- Έχει σηκώσει αρκετά φρύδια, όπως θα έλεγαν και οι Λονδρέζοι, το διπλό deal που ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες ο Όμιλος Ideal. Όχι γιατί δεν είναι καλές οι νέες εταιρείες που εντάσσονται στον Όμιλο μέσω εισφοράς των μετοχών τους σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η Αστήρ Βυτογιάννης (πώματα για φιάλες) και η Three Cents (ανθρακούχα αναψυκτικά) φαίνεται να είναι δύο υποσχόμενες εταιρείες. Όμως, δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τη λογική πίσω από την ενσωμάτωσή τους σε έναν όμιλο με δραστηριότητες στα είδη και τις υπηρεσίες πληροφορικής και την εμπορία λευκών συσκευών.
- Κάποιοι μιλούν για μια conglomerate, έναν όμιλο που ενοποιεί ετερόκλητες δραστηριότητες, αλλά αυτό το μοντέλο έχει αποδειχθεί προβληματικό κατ’ επανάληψη στο εξωτερικό, όπως και στην Ελλάδα (ονόματα ας μην πούμε, είναι γνωστά). Συνήθως, το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο είναι ότι είναι πολύ δύσκολο για το κεντρικό μάνατζμεντ ενός ομίλου με ετερόκλητες δραστηριότητες να δημιουργήσει συνέργειες και να αναδείξει την αξία τους. Το αποτέλεσμα είναι ο ενιαίος όμιλος να αξίζει λιγότερο από το άθροισμα των επιμέρους δραστηριοτήτων, οπότε ενδείκνυται ο διαχωρισμός τους για να «ξεκλειδωθεί» αξία. Στην περίπτωση της Ideal φαίνεται δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συνέργειες μπορεί να δημιουργηθούν π.χ. ανάμεσα στην πώληση ψυγείων και στην πώληση πωμάτων για φιάλες ή ανάμεσα στην πληροφορική και τα αναψυκτικά.
- Μια άλλη θεωρία λέει ότι δημιουργείται ένα εισηγμένο στο χρηματιστήριο private equity. Εδώ μιλάμε για εγγενώς αντιφατική θεωρία: τα private equity funds είναι private, δηλαδή μη εισηγμένα σε οργανωμένη αγορά και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Είναι επενδυτικά σχήματα που έχουν ευελιξία και μυστικότητα ως προς τα κεφάλαια που διαχειρίζονται και μπορούν να πραγματοποιούν deal χωρίς τους περιορισμούς και τις απαιτήσεις δημοσιότητας που επιβάλλει η συμμετοχή σε μια οργανωμένη αγορά. Συνεπώς, ούτε για μοντέλο private equity μπορούμε να μιλάμε στην προκειμένη περίπτωση.
- Ίσως είναι αρχή ακόμη και η αγορά να μην έχει καταλάβει καλά τις παραμέτρους αυτού του φιλόδοξου σχεδίου. Θα χρειαστούν σίγουρα πολλές διευκρινίσεις από την πλευρά της εισηγμένης, γιατί όσα έχουν ακουστεί ως τώρα δεν είναι πολύ πειστικά.
- Ένα από τα μυστικά της ισχυροποίησης της Aegean και της ουσιαστικής ανάδειξής της σε ρόλο εθνικού αερομεταφορέα, στη θέση της αλήστου μνήμης Ολυμπιακής, ήταν ότι δεν είχε απέναντί της σοβαρό ανταγωνισμό, ιδιαίτερα από την εποχή που απορρόφησε και ό,τι είχε μείνει από την παλιά Ολυμπιακή. Αυτή η κρίση αλλάζει ελαφρώς το τοπίο του ανταγωνισμού στις αερομεταφορές, καθώς η Sky Express πήρε σε καλή τιμή πέρυσι τα πρώτα της τζετ από την Airbus (μοντέλα a320 neo, όπως αυτά που παραλαμβάνει και η Aegean). Με αυτά τα έξι αεροσκάφη, η εταιρεία αρχίζει δρομολόγια εξωτερικού και μάλιστα σε γραμμές προνομιακές για την Aegean, όπως αυτή των Βρυξελλών. Σίγουρα τα μεγέθη της Sky Express είναι ακόμη πολύ μικρά για να θέσει σε αμφισβήτηση την κυριαρχία της Aegean στους αιθέρες, όμως η δημιουργία ανταγωνιστικών πιέσεων σε γραμμές που αποδίδουν σημαντικά έσοδα και κέρδη δεν παύει να αποτελεί μια εξέλιξη που πρέπει να σημειωθεί.
- Περιορισμένες ήταν οι παρατηρήσεις των τραπεζών στο σχέδιο νόμου για το Γέφυρα ΙΙ. Οι διορθωτικές προτάσεις των τραπεζών απλά υπογραμμίζουν πιο ξεκάθαρα ότι οι παρεμβάσεις αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σε καμία περίπτωση εξυπηρετούμενα. Η σχετική ανησυχία, για το φάσμα διεύρυνσης της περιμέτρου του νόμου και σε εξυπηρετούμενα δάνεια είχε σημάνει συναγερμό στις τράπεζες, συναγερμός που έληξε μετά την ανάγνωση του σχεδίου νόμου. Ωστόσο μια μεγάλη εστία ανησυχίας παραμένει: η επαναφορά της συζήτησης περί κουρέματος δανείων και η καλλιέργεια σχετικών προσδοκιών οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την κουλτούρα πληρωμών.
- Η αγορά χρωστούσε μια καλή διόρθωση και πολλοί επαγγελματίες υποστήριζαν ότι ένα γύρισμα θα ήταν δείγμα υγείας και θα δυνάμωνε τις βάσεις της αγοράς. Χθες, είδαμε μια καλή διόρθωση στο ΧΑ με αφορμή τις ισχυρές πιέσεις σε Ευρώπη και Αμερική, πιέσεις όμως που «μαζεύτηκαν» μέχρι το τέλος της ημέρας.
- Σήμερα αναμένεται να εγκριθούν από τη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ οι τροποποίησης στο καταστατικό που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την εκλογή διοικητικού συμβουλίου από τη συνέλευση, χωρίς τον προβλεπόμενο ως τώρα απευθείας ορισμό μελών από το Δημόσιο, τους εργαζόμενους και τους μετόχους της μειοψηφίας. Στις αλλαγές του καταστατικού περιλαμβάνεται και η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων με συμμετοχή στα κέρδη.
- Ξένα αθλητικά γεγονότα η Cosmote TV, ελληνικό πρωτάθλημα η NOVA: αυτή ήταν για χρόνια η ισορροπία δυνάμεων στα αθλητικά της συνδρομητικής τηλεόρασης και ουσιαστικά το παιχνίδι του ανταγωνισμού ήταν ένα βαρετό παιχνίδι κέντρου, χωρίς πολλές φάσεις, όπως θα έλεγαν οι ποδοσφαιρόφιλοι. Τώρα, η Forthnet έχει πλέον έναν ισχυρό επενδυτή, τη United Group και αρχίζει να κινείται πολύ επιθετικά. Ήδη απέσπασε τα δικαιώματα για τα πρωταθλήματα Γερμανίας και Ισπανίας, ενώ έκανε, ανεπιτυχώς, προσπάθεια να πάρει και το NBA. Η Cosmote, βέβαια, δεν σκοπεύει να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και αρχίζει να εξετάζει ένα «χτύπημα» στα δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος, αν και υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν πριν γίνει τέτοια κίνηση. Το σίγουρο είναι ότι το παιχνίδι έχει ζωηρέψει και δεν θα πλήξουμε.
- Κάποιος ή κάποιο μεγάλοι «παίκτες» προχώρησαν χθες σε ρευστοποιήσεις μετοχών του ΟΤΕ, εκτινάσσοντας στα ύψη την αξία των συναλλαγών στη μετοχή, που ανήλθε σχεδόν σε 25,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το ένα τέταρτο των συνολικών συναλλαγών στην αγορά. Οι περισσότερες συναλλαγές έγιναν μέσω τριών όμοιων πακέτων, αξίας 6,98 εκατ. ευρώ και η μετοχή έκλεισε με απώλειες 2,74%.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.