Πολύ μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Αμοργό η υπόθεση των παράνομων «ξαπλωτών» πολυκατοικιών οι οποίες καταστρατηγούν τους περιορισμούς για τους προστατευόμενους οικισμούς. Το θέμα έγινε γνωστό από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών και αφορά την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών που είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του επιτρεπόμενου ορίου: ξεπερνά τα 12 μέτρα έναντι 7,5 μέτρων που προβλέπουν οι κανόνες. Η οικοδομική άδεια, μετά από καταγγελία, ανακλήθηκε, ωστόσο δυο γνωματεύσεις (οι οποίες ασφαλώς δεν δεσμεύουν το δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση) από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, λίγο πολύ δέχονται την υπέρβαση που έχει πραγματοποιηθεί.
-- Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε μια «καυτή πατάτα», με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη της κυβέρνησης να προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από το θέμα και να μεταθέσουν σε… φίλιες δυνάμεις τις ευθύνες. Παράλληλα, με αφορμή την υπόθεση, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ έχουν χάσει την μπάλα και γίνονται πράγματα που δεν θα έπρεπε.
-- Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε και η βύθιση των αγορών με αφορμή τη μετάλλαξη Δέλτα και διέλυσε και τις τελευταίες αντιστάσεις της εγχώριας αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης, με απώλειες άνω του 2% έκλεισε κάτω από το επίπεδο των 860 μονάδων και πλέον οι περισσότεροι «βλέπουν» το 850 ενώ οι πιο απαισιόδοξοι το 820. Βέβαια έχουμε και τις αποκοπές μερισμάτων περίπου το ήμισυ των απωλειών της Coca Cola HBC χθες οφειλόταν στην αποκοπή του μερίσματος για τη χρήση του 2020- αλλά, όπως και να το δει κανείς, το κλίμα είναι βαρύ και ασήκωτο.
-- Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού, εμφανίστηκε ο Ανδρέας Ανδρεάδης διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Επιχειρήσεων Sani/Ikos Group, παρά τις σοβαρές αναταράξεις που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα. Όπως σημείωσε σε ανάρτησή του στο twitter: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Αγγλίας για κατάργηση της καραντίνας των εμβολιασμένων επισκεπτών στην χώρα μας και παρά την έξαρση των κρουσμάτων σε όλη την ΕΕ, η πρώτη εκτίμηση μου για τα τουριστικά έσοδα 2021 είναι ότι θα φθάσουν στο 50% των εσόδων του 2019 δηλαδή στα 9 δισ. ευρώ».
-- Με μια πολύ προσεκτική δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, έστειλε το μήνυμα ότι η κατάσταση βελτιώνεται μεν, αλλά είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς. Όπως τόνισε με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου: «από τον Ιούνιο η τουριστική κίνηση, μετά την άρση των περιορισμών και την αφετηρία της τουριστικής περιόδου, παρουσιάζει σταδιακά σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο ο βαθμός ελέγχου της πανδημίας, μέσω της προσδοκώμενης αύξησης του ρυθμού των εμβολιασμών θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζήτησης και των αποτελεσμάτων του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Για την τουριστική περίοδο του 2021, ο Όμιλος ενισχύει τη δραστηριότητά του στην περιφέρεια, στηρίζοντας όμως και την κύρια βάση στην Αθήνα. Στο τρίτο τρίμηνο υπολογίζεται ότι θα επαναφέρουμε το 75-80% της επιχειρησιακής μας δυναμικότητας, διατηρώντας πάντα ευελιξία μέσα στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που επιχειρούμε».
-- Για να καταλάβουμε, πάντως, πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τις αερομεταφορές και, κατ' επέκταση, τον τουρισμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον Παγκόσμιο Δείκτη Ομαλότητας που καταρτίζει ο Economist, για να προσεγγίσει το βαθμό επιστροφής στην προ πανδημίας ομαλότητα. Με βάση το 100, σήμερα ο Δείκτης Ομαλότητας βρίσκεται στο 66 (η μέτρηση αφορά 51 χώρες) Σε αρκετές επιμέρους δραστηριότητες, έχουμε επιστρέψει αρκετά κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα. Όμως, σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια ο επιμέρους δείκτης του Economist βρίσκεται μόλις στο 29, δηλαδή 71% μακριά από τα προ πανδημίας επίπεδα.
-- Ήταν, αναμφίβολα, μια ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η χθεσινή ανακοίνωση της αλλαγής του στόχου για τον πληθωρισμό, με βάση τον οποίο καθορίζεται η πολιτική της ΕΚΤ, στην πρώτη στρατηγική αναθεώρηση που έκανε η ΕΚΤ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Ο στόχος πλέον δεν είναι «κάτω αλλά κοντά» στο 2%, είναι... σκέτο 2% και μάλιστα με δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτό το όριο. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα έχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία να διατηρεί χαμηλά/μηδενικά επιτόκια και να αγοράζει ομόλογα ή να παρέχει χρηματοδότηση στις τράπεζες.
-- Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση απομάκρυνσης της ΕΚΤ από τα αυστηρά αντιπληθωριστικά πρότυπα της γερμανικής Bundesbank και αποτελεί μια σημαντική πολιτική νίκη των «περιστεριών» της κεντρικής τράπεζας, δηλαδή κυρίως των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών του Νότου, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας. Δεν είναι τυχαίο ότι κέρδισαν έδαφος οι τιμές των ομολόγων των χωρών του Νότου και κάμφθηκαν οι αποδόσεις τους: η απόδοση του ελληνικού 10ετούς είχε φτάσει το 0,763% χθες, γύρω στις 15.00, αλλά έκλεισε την ημέρα στο 0,750%. Είναι ενθαρρυντικό ότι, μέσα σε όλη τη δυσάρεστη συζήτηση για την αναζωπύρωση της πανδημίας, έχουμε τουλάχιστον εξασφαλισμένη την υποστήριξη της ΕΚΤ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.