Αρκετούς ξένισε η σύνδεση της «βουτιάς» του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή με τις δηλώσεις Μητσοτάκη κατά των τραπεζών, δηλώσεις που ήρθαν σε συνέχεια των διαρκών και λίαν επιθετικών τοποθετήσεων του ΥΠΟΙΚ, Χρήστου Σταϊκούρα για τον κλάδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ταυτιστεί με την συστηματική προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, ανάδειξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και της δημιουργίας ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις αγορές και την επιχειρηματικότητα και πολλοί δίστασαν να συσχετίσουν την αντιτραπεζική ρητορεία με το γκρέμισμα των τραπεζικών μετοχών, κάτι που τόσο εύκολα γινόταν (για προφανείς λόγους) με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο έμπειροι διαχειριστές και χρηματιστές δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η βύθιση στο ΧΑ ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής φλυαρίας και της διαρκώς επαναλαμβανόμενης εκτίμησης περί τις υψηλής κερδοφορίας των τραπεζών και για την ανάγκη να αξιοποιήσουν την κερδοφορία αυτή για την ενίσχυση των ευάλωτων, τη μείωση των επιτοκίων δανείων, τη μείωση των προμηθειών και άλλα που ακούγονται πάντα τόσο ωραία και γοητευτικά.
-- Λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Επενδυτικό Συνέδριο του Λονδίνου, όπου έκλεψε για άλλη μια φορά τις καρδιές και το μυαλό των επενδυτών. Και αυτό σίγουρα βάρυνε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς δεν γίνεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο Λονδίνο να μιλάς για τα επιτεύγματα της οικονομίας και των τραπεζών καλώντας τους επενδυτές να αγοράσουν Ελλάδα και την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα να λες για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών και ότι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
-- Δυστυχώς αυτά τα μπρος πίσω και οι διπλές ατζέντες, ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τα καλά αποτελέσματα του Συνεδρίου στο Λονδίνο, αφήνοντας μετέωρο και τον πρόεδρο του ΧΑ, Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος το μεσημέρι της Παρασκευής, με τις τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων μηνών, παρουσίαζε σε δημοσιογράφους έναν πρώτο, και ιδιαίτερα θετικό, απολογισμό του συνεδρίου.
-- Και όλα τα παραπάνω μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα την έννοια του πολιτικού κίνδυνου που όλο και περισσότερο ψιθυρίζουμε το τελευταίο διάστημα. Ο πολιτικός κίνδυνος δεν αφορά μόνο τις εκλογές, τον κίνδυνο διαδοχικών εκλογών, την μη επίτευξη αυτοδυναμίας ή το ενδεχόμενο δυσκολίας σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης. Ο πολιτικός κίνδυνος είναι κάτι πολύ ευρύτερο, περιλαμβάνοντας για παράδειγμα έναν διαγκωνισμό μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα προστατέψει πιο πολύ τους ευάλωτους δανειολήπτες, ποιος θα προστατεύσει τα σπίτια του κοσμάκη (όπου βεβαίως περιλαμβάνονται και πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές) από τους πλειστηριασμούς, ποιος θα βάλει μεγαλύτερο "stop" στα τραπεζικά bonus, ποιος θα μειώσει περισσότερο τα επιτόκια και τις προμήθειες κ.λπ. Η ρελάνς Τσίπρα στις δηλώσεις Μητσοτάκη ήταν χαρακτηριστική. Ο πολιτικός κίνδυνος αφορά επίσης κομματικές αψιμαχίες για την απόσπαση βραχυχρόνιων κομματικών και πολιτικών κερδών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα το τραπεζικό σύστημα. Άλλωστε το έργο το έχουμε δει πολλές φορές από το 2010 και μετά, με τεράστιες επιπτώσεις (σε χρόνο και χρήμα) για τη χώρα και τους πολίτες. Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα ένα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο: ελάχιστα διδάγματα έχουν μείνει από τη μεγάλη περιπέτεια της χρεοκοπίας της χώρας.
-- Εκτός από τη «μάχη» κυβέρνησης και τραπεζών για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού υπάρχει και μια άλλη «μάχη» που δίνει η κυβέρνηση με τους παραχωρησιούχους μεγάλων οδικών δικτύων που ζητούν αυξήσεις στα διόδια, βάσει των αρχικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει. Μεσοσταθμικά, επειδή προσμετράται και ο πληθωρισμός, θεωρητικά οι παραχωρησιούχοι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυξήσεις έως και 10% στα διόδια. Η κυβέρνηση είναι αντίθετη και, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιεί ακόμη πιο σκληρή γλώσσα με τους εργολάβους σε σχέση με τους τραπεζίτες. Μάλιστα, οι τελευταίες εξελίξεις με τις κατολισθήσεις στην Ολυμπία Οδό και τις άστοχες δηλώσεις του παραχωρησιούχου σχετικά με την ανάληψη ευθυνών όχι μόνο ενίσχυσαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αλλά επέτρεψαν σε ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες να κουνούν το δάκτυλο λέγοντας: «μετά από αυτό που έγινε, θέλετε και αυξήσεις»;
-- Με νέα υψηλά φλερτάρει η μετοχή της Mytilineos, που αν τα επιτύχει πολλοί πιστεύουν ότι θα ακολουθήσει γρήγορα η άλωση του επιπέδου των 20 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βοηθήσει και το γενικότερο χρηματιστηριακό περιβάλλον. Η μετοχή, μετά από ένα μήνα συσσώρευσης στο επίπεδο των 16 ευρώ, έχει εισέλθει από 21/11 σε νέο ανοδικό κανάλι ενώ εντυπωσιακή ήταν η ανθεκτικότητά της (-0,22%) στο γκρέμισμα της αγοράς την περασμένη Παρασκευή. Η δυναμική της μετοχής υποστηρίζεται από την εντυπωσιακή εξέλιξη των θεμελιωδών: καθόλου τυχαία η Citi προχώρησε αύξηση της τιμής - στόχου για τη μετοχή από 22 ευρώ στα 26 ευρώ, προβλέποντας ακόμα και διπλασιασμό από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών σε ένα θετικό σενάριο.
-- Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αγορές μια μικρή παρατήρηση: φαίνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι αγορές έχουν αυτιά για θετικά νέα, ενώ δεν φαίνεται να ακούν με τίποτα ακόμα και σημαντικές αρνητικές εξελίξεις που λίγους μήνες πριν θα δικαιολογούσαν... βουτιές των τιμών.
-- Μοιράζουν χρήμα οι εισηγμένες αυτή την εβδομάδα, για την ακρίβεια συνολικά 107 εκατ. ευρώ. Ο Μάνος Χατζιδάκης της Beta καταγράφει ως εξής τις προγραμματισμένες πληρωμές μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου: Autohellas (1,00 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Παπουτσάνης (0,02 ευρώ αποκοπή 5 Δεκεμβρίου), Ideal (0,12 ευρώ αποκοπή 6 Δεκεμβρίου), Νάκας (0,10 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου) και Jumbo (0,385 ευρώ αποκοπή 9 Δεκεμβρίου).
-- Από την απόλυτη σιωπή στη συνεχή φλυαρία σε σοβαρά διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Bloomberg, έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα του με τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στον κόσμο των κρυπτoνομισμάτων, την κατάρρευση μέσα σε λίγα 24ωρα της τρίτης μεγαλύτερης πλατφόρμας συναλλαγών, FTX και της συγγενούς εταιρείας επενδύσεων Alameda Research. Όποιος έχει την υπομονή να διαβάσει τις μακροσκελείς, απολογητικές και συνεντεύξεις του Σαμ Μπάνκμαν Φριντ, γνωστότερου με τα αρχικά SBF, σε ένα συμπέρασμα θα καταλήξει. Ότι επιλέγει ως υπερασπιστική γραμμή την αναγνώριση με πολλούς τρόπους της... ανοησίας του. Περιγράφει τη χρεοκοπία των εταιρειών του σαν μία αλυσίδα ανόητων ενεργειών του, ή βλακωδών παραλείψεων, οι οποίες αφορούσαν πρωτίστως την επενδυτική εταιρεία Alameda και δευτερευόντως την πλατφόρμα FTX. Φαίνεται πως το χρυσό αγόρι τον crypto συμβουλεύτηκε τους δικηγόρους του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο να εμφανιστεί ως βλάκας, παρά ως απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου που έβαλε χέρι στα κεφάλαια των πελατών του και τα εξαφάνισε. Αρκετοί αρχίζουν να τον βλέπουν με συμπάθεια, αλλά έχει σημασία αν θα δείξουν την ίδια συμπάθεια και οι αρχές στις ΗΠΑ που διερευνούν την υπόθεση.
-- Έμπειρος Έλληνας χρηματιστής που παρακολουθεί την υπόθεση έλεγε ότι όλα αυτά φαίνονται πολύ γνώριμα σε όσους έζησαν τη δεκαετία του '90 την οδό Σοφοκλέους. Εκείνες τις εποχές, πριν ακόμη καθιερωθεί η αυστηρότερη εποπτεία στις χρηματιστηριακές εταιρείες, με διαχωρισμό των κεφαλαίων των πελατών, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις χρηματιστών που χρησιμοποίησαν κεφαλαία πελατών για να χρηματοδοτήσουν δικές τους κερδοσκοπικές κινήσεις και αργότερα βρέθηκαν να έχουν χάσει τα λεφτά των πελατών τους επειδή κάποια στοιχήματα δεν βγήκαν. Αν απομονώσει κανείς την εξωτική τεχνική ορολογία της αγοράς των crypto, στην πραγματικότητα ο SBF δεν διαφέρει και πολύ από κάποιες κακές περιπτώσεις χρηματιστών της παλιάς οδού Σοφοκλέους.
-- Πολύ καιρό κράτησε η εργασία της κωδικοποίησης της αχανούς ελληνικής εργατικής νομοθεσίας, ώστε να μπορεί κανείς σε ένα κείμενο να βρίσκει τα πάντα. Τελικά, η κυβέρνηση κατάφερε χθες, Κυριακή να δημοσιεύσει το προεδρικό διάταγμα με την πλήρη κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας σε ΦΕΚ. Γιατί τόση βιασύνη; Επειδή ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να καλυφθούν πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ώστε να ξεκλειδώσει και η τελευταία δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Τώρα που μπήκε και αυτό το κομμάτι στο παζλ, το «πράσινο φως» είναι βέβαιο ότι θα ανάψει.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.