ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς, το ρίσκο για το ΑΕΠ και οι τράπεζες

Η αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου για τους πλειστηριασμούς και τους ευάλωτους από το Μέγαρο Μαξίμου, η σιγουριά της Φρανκφούρτης για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, η ανάπτυξη το 2023 και οι δημόσιες επενδύσεις, η Τιτάν και η Τουρκία.

Μια μικρή τρικυμία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τους πλειστηριασμούς, καθώς διάχυτη είναι η ανησυχία ότι το θέμα με την πρώτη κατοικία, τους πλειστηριασμούς και τα funds μπορεί να προκαλέσει φθορές στην κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές. Η ξαφνική αναζωπύρωση του θέματος των πλειστηριασμών έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση, καθώς δεν περίμεναν να βγει τόσο γρήγορα η απόφαση του Άρειου Πάγου, ήταν εντελώς απροετοίμαστοι, και τώρα ψάχνουν εναγωνίως μια λύση – πολιτική διέξοδο για το θέμα. Παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους πλειστηριασμούς, αλλά με το εάν ένας servicer μπορεί να διενεργεί πλειστηριασμό για δάνεια που διαχειρίζεται αλλά δεν του ανήκουν, το θέμα τροφοδότησε αρνητική δημοσιότητα και έδωσε βήμα σε διάφορους να επαναλάβουν πράγματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, όπως το ότι έρχονται μαζικοί πλειστηριασμοί για 700.000 σπίτια ή ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Τράπεζες και servicers υπογραμμίζουν ότι καμία πρώτη κατοικία από ευάλωτα νοικοκυριά δεν κινδυνεύει και δεν πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό. Τονίζουν ότι τα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά έχουν κάνει χρήση των διαφόρων πλαισίων που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ από τον εφετινό Ιανουάριο οι ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα μέσω ειδικής πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η Ειδική Γραμματεία Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους να λάβουν το σχετικό πιστοποιητικό με το οποίο μπλοκάρει κάθε διαδικασία πλειστηριασμού.

-- Όλα αυτά βέβαια είναι ψιλά γράμματα, όταν στην επικαιρότητα επικρατούν τα νταούλια και οι δακρύβρεκτες ιστορίες διαφόρων που μόνο ευάλωτοι δεν είναι. Παρόλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση αγχώνεται και ανησυχεί και ψάχνει να βρει λύση για την προστασία των ευάλωτων –στην πραγματικότητα να απονευρώσει την επιχειρηματολογία Τσίπρα. Έτσι, αναζητείται μια φόρμουλα που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, αλλά θα δώσει πραγματικά την ευκαιρία σε αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες να προστατευτούν. Άλλωστε, από οικονομικής πλευράς το ζήτημα δεν είναι μεγάλο, καθώς είναι μικρός ο αριθμός των ευάλωτων, που δεν είναι ήδη υπό κάποιο καθεστώς προστασίας και κατ’ επέκταση μια παρέμβαση για την προστασία τους δεν θα κοστίσει πολλά. Αυτό που απασχολεί περισσότερο την κυβέρνηση είναι ο ορισμός του ευάλωτου νοικοκυριού.

-- Παρεμπιπτόντως, η σπουδή του Αρείου Πάγου στην έκδοση της απόφασης για τους servicers, ταχύτητα που αιφνιδίασε τους πάντες, έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά και εικασίες, δεδομένου ότι πρακτικά η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

-- Αρκετά ήσυχοι φαίνεται πως είναι οι επόπτες της Φρανκφούρτης σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες. Στις απαιτήσεις κεφαλαίων του Πυλώνα 2, που δημοσίευσε πρόσφατα η ΕΚΤ, για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές η ελάχιστη απαίτηση του Πυλώνα 2 παρέμεινε σταθερή στο 3%, ενώ για τη Eurobank μειώθηκε στο 2,75%. Γενικά, ο Εποπτικός Μηχανισμός έκανε μικρές αλλαγές στις εποπτικές απαιτήσεις του Πυλώνα 2, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις μεγάλων τραπεζών όπου τις αύξησε: για την Deutsche Bank από 2,50% σε 2,70% ή για την ιταλική Unicredit από 1,75% σε 2%. Η απαίτηση του Πυλώνα 2 (Pillar 2 requirement – P2R) είναι μια κεφαλαιακή απαίτηση, συγκεκριμένη για κάθε τράπεζα, που εφαρμόζεται επιπλέον της ελάχιστης κεφαλαιακής απαίτησης (γνωστής ως Πυλώνας 1) όταν αυτή υποεκτιμά ή δεν καλύπτει ορισμένους κινδύνους, όπως εξηγεί ο SSM. Η απαίτηση P2R μιας τράπεζας καθορίζεται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP). Είναι μια νομικά δεσμευτική απαίτηση και αν τα ιδρύματα δεν συμμορφώνονται μπορεί να τους επιβληθούν εποπτικά μέτρα (μεταξύ άλλων, κυρώσεις).

-- Το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν το 2023 τον ίδιο πήχη εποπτικών απαιτήσεων, ή και χαμηλότερο (στην περίπτωση της Eurobank) εκτός όλων των άλλων δείχνει ότι μειώνονται τα εμπόδια και για την έγκριση από την εποπτεία της διανομής μερισμάτων (αρχής γενομένης από τη Eurobank και την Εθνική, από τα κέρδη του 2023).

-- Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις προσδοκίες για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και την εφετινή χρονιά. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις βλέπουν ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο +1,5%, ενώ οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να ξεπεράσει το +3%. Ακόμα και με το συντηρητικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Για την επίτευξη της επίδοσης αυτής υπάρχει μια κρίσιμη παραδοχή: ότι η κατανάλωση θα δώσει τη σκυτάλη στις επενδύσεις, οι οποίες και θα οδηγήσουν την ανάπτυξη την εφετινή χρονιά. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση των επενδύσεων την εφετινή χρονιά θα είναι τουλάχιστον +10%, δίνοντας ώθηση στο ΑΕΠ. Αυτό όμως που δεν έχει πολύ-αναφερθεί είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων που θα τρέξουν την εφετινή χρονιά είναι δημόσιες επενδύσεις, τουτέστιν ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να κάνει έγκαιρα deliver. Και αν το Δημόσιο δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τότε το +10% των επενδύσεων δεν θα επιτευχθεί. Το ζήτημα δεν είναι τόσο οι εκλογές, όσο η γενικότερη αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού να επιτύχει στόχους εντός χρονοδιαγραμμάτων.

-- Στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας που έπληξε την Τουρκία με τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, έχει αρχίσει η κουβέντα για την επόμενη ημέρα και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. Στο κάδρο βρίσκεται και η Τιτάν και αρκετοί είναι οι αναλυτές που ψάχνουν να δουν αν θα ευνοηθεί από τις μεγάλες ανάγκες ανοικοδόμησης στην περιοχή των 10 εκατ. κατοίκων που »χτύπησε» ο φονικός σεισμός. Όμως οι σχετικές προσδοκίες δεν φαίνεται να έχουν βάση και αυτό γιατί οι εγκαταστάσεις της θυγατρικής της ελληνικής εταιρείας βρίσκονται στη Βόρεια Τουρκία και απέχουν πάνω από 500 χιλιόμετρα από τη σεισμόπληκτη περιοχή, η οποία περικλείεται από άλλες τσιμεντοβιομηχανίες που θα συμμετέχουν στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών. Όπως έγινε γνωστό, η θυγατρική του Τιτάνα στην Τουρκία, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, ένδυση και φάρμακα που απέστειλε στην πληγείσα περιοχή, κάλυψε και τις ανάγκες της αποστολής της ΕΜΑΚ σε καύσιμα κατά την παραμονή της τελευταίας στην Τουρκία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η υπόσχεση Διαμαντοπούλου, οι στοιχηματικές, Μαντωνανάκης και επιτόκια

Η αλά ελληνικά συμφωνία για Μαντωνανάκη και πώς επηρεάζει τα... επιτόκια, το τιτίβισμα Διαμαντοπούλου - υπόσχεση στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας την Attica Bank, οι έλεγχοι στις στοιχηματικές και servicers υπό εκκαθάριση.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ζόρια των τραπεζών, οι business Κασσελάκη και ο εξελιγμένος Αδ. Γεωργιάδης

«Τρίζει» στο αναπτυξιακό στόρι των τραπεζών λόγω αποπληρωμών, το μήνυμα του Ινδού Πρωθυπουργού στην ΕΕ μέσω Αθήνας, το βέρτιγκο στο ΣΥΡΙΖΑ, εξολοθρευτής από τα Lidl, οι νέες ταυτότητες και ο Αδ. Γεωργιάδης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Μάχη» για τους γενικούς γραμματείς, Φλωρίδης κατά τραπεζών και η Δικαιοσύνη

Συνεντεύξεις και το Σαββατοκύριακο για τους νέους γ.γ., οι δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και η… τοκογλυφία των τραπεζών, το deal Attica - ΑΝΕΚ και η επιστροφή του Eastmed.