ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε ετοιμότητα ο Κρατικός μηχανισμός για αντιμετώπιση του κοροναϊού

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενίσχυσε τη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών, η εφαρμογή της οποίας είχε ξεκινήσει ήδη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε ειδική άσκηση προσομοίωσης του υπουργείου Υγείας στο Αττικό νοσοκομείο την οποία συντόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για αντιμετώπιση κρουσμάτων του κοροναϊού. Στη συνέχεια ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συνεχίζουν οι έλεγχοι για ύποπτα κρούσματα στη χώρα μας.

Παράλληλα ο ίδιος εξήγησε πως ο κοροναϊός είναι «ένας ιός που ο άνθρωπος συναντά για πρώτη φορά, είναι καινούριος και λίγο πιο μεταδοτικός από τον ιό της εποχικής γρίπης. Ένας κολλάει δύο. Μοιάζει και συμπεριφέρεται σαν την εποχική γρίπη, αλλά μέχρι τώρα δείχνει να έχει μεγαλύτερη θνητότητα από ότι η γρίπη, καθώς το 2% όσων προσβάλλονται καταλήγουν».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, το ζητούμενο είναι για την επιστημονική κοινότητα να μη γίνουν επιδημίες σε άλλες χώρες εκτός Κίνας, γιατί όπως ανέφερε τότε θα μιλάμε για πανδημία. «Υπάρχει ακόμα δυνατότητα να τον ανακόψουμε» κατέληξε, τονίζοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα επιτήρησης στις πύλες εισόδου της χώρας, να ενταθεί η ενημέρωση όσων ταξιδεύουν, να ευαισθητοποιηθούν οι γιατροί ώστε να δηλώνουν τα τυχόν ύποπτα κρούσματα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα 24ωρου τα εργαστήρια της χώρας.

Το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟΝ έχει οριστεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας ως Κέντρο αναφοράς για την υποδοχή των πρώτων ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης από τον νέο κοροναϊό στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στην παροχή ιατρικής φροντίδας και την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων από τον κοροναϊό. Διαθέτει ειδικό χώρο και ομάδα υποδοχής και διαλογής ύποπτων περιστατικών με υπεύθυνο τον καθηγητή Ιωάννη Παρίση και πρότυπη μονάδα νοσηλείας σε θαλάμους μόνωσης και αρνητικής πιέσεως στην Δ΄ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική με υπεύθυνους τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και την αν. καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου. Η μονάδα είναι σε επικοινωνία με όλα τα ορισμένα κέντρα αναφοράς για τον νέο κοροναϊό στην επικράτεια και έχει ειδική εμπειρία για την αντιμετώπιση ειδικών αναπνευστικών λοιμώξεων με ενδιαφέρον για τη Δημόσια Υγεία. Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΠΓΝ Αττικόν (Πνευμονολογική, Καρδιολογική, Εντατικής Θεραπείας, Χειρουργικής, Μικροβιολογικό, Παθολογικής Ανατομικής και Ακτινολογικό Εργαστήρια).

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναφορικά με τον κοροναϊό 2019-nCoV, συμβάλλει και με δύο εργαστήρια του. Το Εργαστήριο Μικροβιολογίας, με διευθυντή τον αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή Αθανάσιο Τσακρή, που δραστηριοποιείται στη διαγνωστική των λοιμώξεων που αφορούν τον νέο κοροναϊό και είναι Εθνικό Κέντρο Αναφοράς για τη νέα Λοίμωξη σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Μικροβιολογικά Εργαστήρια της Ελλάδας.

Επίσης, το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, ΗΕ ρευματική ομάδα του οποίου απαρτίζεται από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Βάνα Σύψα, τον επ. καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη και τη δρ. Ευαγγελία Γ. Κωστάκη, δραστηριοποιείται στη μοριακή και φυλογενετική ανάλυση γενετικών και εξελικτικών χαρακτηριστικών του κοροναϊού. Ακόμη στην εφαρμογή επιδημιολογικών μοντέλων για την πρόβλεψη πιθανών σεναρίων για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, καθώς και την έρευνα στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμασιών για τον κοροναϊό 2019-nCoV.

Επιπλέον, άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας αναφορικά με την αντιμετώπιση ύποπτου περιστατικού κορονοϊού 2019-nCoV, πραγματοποιήθηκε σήμερα και στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο». Σημειώνεται ότι αντίστοιχη άσκηση πραγματοποιήθηκε χθες με επιτυχία και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στον πλήρη έλεγχο και επιχειρησιακό συντονισμό των προβλεπόμενων διαδικασιών, αναφορικά με την προετοιμασία και τη διακομιδή ύποπτου περιστατικού κορονοϊού από τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ, καθώς και την υποδοχή του από το νοσοκομείο αναφοράς. Ανάλογες ασκήσεις έχει προγραμματιστεί να γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα.

Έλεγχοι στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για πιθανά κρούσματα

Διενεργήθηκε έλεγχος για αναζήτηση ύποπτου ή πιθανού κρούσματος του κορονοϊού 2019-nCoV στην πύλη αφίξεων του αεροδρομίου, με θερμομέτρηση όλων των επιβατών και του πληρώματος των αεροσκαφών, μέσω θερμομέτρου υπερύθρων. Υπενθυμίζεται ότι σύστημα ενεργητικής επιτήρησης για την ανίχνευση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού 2019-nCoV, εφαρμόζεται σε όλες τις απευθείας πτήσεις από την Κίνα, στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενίσχυσε τη διαδικασία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ταξιδιωτών, η εφαρμογή της οποίας είχε ξεκινήσει ήδη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Θερμομέτρηση με τη χρήση θερμομέτρων υπερύθρων, των επιβατών καθώς και του πληρώματος των αεροσκαφών επιλεγμένων πτήσεων.
  • Ενημέρωση των ταξιδιωτών με αφίσες (σε δύο γλώσσες) που έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία στον χώρο αφίξεων και αναχωρήσεων του Διεθνούς Αερολιμένα.
  • Διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στην κινεζική γλώσσα.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith αυτό θα συμβεί λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Καμπανάκι» από επιστήμονες για την έξαρση κοκκύτη στην Ελλάδα

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων απαντάει σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με τον κοκκύτη καθώς τα κρούσματα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά. Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά ανάκληση προστίμων του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στους γιατρούς για την αναγραφή προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι προτάσεις του ΙΣΑ για την συνταγογράφηση των φαρμάκων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

BEYOND 2024: Η συμβολή του AI στη βελτίωση του Υγειονομικού Συστήματος

«Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο εύκολα, είτε μέσω του υπολογιστή τους είτε μέσω του κινητού τηλεφώνου τους και να παρέχουν πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού τους φακέλου σε γιατρούς του ΕΣΥ» ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας.