ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Μήνυμα Μητσοτάκη σε ισχυρούς, οι έλεγχοι στην Πληροφορική και το deal στα νερά

Η κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και στα... φουσκωμένα επιχειρηματικά πορτοφόλια, μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου, οι εκτεταμένοι έλεγχοι της Επ. Ανταγωνισμού και η διαρροή από SSM για τα μερίσματα.

Τους κανόνες… εμπλοκής στις σχέσεις της κυβέρνησης με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας θέλησε να ξεκαθαρίσει χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ομιλία του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Για να το πούμε απλά, χάραξε μια… χοντρή κόκκινη γραμμή: τη χώρα κυβερνούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού και η εξουσία δεν μοιράζεται με τους επιχειρηματικούς παράγοντες, όσο ισχυροί και αν είναι. «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί: τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια. Και αν νομίζουν κάποιοι ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Και κάτι τελευταίο, για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα: αν κάποιος εκδότης, κάποιος μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Όχι μέσω πληρεξουσίων», τόνισε.

-- Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι, αν και όλοι αντιλαμβάνονται πως οι αναφορές αυτές «φωτογραφίζουν» τον εφοπλιστή και εκδότη, Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός απέφυγε με μεγάλη προσοχή να αναφέρει το όνομά του. Και αυτή ήταν μάλλον μια εύστοχη πολιτική επιλογή: Με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφή μηνύματα σε όλα τα συμφέροντα που από τον πατέρα του είχαν ονομαστεί «διαπλεκόμενα» και ξεκαθάρισε με θεσμικό τρόπο τη δική του στάση ως πρωθυπουργός. Αντίθετα, αν είχε αναφερθεί ονομαστικά σε έναν επιχειρηματία, θα έδινε στο θέμα μια διάσταση προσωπικής βεντέτας με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τη συνέχεια. Ακόμη και χωρίς να αναφερθεί όνομα, πάντως, τα μηνύματα ήταν απολύτως σαφές σε ποιον απευθύνονταν κατά πρώτο λόγο…

-- Λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού χθες, ανακοινώθηκε η παραίτηση του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννη. Μπρατάκου, καρατόμηση που αποδίδεται στη συνάντησή τους με τον κ. Μαρινάκη, στην οικία του, την προηγούμενη Κυριακή. Πηγές της κυβέρνησης σημείωσαν ότι η συμμετοχή τους σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα. Το ζήτημα βέβαια είναι κατά πόσο οι δυο πήγαν αυτοβούλως στην οικία του κ. Μαρινάκη ή αν αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεννόησης. Πολλοί περιμένουν ότι θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις τις επόμενες ημέρες και είναι πιθανό να δούμε ανασχηματισμό. Κανονικό ανασχηματισμό. 

-- Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση από την πλευρά του Ευάγγελου Μαρινάκη αν και η μη αναφορά ονομάτων ίσως αποτελεί την απαρχή μιας αποκλιμάκωσης.


Καταιγισμός ελέγχων στην Πληροφορική

Μεγαλύτερο εύρος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, φαίνεται ότι είχαν οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αγορά των εταιρειών πληροφορικής. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι σε αρκετές περισσότερες  εταιρείες από τις 10 που ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες, ενώ η έρευνα απλώνεται σε μεγαλύτερο αριθμό διαγωνισμών. Από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που είναι και οι σημαντικότεροι παίκτες των διαγωνισμών, τηρήθηκε σιγή ιχθύος σχετικά με την έφοδο, πάντως πηγές του ΟΤΕ επιβεβαιώνουν ότι δέχτηκε επιτόπιο έλεγχο και σημειώνουν ότι συνεργάστηκε, όπως κάνει πάντα με όλες τις αρμόδιες αρχές.

-- Η έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, αντίθετα η αγορά το περίμενε, ή πιο σωστά το φοβόταν, εδώ και πολλές εβδομάδες. Η στήλη είχε αναφερθεί εδώ και καιρό στα high tech καρφώματα και τη μεγάλη γκρίνια που υπάρχει μεταξύ των εταιρειών για το πως γίνονται οι αναθέσεις, πώς (μετά) μοιράζονται σε υπεργολαβίες και πώς αυτά εκτελούνται. Όπως είχαμε αναφέρει, εκτός του πώς γίνονται αυτοί οι διαγωνισμοί, εξίσου σοβαρό, αν όχι σοβαρότερο ζήτημα είναι η λογική των έργων αυτών. Έμπειροι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι έχουμε έναν καταιγισμό έργων, τα οποία όμως είναι ασύνδετα και αμφιβόλου ποιότητας, σε μια λογική που φαίνεται ότι στοχεύει περισσότερο στο να απορροφηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και λιγότερο σε μια ουσιαστική ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών σε μια στρατηγική κατεύθυνση για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. 


Μια ντουντούκα στην κυρία

Με χιούμορ και ψυχραιμία αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσνταντίνος Τασούλας στις συνεχείς και βροντερές παρεμβάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας φώναζε διαρκώς με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της με τον πρόεδρο της Βουλής να παρεμβαίνει λέγοντας ειρωνικά «Κυρία Κωνσταντοπούλου, δεν ακούγεστε λίγο πιο δυνατά». Αυτό έγινε πολλές φορές με τον κ. Τασούλα να ζητά κάποια στιγμή μια ντουντούκα για την κ. Κωνσταντοπούλου που απτόητη συνέχιζε να φωνάζει τα δικά της κατά την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη.


Το επόμενο deal Καραμούζη

Λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την είσοδο του Fund SMERemediumCap (SMERC) του Νίκου Καραμούζη στον κλάδο της εμφιάλωσης νερού. Το SMERC μαζί με το ΕΟS fund του Απόστολου Ταμβακάκη και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θα αποκτήσουν πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία εμφιάλωσης νερού Μεντεκίδης που έχει τα σήματα ΔΙΟΣ και ΣΕΛΙ. Η εξαγορά θα γίνει από την εταιρεία Water Invest με μετοχικό κεφάλαιο 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. τα έχει βάλει το fund SMERC. Η Μεντεκίδης το 2022 είχε τζίρο 16,7 εκατ. ευρώ και κέρδη 600.000 ευρώ. Η Μεντεκίδης διαθέτει δύο μονάδες εμφιάλωσης: Στην Πιερία, όπου εμφιαλώνεται το φυσικό μεταλλικό νερό με την εμπορική επωνυμία ΔΙΟΣ και στην Κοζάνη όπου εμφιαλώνεται το φυσικό μεταλλικό νερό με την εμπορική επωνυμία ΣΕΛΙ.


Ο SSM και τα μερίσματα

Προκάλεσε αρκετές απορίες το χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg για την έγκριση από τον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ, τον SSM, της μερισματικής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών. Από τη μια, ανέφερε κάτι που όλοι ξέρουν ήδη, δηλαδή ότι θα εγκριθεί η διανομή μερισμάτων, για πρώτη φορά από το 2008. Από την άλλη, η διαρροή από τον SSM στο πρακτορείο («άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η απόφαση δεν είναι οριστική») έλεγε ότι οι διανομές στους μετόχους που θα εγκριθούν θα είναι μικρότερες από ό,τι έχουν σχεδιάσει οι τράπεζες. Με άλλα λόγια, αφηνόταν σαφώς να εννοηθεί ότι ο SSM είναι πιθανό να ζητήσει να περικοπούν ελαφρώς τα μερίσματα, παρότι όλες οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει συντηρητικούς συντελεστές διανομής για φέτος. Το τι θα γίνει τελικά θα το ξέρουμε μόνο όταν ολοκληρωθεί ο λεγόμενος εποπτικός διάλογος και οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις του SSM. Αν επιβληθεί κάποια περικοπή, πάντως, δεν φαίνεται ότι θα είναι σοβαρή και ουσιαστική, αλλά μάλλον συμβολική: για να μπορέσουν να δείξουν οι επόπτες ότι παραμένουν αυστηροί.


Παραλείψεις που κοστίζουν στον Flyover

Οι παραλείψεις είναι σαν τις…αμαρτίες. Τελικά πληρώνονται. Στην περίπτωση του Flyover της Θεσσαλονίκης, ο «λογαριασμός» ακολουθεί, πίσω από τους πανηγυρισμούς των περασμένων ετών για το πόσο γρήγορα έτρεξε η ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου. Κι ο λογαριασμός, εκτός από γκρίνιες και κυκλοφοριακή ασφυξία στην πόλη, έχει κι επιπλέον κόστος 22,85 εκατ. ευρώ για τις εργασίες στην εσωτερική περιφερειακή οδό, που κατέστησαν μεν αναγκαίες ενόψει της κατασκευής του Flyover, αλλά δεν είχαν προβλεφθεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού του αρχικού έργου. Έτσι, η Εγνατία Οδός Α.Ε. που ανέλαβε με υπουργική απόφαση τις αρμοδιότητες λειτουργίας της οδού, όσο διαρκεί η κατασκευή του έργου, προχωρά σε συμπληρωματική σύμβαση με τις εταιρείες που τρέχουν τη σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης του ανατολικού κλάδου της Εγνατίας ως το 2025 για να καλύψει το κενό.


Business as usual με κατώτατο μισθό

Με την έγκριση της αύξησης του κατώτατου μισθού, πιθανότατα στα 830 ευρώ και με ένα «φορτωμένο» με πολλά νομοσχέδια υπουργικό συμβούλιο, η κυβέρνηση επιχειρεί από σήμερα να αλλάξει την ατζέντα, ξεφεύγοντας από το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών. Μάλιστα, η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι για να παρουσιάσει εκτενώς τις παραμέτρους της αύξησης του κατώτατου μισθού. Από τα ουκ ολίγα νομοσχέδια που θα παρουσιαστούν στο υπουργικό, ξεχωρίζει αναμφίβολα το νομοσχέδιο του Χρ. Σταϊκούρα για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ στην ατζέντα υπάρχουν και νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργείων Μετανάστευσης, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και πρωτοβουλίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όλα αυτά δίνουν μια εικόνα business as usual στην κυβερνητική λειτουργία, ύστερα από μια θυελλώδη εβδομάδα που έκλεισε με τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας. Ο κατώτατος μισθός είναι σίγουρα ένα ατού για την κυβέρνηση, όμως μένει να φανεί πόσο μπορεί να αξιοποιηθεί για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, αφού πρόκειται για ένα θέμα πολυσυζητημένο εδώ και μήνες, χωρίς πολλά στοιχεία έκπληξης.


Ναυπηγεία και γραφειοκρατία

Είναι και αυτό ένα από τα περίεργα των business αλά ελληνικά, που σίγουρα δεν θυμίζουν επιχειρηματικό περιβάλλον ανεπτυγμένης οικονομίας: μπορεί να επενδύεις εκατομμύρια σε μια επιχείρηση, χωρίς να έχεις πάρει τυπικά την ιδιοκτησία και χωρίς να ξέρεις ακριβώς πότε θα την πάρεις. Στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ξανά, ύστερα από 13 χρόνια η δεξαμενή Νο 3 (AFRAMAX), που ονομάστηκε «Σταύρος Νιάρχος» και είναι η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή της χώρας. Τα Ναυπηγεία λειτουργούν με εκατοντάδες εργαζόμενους, η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα έχει διαθέσει ήδη περίπου 50 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων και για πληρωμές σε εργαζόμενους, που αφορούν χρέη της παλαιάς ιδιοκτησίας, αλλά οι μεταβιβάσεις ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όπως λένε από την ONEX, οι διαδικασίες από πλευράς πιστωτών και ελληνικού κράτους καθυστερούν διαρκώς, υπενθυμίζοντας πως η γραφειοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πραγματικότητας.


Ο πιο καλοπληρωμένος τραπεζίτης

Η UBS ανακοίνωσε ότι μειώνει κατά 14% τα bonus για το 2023, καθώς ήταν μία αρκετά δύσκολη χρονιά, κυρίως στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Όμως, την ίδια ώρα ο επικεφαλής της, Σέρτζιο Ερμότι, μετατρέπεται στον πιο καλοπληρωμένο τραπεζίτη της Ευρώπης. Οι συνολικές αποδοχές του για τους 9 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της τράπεζας έφθασαν στα 14,4 εκατ. ελβετικά φράγκα, εκ των οποίων τα περισσότερα αποτελούν έξτρα αμοιβές. Η τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι οι πλούσιες έξτρα αμοιβές του επικεφαλής αποτελούν μία έμπρακτη αναγνώριση της εργασίας του και του γεγονότος ότι υπό τη δική του ηγεσία ολοκληρώθηκε και η απορρόφηση της Credit Suisse. 


Ινδοί δισεκατομμυριούχοι

Η ανάδειξη της Ινδίας ως μία από τις κορυφαίες οικονομίες της υφηλίου αποτελεί ένα γεγονός το οποίο αποδεικνύεται όχι μόνο από τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά πλέον και από την αύξηση του αριθμού των super rich. Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη της Hurun Research, η Βομβάη ξεπέρασε το 2024 το Πεκίνο σε αριθμό δισεκατομμυριούχων. Η πόλη με τους περισσότερους, που φθάνουν στους 119, είναι η Νέα Υόρκη, με δεύτερη το Λονδίνο που φιλοξενεί 97 και τρίτη τη Βομβάη με 92, ενώ σε απόσταση αναπνοής με 91 βρίσκεται το Πεκίνο. Όσο για τον συνολικό αριθμό των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη, φθάνουν στις 3.279 και εμφανίζουν αύξηση κατά 5% σε σύγκριση με το 2023.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σιγή Μητσοτάκη για τράπεζες, η επένδυση της Microsoft και η αμήχανη Λαγκάρντ

Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά πια για έκτακτο φόρο στις τράπεζες, τα διδάγματα από την περιπέτεια της Microsoft στην Ελλάδα, γιατί η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για τη Unicredit, Παρασκευή και 13 με τη Moody's και τα νεύρα των Τούρκων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η υπόσχεση Διαμαντοπούλου, οι στοιχηματικές, Μαντωνανάκης και επιτόκια

Η αλά ελληνικά συμφωνία για Μαντωνανάκη και πώς επηρεάζει τα... επιτόκια, το τιτίβισμα Διαμαντοπούλου - υπόσχεση στους φίλους του ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας την Attica Bank, οι έλεγχοι στις στοιχηματικές και servicers υπό εκκαθάριση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συνταγή επιτυχίας του Γ. Αυτιά, το ποδόσφαιρο, ο Αλ. Πατέλης και η Εθνική

Το «μήνυμα ελήφθη» του Κυρ. Μητσοτάκη, η μοναδική τακτική του Γ. Αυτιά, ο πόλεμος στο ποδόσφαιρο, ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού «βλέπει» προς Σεπτέμβριο το placement της ΕΤΕ, οι εκταμιεύσεις του RRF και οι αμετανόητοι επαγγελματίες.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ονόματα από Μητσοτάκη, η νέα θέση Τσαμάζ και το κοινοπρακτικό της Intralot

Η κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού για τα οικονομικά συμφέροντα, η ισχυρή εισηγμένη που περιμένει τον Μ. Τσαμάζ, οι υπογραφές στο δάνειο της Intralot, οι ισχυρές επιδόσεις της Παπουτσάνης και η τελευταία καθυστέρηση για την Εγνατία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.