ΓΔ: 2635.77 0.06% Τζίρος: 52.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:19:40
Φώτο: Shutterstock

Αντιδράει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για εμβολιασμούς

Ο ΙΣΑ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία του και διευκρινίζει στον υφυπουργό ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις και όχι για εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα».

Αντίθετος είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες. Με επιστολή του στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητά την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, με ιδιαίτερη λύπη έλαβε γνώση εγγράφου του υφυπουργού, το οποίο απευθύνεται στο ΣτΕ, και εκφέρει τις απόψεις του υπουργείου Υγείας επί της αιτήσεως ακυρώσεως που άσκησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από κοινού με τον ΙΣΑ, για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Πολάκη, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκπαιδεύονται με την μέθοδο e-learning για να εκτελούν εμβόλια και αντιτετανικό ορό».

Ο ΙΣΑ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία του και διευκρινίζει στον υφυπουργό ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις και όχι για εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα». Προσθέτει ότι «για την ιατρική και ειδικότερα για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων δεν είναι δόκιμη η εκπαίδευση με τη μέθοδο e-learning. Επιπλέον όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά αντίθετα κινδυνεύει η δημόσια υγεία όταν μη γιατροί, χωρίς προηγούμενη διάγνωση-εντολή αλλά και εποπτεία γιατρού εκτελούν αυθαίρετα ιατρικές προληπτικές, διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις». Τονίζεται επίσης ότι «επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί κάθε χρόνο αναρίθμητα θύματα στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, κατέχοντας σε αυτό θλιβερή πρωτιά». Ζητά την ανάκληση της υπουργικής απόφασης, «διαφορετικά», όπως αναφέρει «θα έχετε όλη την ιατρική κοινότητα απέναντι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι στο δέρμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα υγείας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι από τις σημαντικότερες αναδυόμενες λοιμώξεις στην Ευρώπη. Η σοβαρή νευρολογική νόσος αφορά λιγότερο από 1% των περιπτώσεων, αλλά σχετίζεται με μεγάλη θνητότητα και μακροχρόνιες επιπλοκές.
ποντίκι υπολογιστή χρήστης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσωπικός Βοηθός: Πότε ξεκινά η υποβολή νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα

Την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός», που στηρίζει άτομα με αναπηρία με αυξημένες αμοιβές για βοηθούς και επιτροπές, χρηματοδοτούμενο με 53 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

16.000 δόσεις εμβολίου Έμπολα έφτασαν στο αεροδρόμιο Κινσάσα

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έφθασαν 16.250 δόσεις του εμβολίου Ervebo, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 5.290 κρούσματα Έμπολα και 2.516 θάνατοι. Το εμβόλιο εγκρίθηκε μόνο για το στέλεχος Ζαΐρ, όχι για το Μπουντιμπουγκιό.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: 2.500 νεκροί, ραγδαία εξάπλωση σύμφωνα με ΟΗΕ

Η επιδημία Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό έχει προκαλέσει πάνω από 2.500 θανάτους και εξαπλώνεται ταχύτατα, καλύπτοντας μεγαλύτερη περιοχή από τη Γαλλία, με τη χρηματοδότηση της βοήθειας να κινδυνεύει να εξαντληθεί, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

70% των κρουσμάτων Δυτικού Νείλου στην Αττική και 10 θάνατοι

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γ. Χατζηθεοδοσίου, ζητά διαφάνεια για τις ενέργειες κατά της εξάπλωσης του ιού Δυτικού Νείλου, ειδικά στην Αττική, αναρωτώμενος αν οι αρχές έδρασαν έγκαιρα ή υποτίμησαν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.