ΓΔ: 1396.91 0.89% Τζίρος: 68.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:47:33 DATA
businessdaily-Mitsotakis-Kyriakos
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες, το deal ΔΕΗ – Mytilineos και οι μεταρρυθμίσεις

Η προσπάθεια αποσύνδεσης ευρωεκλογών - πολιτικής σταθερότητας, οι ευθύνες των Ευρωπαίων για τον (μη) ανταγωνισμό στις τράπεζες, η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos, το χτύπημα από Βρυξέλλες, η λύση στο κυκλοφοριακό και ο υπουργός - δήμαρχος.

Να ρίξει κάπως τους τόνους επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός και σε συνέντευξή του στον Ant1 εμφανίστηκε πιο ψύχραιμος αναφορικά με τη σύνδεση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών με την πολιτική σταθερότητα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται εθνικές εκλογές. «Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Αυτή την τετραετία πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη τετραετία αντιμετωπίσαμε κρίσεις, τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της τετραετίας», σημείωσε πολύ σωστά ο πρωθυπουργός. Στη στήλη είχαμε επισημάνει αυτή την ακατανόητη σύνδεση, από τον πρωθυπουργό, της σταθερότητας της χώρας με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ δεν έχουμε κλείσει χρόνο από τις εθνικές εκλογές.

-- Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσο υπάρχουν οι αντοχές και η ψυχραιμία για αυτή τη δύσκολη αναμέτρηση με το βαθύ κράτος. Διότι αν κρίνουμε από την τελευταία κρίση, που πυροδότησε το περιβόητο δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, και η οποία οδήγησε στην επιεικώς άκομψη καρατόμηση δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα αποθέματα ψυχραιμίας φαίνεται ότι είναι πολύ περιορισμένα. Ο πρωθυπουργός είναι αποδυναμωμένος σε σχέση με την πρώτη τετραετία. Και μόνο το γεγονός ότι έχει «παραιτήσει» 3 στενούς του συνεργάτες λέει πολλά, εσωκομματικά η ατμόσφαιρα είναι βαριά (χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση Σαμαρά στην υποψηφιότητα Μουρούτη, ο Κ. Καραμανλής δείχνει να απολαμβάνει σε δημόσιες εκδηλώσεις τους γραφικούς αντιμητσοτακικούς παιάνες), ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα με εξαίρεση ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις γενικώς δεν περπατά (το κάζο στο Flyover δείχνει επίσης πολλά). Και έχουμε και τις ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων φαίνεται ότι θα είναι μέτριο, στην καλύτερη περίπτωση, για τη ΝΔ.

-- Με ποιους λοιπόν θα προχωρήσει στις βαθιές τομές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πώς θα διαχειριστεί τα δύσκολα που αναμφίβολα θα προκύψουν όταν προχωρήσει στις βαθιές τομές;


Ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και οι ευθύνες των Ευρωπαίων αξιωματούχων

«Η πραγματική αδυναμία των ελληνικών τραπεζών είναι η έλλειψη ανταγωνισμού», είπε χθες στο Φόρουμ των Δελφών ο Πάολο Φιορέτι, υψηλόβαθμο στέλεχος του ESM που έχει μεταξύ των ευθυνών του και την παρακολούθηση της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ότι ένα σύστημα συγκεντρωμένο σε τέσσερις μεγάλες τράπεζες με μερίδια που ξεπερνούν το 90% συνολικά δεν είναι ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Όμως, ως αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο κ. Φιορέτι θα γνωρίζει ότι αυτή την αρχιτεκτονική επέβαλαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη διάρκεια της κρίσης, επειδή τότε ήταν προτεραιότητα να συγκεντρωθούν οι τράπεζες σε λίγα και μεγάλα σχήματα με συστημικό προφίλ που θα μπορούσαν να πάρουν κρατικές ενισχύσεις για ανακεφαλαιοποίηση. Εκείνη την εποχή, η προτεραιότητα ήταν να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και ελάχιστο βάρος δινόταν στον ανταγωνισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν σήμερα για τον «αναιμικό» ανταγωνισμό στην ελληνική τραπεζική αγορά καλό θα είναι να αναγνωρίζουν και τις δικές τους ευθύνες.


Η στρατηγική συμφωνία ΔΕΗ - Mytilineos

Αίσθηση προκάλεσε η στρατηγική συμφωνία ύψους 2 δισ. που ανακοίνωσαν χθες ΔΕΗ – Mytilineos, με τη ΔΕΗ να επιταχύνει το φιλόδοξο «πράσινο» επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 9 δισ. και τη Mytilineos να κεφαλαιοποιεί σημαντικά κέρδη από την πώληση των ΑΠΕ που έχει αναπτύξει. Με τη χθεσινή συμφωνία, η ΔΕΗ θα προσθέσει 2GW στο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ την επόμενη τριετία, επενδύοντας συνολικά 2 δισ. ευρώ. Τα λεφτά, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, δεν είναι πρόβλημα για τη ΔΕΗ. Οι επενδύσεις θα χρηματοδοτηθούν από τις ετήσιες ταμειακές ροές της επιχείρησης που έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, από τα διαθέσιμα ύψους 2,6 δισ. ευρώ που είχε στο τέλος του 2023 αλλά και από ανοικτές γραμμές πίστωσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει από τις τράπεζες. Στο Investor Day στο Λονδίνο, στις αρχές του 2024, η εταιρεία είχε θέσει ως στόχο να έχει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 8,9GW έως το 2026. Σήμερα έχει 4,6GW (3,1GW υδροηλεκτρικά και 1,5GW αιολικά, φωτοβολταϊκά και υβριδικά). Μόνο με τα 2GW από τη συμφωνία με τη Μυτιληναίος θα φτάσει τα 6,6GW χωρίς να προσμετράται και η ισχύς που θα προστεθεί από τη συμφωνία με την Intrakat για ανάπτυξη από κοινού 2,7GW σε ΑΠΕ.

-- Το σημαντικό για τη ΔΕΗ από το deal είναι ότι εκτός από τη Ρουμανία που έχει ήδη παρουσία με την Enel Romania, θα αποκτήσει δραστηριότητες σε Ιταλία, Βουλγαρία και Κροατία, ώστε να γίνει ένας ισχυρός ενεργειακός περιφερειακός παίκτης.

-- Η Mytilineos, με τη σειρά της, συνεχίζει να κάνει αυτό που γνωρίζει πολύ καλά. Να φτιάχνει και να πουλάει ΑΠΕ, με μεγάλες υπεραξίες. Η ανάπτυξη και πώληση ΑΠΕ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της διοίκησης, από την εποχή που οι πάντες είχαν καταληφθεί από φρενίτιδα να επενδύσουν σε ΑΠΕ. Πλέον η Mytilineos έχει ισχυρή θέση και διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, όσο και κατασκευής και λειτουργίας σχετικών έργων. Έχει υλοποιήσει έργα ΑΠΕ ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκιo, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά, διαμορφώνεται σε 10.500MW. Πολλές φορές ο επικεφαλής του ομίλου, Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει υπογραμμίσει τη στρατηγική σταδιακών πωλήσεων του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ με χρυσοφόρα deals ώστε να χρηματοδοτούνται άλλες δραστηριότητες.


«Χτύπημα» από Βρυξέλλες

Δεν είναι μια απλή υπόθεση για την κυβέρνηση η χθεσινή διαρροή στο Politico σχετικά με τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πιθανό στήσιμο διαγωνισμών πληροφορικής για έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι έλεγχοι ήταν γνωστοί και είχαν ανακοινωθεί από την Επιτροπή -το BD είχε αναλυτικό σχετικό ρεπορτάζ. Αυτό που δεν ήταν γνωστό και φρόντισαν από τις Βρυξέλλες να γίνει, μέσα από μια διαρροή σε παγκόσμιας εμβέλειας ενημερωτικό μέσο, ήταν ότι επισπεύδουσες των ελέγχων ήταν οι ευρωπαϊκές αρχές: η OLAF (υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης), που έδωσε τον φάκελο σχετική καταγγελίας ελληνικής εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία, με τη σειρά της, ζήτησε τον έλεγχο από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η όλη υπόθεση «χτυπάει» το μαλακό υπογάστριο της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή τις υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη από τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Πριν ακόμη αποδειχθεί οτιδήποτε, μένει μια βαριά «σκιά» σχετικά με τη διαφάνεια των διαγωνισμών που γίνονται για αναθέσεις έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν σοβαρούς λόγους να φτάσει το μαχαίρι της έρευνας στο κόκκαλο, για να μην κατηγορηθούν ότι αφήνουν ευρωπαϊκά κονδύλια να διασπαθίζονται. Ίσως, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει ένα παραπάνω λόγο να είναι αυστηρή προς την Αθήνα, ύστερα από την πρόσφατη ανοικτή αντιπαράθεση για την υπόθεση των Τεμπών.

-- Πού μπορεί να καταλήξει η έρευνα; Το απλούστερο θα ήταν η επιβολή προστίμων σε εταιρείες, όπως είχε γίνει με την υπόθεση του καρτέλ στους διαγωνισμούς για τεχνικά έργα. Αν η έρευνα «αγγίξει» τους διοργανωτές των διαγωνισμών, δηλαδή τους κατά περίπτωση αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, το κουβάρι θα μπλέξει πολύ…


Ο δήμαρχος – υπουργός

Αποτελεί έναν από τους πλέον δραστήριους υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2023, ωστόσο ο Δ. Παπαστεργίου παραμένει ακόμα γνωστός από το έργο του ως δήμαρχος. Όπως παραδέχθηκε εξάλλου και στο περιθώριο συζήτησης κατά τη διάρκεια του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, «αρκετοί με αποκαλούν ακόμα δήμαρχο, γυρνάω και στα δύο, λόγω της προηγούμενης θητείας μου, που ήμουν για χρόνια δήμαρχος του δήμου Τρικκαίων και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δημάρχων Ελλάδας».


Η λύση στο κυκλοφοριακό: διαμοιρασμός αυτοκινήτων

Δεν πρέπει να υπάρχει κάτοικος της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης που δεν τον αγγίζει η ανυπόφορη κατάσταση στους δρόμους των πόλεων. Και στα δύο αστικά κέντρα, η υπερβολική κίνηση έχει μετατρέψει ακόμα και τα κοντινά δρομολόγια σε δύσκολη υπόθεση. Οι συζητήσεις γύρω από το θέμα είναι πολλές. Από κουβέντες σχετικά με τον ρόλο των συγκοινωνιών έως την έλλειψη των ποδηλατόδρομων, όλοι ψάχνουν να βρουν αυτό που φταίει όπως και την λύση του προβλήματος. Χθες, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Raymand Li, General Manager Southern, Central and Eastern Europe στην Uber (Ολλανδίας) άγγιξε το θέμα και μίλησε για λύσεις του εξωτερικού για τις οποίες δεν γίνεται κανένας λόγος στην Ελλάδα: η κοινή χρήση του αυτοκινήτου (car sharing) και η μείωση της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου. «Δεν εξετάζουμε μόνο την πράσινη μετάβαση, αλλά μειώνουμε και την ιδιοκτησία αυτοκινήτων. Αυτό είναι που θα μας βοηθήσει πραγματικά να μειώσουμε τη συμφόρηση των πόλεων μας. Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο, αλλά αυτό δεν θα είναι επαρκές», τόνισε ό ίδιος.

-- Κοινώς, για να αλλάξουν τα πράγματα στους δρόμους της Αθήνας, ο Έλληνας πρέπει να αλλάξει τη σχέση του με το αυτοκίνητο. Όχι μόνο να μοιράζεται με άλλους το όχημα του, αλλά και να εγκαταλείψει την ανάγκη να του ανήκουν δύο και τρία οχήματα, όπως συμβαίνει τώρα. Πράγμα δύσκολο, που όμως γίνεται. Αν αναλογιστεί κανείς, για παράδειγμα, ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το Airbnb ήταν κάτι τελείως ξένο, ενώ η ιδέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν απωθητική για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων, τότε υπάρχουν ελπίδες ότι στο μέλλον θα πάρουμε ανάσα στους δρόμους της πρωτεύουσας.


Όφελος 12 δισ. από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων συζητήσεων αναφορικά με την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα φέρει στην οικονομία λόγω της αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Η Γενική Διευθύντρια της Microsoft σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ιωάννα Ανδρονοπούλου στο Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως έχουμε περάσει πλέον στην εποχή της «πραγματικής υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης με σημαντική προστιθέμενη αξία». Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου ανέφερε ότι, σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε η Implement Consulting Group, η εκτενής υιοθέτηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 10-12 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν η συγκεκριμένη τεχνολογία ενσωματωθεί πλήρως στην παραγωγική διαδικασία και οικονομία.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πολιτικός κίνδυνος, η Mytilineos προς νέα υψηλά και η «μάχη» για τα διόδια

Πώς ο Μητσοτάκης βραχυκύκλωσε το ΧΑ, ο πολιτικός κίνδυνος, η κυβέρνηση αποκρούει αυξήσεις στα διόδια, πλώρη για να «σπάσει» τα 20 ευρώ από ΜΥΤΙΛ, οι εισηγμένες μοιράζουν χρήμα, γιατί ο SBF δηλώνει βλάκας και το προαπαιτούμενο της τελευταίας στιγμής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σιγή Μητσοτάκη για τράπεζες, η επένδυση της Microsoft και η αμήχανη Λαγκάρντ

Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά πια για έκτακτο φόρο στις τράπεζες, τα διδάγματα από την περιπέτεια της Microsoft στην Ελλάδα, γιατί η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για τη Unicredit, Παρασκευή και 13 με τη Moody's και τα νεύρα των Τούρκων.
mitsotakis_deth
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «δυνατή» παροχή Μητσοτάκη, η Πολακιάδα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο CEO με τηλεργασία

«Σήμα» από τη ΔΕΘ περιμένουν οι τράπεζες για στεγαστικά 2 δισ., η άγνοια Πολάκη για τις μη κερδοσκοπικές εταιρείες, το «μπόνους» 6 δισ. στα δημόσια έσοδα από τον πληθωρισμό και οι αποστάσεις της ΔΕΗ από τη Nova.
Panteliadis-Aristotelis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μητσοτάκης στη Γαλλία, οι παρεμβάσεις στην αγορά, σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές

Τι υπογραμμίζει ο Αρ. Παντελιάδης για τις παράλληλες εισαγωγές, τρώγοντας τη σκόνη της Ρουμανίας στους έξυπνους μετρητές, έρχονται (;) έξι επιπλέον Rafale, ο διοικητής της ΤτΕ έγινε... παππούς, η αντίδραση στις παρεμβάσεις στην αγορά και οι έλεγχοι στην Πληροφορική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Πειραιώς τρέχει το 30ετές, η Intrakat, ο Γ. Στάσσης και η δυσεπίλυτη άσκηση

Αισιοδοξία για το 30ετές, τι είπε στην Ουάσιγκτον ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αλ. Εξάρχου και η επόμενη ημέρα της Intrakat, η Ideal γεμίζει ταμείο, το newsletter του politico για τον Ευ. Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ και κλιματική αλλαγή και το πλήγμα στην Apple.