη διαλεύκανση και άλλων πιθανών διασυνδέσεων και την περαιτέρω εμβάθυνση στα υφιστάμενα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε ήδη ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα, ενώ οι υπόλοιπες δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τις επιμέρους υποθέσεις θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τις προβλεπόμενες κατά νόμο ενέργειες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Ελλάδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαντορίνη: Έλεγχοι σε 17 σπίτια και κατάσχεση 4,7 κιλών κάνναβης

Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Σαντορίνη έπειτα από ευρεία αστυνομική επιχείρηση σε 17 οικίες, με κατάσχεση 4,7 κιλών κάνναβης και 18.150 ευρώ. Οι συλλήψεις έγιναν χθες το πρωί και οι δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα νησιά.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκης-Αθηνών: Συλλήψεις για παράνομους αγώνες ταχύτητας

Δύο άνδρες, 32 και 25 ετών, συνελήφθησαν στην εθνική Θεσσαλονίκης-Αθηνών να τρέχουν με 221 χλμ/ώρα κάνοντας κόντρες, ενώ το όριο είναι 120. Ο 25χρονος διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.
Αστυνομικά οχήματα ΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυροβολισμοί στο Μικρολίμανο: Τραυματίας ένοπλος σε επιχείρηση της ΔΑΟΕ

Αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα στο Μικρολίμανο μετά από αστυνομικό έλεγχο. Ύποπτος έστρεψε όπλο κατά αστυνομικών, τραυματίστηκε από πυρά. Βρέθηκαν τρία όπλα και έξι χειροβομβίδες. Επέμβαση του ΤΕΕΜ.
Κτίριο φυλακών Κορυδαλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιχείρηση Δ.Α.Ο.Ε. στις φυλακές Κορυδαλλού: Βρέθηκαν κινητά σε κελιά

Αστυνομική επιχείρηση στις φυλακές Κορυδαλλού οδήγησε σε έρευνες σε 7 κελιά και 18 κρατούμενους, με κατάσχεση τριών κινητών και σχηματισμό δικογραφιών σε τρεις κρατούμενους για παραβίαση της νομοθεσίας περί κινητών τηλεφώνων.