ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:24:56 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: diamantopoulou.gr

Η υπόσχεση Διαμαντοπούλου, οι στοιχηματικές, Μαντωνανάκης και επιτόκια

Η αλά ελληνικά συμφωνία για Μαντωνανάκη και πώς επηρεάζει τα... επιτόκια, το τιτίβισμα Διαμαντοπούλου - υπόσχεση στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας την Attica Bank, οι έλεγχοι στις στοιχηματικές και servicers υπό εκκαθάριση.

Με ένα καθαρόαιμο συμβιβασμό αλά ελληνικά φαίνεται ότι δίνεται λύση στον γόρδιο δεσμό Μαντωνανάκη, ο οποίος έχει -για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους- πάρει τα… σώβρακα από την Ελληνική Δημοκρατία. Η υπόθεση αφορά την παραχώρηση στην Αττικός Ήλιος το 1999 έκτασης 326 στρεμμάτων στο Λαγονήσι από τον ΕΟΤ, παραχώρηση που δεν πήγε καλά από την πρώτη ημέρα. Μάλιστα, ΕΟΤ και Αττικός Ήλιος είχαν καταλήξει σε συμβιβασμό που προέβλεπε την αποζημίωση της Αττικός Ήλιος με 85 εκατ. ευρώ, συμβιβασμός που δεν ολοκληρώθηκε γιατί το ποσό φάνηκε υπερβολικό στο Δημόσιο και επέλεξε τη δικαστική οδό. Για να μην μακρηγορούμε, μια σειρά από 7 τελεσίδικες διαιτητικές αποφάσεις υποχρέωσαν την ΕΤΑΔ να καταβάλει στην Αττικός Ήλιος συνολικά 673,56 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μια δημοσιονομική βόμβα για το Δημόσιο. (Το πώς φτάσαμε  σ αυτές τις αποφάσεις είναι ένα μεγάλο θέμα και ίσως κάποια μέρα γίνουν γνωστά κάποια σχετικά περιστατικά). Παράλληλα ο όμιλος Μαντωνανάκη είχε και έχει οφειλές προς τις τράπεζες ύψους 400 εκατ. ευρώ τις οποίες δεν πληρώνει, επιδιώκοντας τον συμψηφισμό της οφειλής του προς τις τράπεζες με την οφειλή προς αυτόν του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι οι τράπεζες προσπάθησαν πάρα πολλές φορές να προχωρήσουν σε αναγκαστική εκτέλεση κατά του ομίλου Μαντωνανάκη για την οφειλή των 400 εκατ. ευρώ, με τα δικαστήρια όμως να μπλοκάρουν πάντα τον πλειστηριασμό.

-- Η λύση που φαίνεται ότι βρίσκεται είναι ο κ. Μαντωνανάκης να παραιτηθεί από την διεκδίκηση των 673 εκατ. από το Δημόσιο και το Δημόσιο να αναλάβει τα χρέη του προς τις τράπεζες. Τώρα, μόνο στην ομορφότερη χώρα του κόσμου μπορεί να εξηγηθεί με ποια λογική μια οφειλή επιχείρησης προς τράπεζες θα γίνει τράμπα με άλλες οφειλές του Δημοσίου και εν τέλει θα την αναλάβει το κράτος και οι τράπεζες από την προσομοίωση στο Λαγονήσι θα βρεθούν με την υπόσχεση του Δημοσίου.

-- Μετά από τόσες προσπάθειες, χωρίς επιτυχία, ανάκτησης της οφειλής μέσω πλειστηριασμού, οι τράπεζες – servicers μάλλον θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι, γιατί εκεί που ήταν αδύνατο να έχουν αποτέλεσμα μέσω αναγκαστικής εκτέλεσης ίσως εισπράξουν τα 400 εκατ. από το Δημόσιο. Θα τα εισπράξουν όμως; Διότι η εγγύηση του Δημοσίου  δεν λέει και πολλά. Υπάρχουν πολλά δάνεια, που είναι «κόκκινα» εδώ και δεκαετία, και τα οποία φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, πλην όμως το Δημόσιο δεν πληρώνει. Ήδη ακούγεται ότι, αν η συμφωνία με Μαντωνανάκη υλοποιηθεί, το Δημόσιο θα απαιτήσει κάποιο γενναίο «κούρεμα» από την οφειλή. Και γιατί όχι; Τόσα «υπερκέρδη» έχουν οι τράπεζες και τόσες φορές έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από το Δημόσιο ίσως πουν κάποιοι από την κυβέρνηση. 

-- Η υπόθεση Δημοσίου – Μαντωνανάκη – τραπεζών έχει όμως μια ακόμα σημαντική διάσταση. Γκρινιάζουν στην κυβέρνηση για τα υψηλά επιτόκια και τις υψηλές προμήθειες των εγχώριων τραπεζών και για την απουσία ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, αφού είναι τόσο μεγάλα τα επιτοκιακά περιθώρια και τόσο τεράστιες οι προμήθειες γιατί άραγε δεν ανοίγει τραπεζικά καταστήματα στη χώρα μας μια ευρωπαϊκή τράπεζα να επωφεληθεί από το πάρτι; Γιατί δεν έρχονται οι ξένες τράπεζες να δώσουν δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Ασφαλώς, η απάντηση είναι σύνθετη ωστόσο είναι βέβαιο ότι ένας βασικός λόγος είναι ότι όλα στη χώρα λειτουργούν με έναν ιδιάζοντα τρόπο, ακριβώς όπως στην υπόθεση Μαντωνανάκη. Ποιος θα έρθει να μπλέξει με τα ελληνικά δικαστήρια, όταν σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ουσιαστικά άρνηση αναγκαστικής εκτέλεσης από τα δικαστήρια; Και άλλα πολλά ακόμα. Και αυτά φυσικά έχουν επιπτώσεις και στα επιτόκια, διότι οι καλοπληρωτές επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια προκειμένου να πληρώσουν τα σπασμένα των κακοπληρωτών.


Περιμένοντας την Attica Bank

Οι πληροφορίες, από όλες τις πλευρές, επιμένουν ότι όλα έχουν συμφωνηθεί και απομένουν μικρές νομικές λεπτομέρειες προκειμένου να κλείσει η συμφωνία των μετόχων της Attica Bank. Αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι πιθανό να έχουμε ανακοινώσεις σήμερα Δευτέρα ή αύριο Τρίτη. Όμως το ότι φτάσαμε 8 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank και 3 ημέρες μετά τη διορία που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης, και ακόμα περιμένουμε τις ανακοινώσεις είναι χαρακτηριστικό των δυσκολιών και των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το εγχείρημα. Τα χρήματα για την εξυγίανση είναι πολλά και η κατανομή των κεφαλαίων μεταξύ ΤΧΣ και ιδιωτών επενδυτών, με τελικό στόχο ο έλεγχος της τράπεζας στο τέλος να περάσει στους ιδιώτες, δεν είναι εύκολη άσκηση. Και μπορεί η Attica Bank να μην είναι συστημική, ωστόσο η δομή της συμφωνίας είναι κάτι που πολλοί περιμένουν να δουν και η οποία θα σηματοδοτήσει αρκετά πράγματα για τη συνέχεια.


Το τιτίβισμα - υπόσχεση της Α. Διαμαντοπούλου

Με ένα τιτίβισμα στο twitter που έμοιαζε με υπόσχεση προς τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τη νίκη των Εργατικών στη Βρετανία η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  Στην ανάρτησή αναλύει τους λόγους για την επικράτηση των Εργατικών υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που έδωσε τη δυνατότητα να αποτελέσουν οι Εργατικοί την επιλογή για την κυβερνητική αλλαγή και να μην κυριαρχήσουν ο ανορθολογισμός και οι ακραίες φωνές, ήταν η ηγεσία τους». Η κ. Διαμαντοπούλου επαίνεσε την ανάδειξη του σερ Κιρ Στάρμερ στην ηγεσία του κόμματος, καταλήγοντας την ανάρτησή της με τη διαπίστωση ότι: «Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έδειξαν πως, απέναντι σε μια αποτυχημένη συντηρητική κυβέρνηση, υπάρχει προοδευτική εναλλακτική λύση».

-- Και όλα αυτά για τους Εργατικούς και τη Βρετανία ακούγονται τόσο οικεία και για την Ελλάδα και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.


Οι έλεγχοι στις στοιχηματικές

Ελέγχους σε στοιχηματικές εταιρείες διεξάγει η ΑΑΔΕ αυτή την περίοδο, χωρίς έως τώρα -όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- να έχει προκύψει κάποια «βαρβάτη» παράβαση. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία B2B (Βetshop) κατέβαλε ως όφειλε 1 εκατ. ευρώ στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για την άδεια διακδικτυακών τυχερών παιχνιδιών λίγο πριν λήξει η προθεσμία που της είχε δώσει η Επιτροπή, καθώς η εταιρεία είχε καθυστερήσει να καταβάλει το τίμημα.

-- Αντιθέτως παραμένει το βαρύ πρόστιμο των 500.000 ευρώ που έχει επιβάλει στην ίδια εταιρεία η ΕΕΕΠ καθώς δεν έχει καταθέσει φορολογική ενημερότητα. Υπάρχει μια φορολογική αντιδικία μεταξύ της B2B και του Δημοσίου από το παρελθόν που δεν επιτρέπει την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και ως εκ τούτου η υπόθεση για το πρόστιμο βρίσκεται στο ΣτΕ, το οποίο παραμένει άγνωστο πότε θα αποφασίσει επί του θέματος.


Servicers υπό εκκαθάριση

Η εκ νέου αδειοδότηση των servicers έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ξεκαθάρισμα του κλάδου, ο οποίος έχει συγκεντρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε λίγες μεγάλες εταιρείες (DoValue, Intrum, Cepal και QQuant), ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πολύ μικρές, οι οποίες στην πραγματικότητα είχαν ελάχιστη ή μηδενική δραστηριότητα. Αρκετά από αυτές δεν θέλησαν να μπουν στη διαδικασία της έκδοσης νέας άδειας, αφού ουσιαστικά δεν έχουν αντικείμενο δραστηριότητας. Η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να τις οδηγεί σε εκκαθάριση, καλώντας τους πιστωτές τους να γνωστοποιήσουν τις απαιτήσεις τους σε εκκαθαριστή. Σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, για τις Resolute Asset Management, ΤΣΕΡΒΕΝΤ ΚΡΕΝΤΙΤ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΓΚΡΙΣ, ΠΕΠΕΡ ΕΛΛΑΣ, SPECIAL FINANCIAL SOLUTIONS και HOIST HELLAS.

-- Από τους μεγάλους της αγοράς, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης -που είναι και αρκετά πιο απαιτητική από την προηγούμενη- έχει περάσει μέχρι στιγμής η Cepal και η QQuant, ενώ πήραν μικρή παράταση για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία η DoValue και η Intrum.


Ο «μετρημένος» Κιρ Στάρμερ

Ορισμός της επιτυχίας θα πρέπει να θεωρηθεί η νίκη του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές, καθώς ο αρχηγός του, Κιρ Στάρμερ μετρά 9 χρόνια στην πολιτική. Αλλά αυτή η σχετικά περιορισμένη εμπειρία δεν τον εμπόδισε να κατακτήσει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες για το κόμμα του. «Δεν είναι Τόνι Μπλερ, αλλά τα κατάφερε», ήταν το σχόλιο ενός Βρετανού αναλυτή, με τον κ. Στάρμερ να θεωρείται αρκετά «σφιχτός» στις εκδηλώσεις του, πιστός στις παραδοσιακές βρετανικές αξίες και αρκετά σκληρός με όσους τις παραβιάζουν. Όσο για την πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, έσπευσε να μιλήσει για «επανεκκίνηση» της χώρας του, να ευχαριστήσει όσους τον ψήφισαν και να υποσχεθεί σε όσους δεν το έπραξαν ότι θα τους αντιμετωπίσει με τους ίδιους όρους με τους ψηφοφόρους του. Ιδιαίτερης αναφορά χρίζει η αναφορά του στον αντίπαλό του Ρίσι Σούνακ, για τον οποίο τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η προσφορά του και τα όσα πέτυχε ως πρωθυπουργός της Βρετανίας και για τα οποία, μάλιστα, τον ευχαρίστησε…  


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΥΠΕΣ και οι πολιτικές ευθύνες, η ερμηνεία για Moody's και το κενό στον τουρισμό

Τα ερωτήματα για τις ευθύνες του υπ. Εσωτερικών στην υπόθεση των e-mails, γιατί δεν ήταν έκπληξη η «ακινησία» του οίκου Moody's, ποιο δομικό πρόβλημα στον τουρισμό επισημαίνει ο Ευτ. Βασιλάκης και το πλεονέκτημα της Attica Bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ζόρια των τραπεζών, οι business Κασσελάκη και ο εξελιγμένος Αδ. Γεωργιάδης

«Τρίζει» στο αναπτυξιακό στόρι των τραπεζών λόγω αποπληρωμών, το μήνυμα του Ινδού Πρωθυπουργού στην ΕΕ μέσω Αθήνας, το βέρτιγκο στο ΣΥΡΙΖΑ, εξολοθρευτής από τα Lidl, οι νέες ταυτότητες και ο Αδ. Γεωργιάδης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Μάχη» για τους γενικούς γραμματείς, Φλωρίδης κατά τραπεζών και η Δικαιοσύνη

Συνεντεύξεις και το Σαββατοκύριακο για τους νέους γ.γ., οι δύσκολες επιλογές της κυβέρνησης, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και η… τοκογλυφία των τραπεζών, το deal Attica - ΑΝΕΚ και η επιστροφή του Eastmed.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ένας…«συριζαίος» στο Μαξίμου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου και η απόφαση του ΑΠ

Ο Δ. Λιάκος επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου, η απόφαση του Αρείου Πάγου που ανακούφισε τις τράπεζες, οι συγχωνεύσεις στην Παγκρήτια, οι περιπέτειες της PWC και το ρεκόρ εξαγωγών στην Ιταλία.