ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: ΔΕΗ

Το νέο deal από ΔΕΗ, οι τράπεζες και ένα χριστουγεννιάτικο... ρουσφετάκι

Έρχεται νέο deal της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, το χριστουγεννιάτικο δώρο σε πρώην συνεργάτη υπουργού, το άδοξο τέλος της μεγάλης έρευνας στις τράπεζες, η απελπιστική εικόνα των πλειστηριασμών, η αποχή των συμβολαιογράφων και... καλές γιορτές. Ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου.

Αίσθηση προκάλεσε το deal της ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με τον όμιλο Intrakat, ωστόσο, όπως μαθαίνουμε, δεν θα κλείσει με αυτό η χρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 θα ανακοινωθεί ένα ακόμα σημαντικό deal από τη ΔΕΗ στον στρατηγικό τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το νέο deal θα έχει αρκετά κοινά σημεία με αυτό της Intrakat και αφορά δυο ισχυρούς παίχτες της ενεργειακής αγοράς. Περισσότερα, εκτός απροόπτου, θα δούμε την επόμενη εβδομάδα με τις ανακοινώσεις.

-- Οι κινήσεις αυτές, μαζί με αυτές που προηγήθηκαν, επανατοποθετούν δυναμικά τη ΔΕΗ στο χάρτη των ΑΠΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019, όταν τη διοίκηση της ΔΕΗ ανέλαβε ο Γ. Στάσσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπό τον Κ. Μαύρο, έχει πολλαπλασιάσει τα μεγέθη της και από πολύ χαμηλά που βρίσκονταν σήμερα διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία ύψους 700 ΜW και επιπλέον υπό κατασκευή project ΑΠΕ δυναμικότητας 1,3 GW, με στόχο να ξεπεράσει τα 5 GW τα επόμενα χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτά, καθώς η εταιρεία χωρίς τυμπανοκρουσίες διευρύνει συστηματικά το αποτύπωμά της, κυρίως στις ΑΠΕ όπου υστερούσε, και μετασχηματίζεται σε ένα superpower παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

-- Τώρα στην ερώτηση, γιατί μέχρι το 2019 η ΔΕΗ ήταν ουραγός στις ανανεώσιμες, η απάντηση είναι πιο εύκολη από όσο θα περίμενε κανείς. Πριν την έλευση Στάσση, η ΔΕΗ διοικούνταν ουσιαστικά από τους συνδικαλιστές, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων προέρχονταν από τις λιγνιτικές μονάδες και οι οποίοι έβλεπαν με απόλυτη εχθρότητα τις ΑΠΕ. Εκείνα τα αμέριμνα χρόνια με τα τσίπουρα, τα ταξίδια και τα άλλα ωραία οι άνθρωποι της ΔΕΗ έπνιξαν κάθε σχέδιο για επενδύσεις της ΔΕΗ σε ΑΠΕ και, παράλληλα, έκαναν το παν για να κάνουν δύσκολη τη ζωή των ιδιωτών επενδυτών σε ΑΠΕ. Κυρίως μέσω της μη ανάπτυξης του δικτύου (καθώς, χωρίς δίκτυο, πού να συνδεθούν οι ΑΠΕ…). Αμαρτίες που ακόμα πληρώνουμε σήμερα.


Ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο ρουσφέτι

Συχνά ακούμε γκρίνιες για την ανοργανωσιά του Δημοσίου, τις καθυστερήσεις, τις παρατάσεις που δίνονται σε προθεσμίες, ότι πολλά πράγματα γίνονται στο παρά 1' (ή στο και 1') και γενικώς την κακή σχέση της δημόσιας διοίκησης με τον χρόνο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα έτσι. Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε λίγο πριν τα Χριστούγεννα να παρατείνει κατά δύο χρόνια την απόσπαση υπαλλήλου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (κλάδου Εφοριακών) στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πού το περίεργο, θα αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετα. Το περίεργο είναι ότι η παράταση της απόσπασης δίνεται σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας – απόσπασης στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια, η απόσπαση παρατείνεται κατά δύο έτη «ήτοι από 22.02.2025 έως 21.07.2027»! Δεν περίμεναν καν να μπει το 2024 οι άνθρωποι του ΥΠΟΙΚ για να εξετάσουν το θέμα – τέτοια ανυπομονησία.

-- Πίσω από όλη αυτή τη σπουδή, αλλά και την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης να κινηθεί τόσο έγκαιρα, φαίνεται πως κρύβεται ένα μικρό χριστουγεννιάτικο ρουσφέτι. Διότι η παράταση της απόσπασης αφορά υπάλληλο που είχε διατελέσει στο παρελθόν στενός συνεργάτης κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης.


Η απόφαση - συμβιβασμός στις τράπεζες

Ανακοινώθηκε χθες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόφαση - συμφωνία με τις τράπεζες για την έρευνα του 2019, η οποία συνοδεύεται και από την επιβολή προστίμων 41,7 εκατ., επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του BD. Ασφαλώς 41,7 εκατ. δεν είναι λίγα και στην ΕΑ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το πρόστιμο, ωστόσο και οι τράπεζες έχουν πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένες. Για τις προμήθειες όπου είχε γίνει (και κατά διαστήματα εξακολουθεί να γίνεται) τόσος θόρυβος, στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΑ εξετάστηκαν περίπου 50 χρεώσεις προμηθειών χωρίς θεαματικά αποτελέσματα: πέρα από τις χρεώσεις όταν γίνεται ανάληψη από ΑΤΜ άλλης τράπεζας δεν προέκυψαν στοιχεία για καμία άλλη προμήθεια, ώστε να απαιτηθεί η μείωσή της. Ακόμα και στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω email, για το οποίο επιβλήθηκε ποινή, οι τράπεζες σημειώνουν ότι η αλληλογραφία αφορούσε θεσμικό διάλογο των τραπεζών με τη Visa και τη Mastercard εξού και η εμπλοκή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της ΤτΕ. Είναι αξιοσημείωτο ότι το σωρευτικό πρόστιμο που επιβάλλεται από την ΕΑ δεν ξεπερνά το 2,5% των συνολικών εσόδων των τραπεζών από προμήθειες. Τέλος, σημειώνεται ότι η έρευνα δεν αφορούσε φυσικά πρόσωπα και δεν τέθηκε κανένα θέμα πρόθεσης για την παραβίαση κανόνων του ανταγωνισμού.

-- Με λίγα λόγια το τέλος της περιβόητης έρευνας στις τράπεζας που πραγματοποιήθηκε το 2019 ήταν κατά πολύ φτωχότερο της χολιγουντιανής εκκίνησης με τη θεαματική έφοδο των ελεγκτών της ΕΑ στα κεντρικά κτίρια των τραπεζών, το «κλείδωμα» των διοικήσεων στα γραφεία και τις πανηγυρικές δηλώσεις υπουργών. 


Νόμος Κατσέλη και πλειστηριασμοί

Σχετικά καλά εξελίσσεται η εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, όμως στους πλειστηριασμούς η κατάσταση παραμένει απελπιστική. Όπως σημειώνει η Κομισιόν στη νέα έκθεση μετα-προγραμματικής εποπτείας, από τις 47.800 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, ως το τέλος Σεπτεμβρίου το 97% είχαν πάρει δικάσιμο. Από τις αποφάσεις που ήδη έχουν εκδώσει τα δικαστήρια, το 41% είναι απορριπτικές για την ένταξη των οφειλετών στην προστασία του νόμου. Υπάρχει και ένας αστερίσκος, που δεν προκαλεί βέβαια έκπληξη σε όσους γνωρίζουν τις ταχύτητες τις Δικαιοσύνης στην Ελλάδα: ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων είναι κατώτερος των προσδοκιών, όπως σημειώνει η Κομισιόν.

-- Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, οι εξελίξεις απογοητεύουν. Οι περισσότεροι αποτυγχάνουν ελλείψει αγοραστών, όπως τονίζει η Κομισιόν. Από 28.372 πλειστηριασμούς που είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, το 75% δεν κατέληξαν σε μεταβίβαση ακινήτου, καθώς δεν εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον. Περίπου τα ίδια ποσοστά αποτυχίας είχαν καταγραφεί το 2022 και το 2021, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ότι οι αλλαγές που έγιναν για την αυτόματη μείωση τιμής του ακινήτου δεν είναι αρκετές για να λυθεί το πρόβλημα με τους πλειστηριασμούς.


Πονοκέφαλος στις τράπεζες λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων

Πολλαπλές αναταράξεις προκαλεί στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο ανένδοτος αγώνας των συμβολαιογράφων του μεγαλύτερου συλλόγου της χώρας, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Εξαιτίας της αποχής έχει παγώσει η αγορά ακινήτων, οι αγοραπωλησίες και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι τράπεζες να χορηγούν δάνεια, οι servicers να μην μπορούν να ολοκληρώσουν ρυθμίσεις που προβλέπουν μεταβιβάσεις ακινήτων, δεν μπορούν να γίνουν πλειστηριασμοί ενώ ακόμα και επιχειρηματικά δάνεια δεν μπορούν να εκταμιεύσουν οι τράπεζες αν αυτά συνοδεύονται από εξασφαλίσεις. 

-- Πού είναι το πρόβλημα με τους συμβολαιογράφους; Η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι το έγχαρτο και συντασσόμενο ενώπιον συμβολαιογράφου πρωτότυπο συμβολαίου είναι ο μοναδικός τρόπος σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων, όπως ζητούσαν οι συμβολαιογράφοι. Ωστόσο, όπως λέει ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτων, χωρίς να αφαιρεθεί το σκέλος του διαγωνισμού που αναφέρεται στο ψηφιακό συμβόλαιο. Προφανώς ο διαγωνισμός δεν είναι καθόλου εύκολο να στηθεί από την αρχή και, αν επιμείνουν οι συμβολαιογράφοι στα αιτήματα που έχουν διατυπώσει, η όλη υπόθεση θα καταλήξει σε αδιέξοδο και θα πρέπει να παραταθεί η αποχή. Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική και, ίσως, να αντιληφθούν οι συμβολαιογράφοι ότι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης οι αγώνες για την… ιερότητα του χαρτιού δεν είναι εύκολο να έχουν αίσιο τέλος.

-- Σημειωτέον οι άλλοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι, έχουν υποστείλει τη σημαία του αγώνα και οι μεταβιβάσεις ακινήτων γίνονται απρόσκοπτα.


Τα νοσοκομεία και το τείχος της αδιαφάνειας

Είναι δυνατό στην εποχή μας, όπου και η τελευταία ατομική επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει τα οικονομικά της στοιχεία, μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες να μη δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις; Και όμως, στην Ελλάδα του 2023 είναι και παραείναι. Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οικονομικά της υγείας που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, ορισμένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, όπως Ευαγγελισμός, Αλεξάνδρα, Γ.Ν. Μαιευτήριο Αθηνών «Έλενα Βενιζέλου», «Γ. Γεννηματάς», Σισμανόγλειο, Γ.Ν. Δυτ. Αττικής, Γ.Ν. Θες/νίκης «Γ. Γεννηματάς», δεν δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις, ώστε να υπάρχει μια γενική εικόνα ποια είναι τα έσοδα των νοσοκομείων αυτών και πως ξοδεύονται.

-- Και τα οικονομικά είναι η μία, και ίσως η πιο ανώδυνη, πτυχή της αδιαφάνειας. Διότι το απόλυτο σκότος βασιλεύει και σε ότι αφορά την ιατρική αποτελεσματικότητα των νοσοκομείων. Πόσοι ασθενείς εισάγονται σε κάθε νοσοκομείο; Με ποια πάθηση; Σε ποια κατάσταση; Ποια είναι τα ποσοστά θνησιμότητας; Πόσες ημέρες χρειάζονται για την θεραπεία; Πόσα χειρουργεία γίνονται;

-- Όλο αυτό το τείχος αδιαφάνειας βέβαια δεν είναι προϊόν τύχης ή μιας γενικότερης καθυστέρησης. Είναι σε μεγάλο βαθμό επιλογή, καθώς πίσω από αυτό το χάος κρύβονται κακοδιαχείριση, ανεπάρκειες, βολέματα ημετέρων και πολλά πολλά άλλα. 


Καλές γιορτές και ραντεβού στις 3 Ιανουαρίου

Η στήλη σας εύχεται καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά! Με υγεία, τύχη και πολλές χαρές! Ραντεβού την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2024!


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis-Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Εκδήλωση Bloomberg για τις τράπεζες, αιχμές ΤτΕ στους servicers και to Airbnb

Εκδήλωση υψηλού προφίλ για τις τράπεζες από το Bloomberg, ο Χατζηδάκης στο ΔΝΤ, τα αποκαλυπτήρια της «νέας» Intrakat, μυθικά ποσά φόρων από το Airbnb, τι ζητά η ΤτΕ από τους servicers και ο Γ. Ρέτσος με το «καπέλο» του ΙΟΒΕ.
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός στις τράπεζες, οι φωνές ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ και η αλλαγή στον ΟΤΕ

Ο επίλογος στην έρευνα της Επ. Ανταγωνισμού για τις τράπεζες, η εύκολη αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ, η έξοδος του μακροβιότερου CEO του ΟΤΕ, η Λαγκάρντ κόντρα στις αγορές και πώς θα άλλαζε η Ελλάδα με εξαγωγές 100 δισ.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.
Mitsotakis-Kyriakos-Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πολιτική λύση για τους πλειστηριασμούς, το ρίσκο για το ΑΕΠ και οι τράπεζες

Η αγχωμένη αναζήτηση διεξόδου για τους πλειστηριασμούς και τους ευάλωτους από το Μέγαρο Μαξίμου, η σιγουριά της Φρανκφούρτης για την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων τραπεζών, η ανάπτυξη το 2023 και οι δημόσιες επενδύσεις, η Τιτάν και η Τουρκία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παντιέρα ΣΥΡΙΖΑ κατά ΔΕΗ, ο Α. Ενρία στην Αθήνα και ο «άνετος» Κ. Σκρέκας

Ο θόρυβος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, τι θα συζητήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του SSM, πώς «ντριπλάρει» ο Κ. Σκρέκας την κριτική για τις υψηλές τιμές χονδρικής στο ρεύμα και η εντυπωσιακή είσοδος του ΧΑ στο νέο έτος.