- Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα της Eurobank για το πρώτο εξάμηνο που θα παρουσιαστούν σήμερα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Το εξάμηνο θα «βαφεί κόκκινο» και οι ζημιές θα ανέλθουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ωστόσο, πρόκειται για καλό: η αρνητική επίπτωση θα προέλθει από την λογιστική αποτύπωση της ζημιάς που προκάλεσε η τιτλοποίηση Cairo μέσω της οποίας η τράπεζα κατάφερε, πρώτη, να πετύχει την μεγάλη επιστροφή στην κανονικότητα (για τα ελληνικά δεδομένα πάντα), μειώνοντας δραστικά το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική επίπτωση από την τιτλοποίηση Cairo (συνυπολογίζοντας το όφελος από την πώληση της FPS) θα ανέλθει σε 1,4 δις. ευρώ ή 340 μονάδες βάσης.
- Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν ότι έχοντας ολοκληρώσει το εξαιρετικά απαιτητικό και πολύπλοκο Σχέδιο Επιτάχυνση το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Νοεμβρίου 2018 (και το οποίο προέβλεπε την απορρόφηση της Grivalia, την διάσπαση της τράπεζας με τη δημιουργία νέας οντότητας και την υλοποίηση μεγάλων τιτλοποιήσεων για την δραστική μείωση των NPEs) η Eurobank έχει καταφέρει να πάρει «κεφάλι» στην τραπεζική «κούρσα».
- Λίαν υπερήφανη εμφανίστηκε η διοίκηση της Attica Bank για την πορεία της μετοχής της τράπεζας. «Στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκε η μετοχή της Attica Bank το α΄ εξάμηνο του 2020 (+23% από τη μέση απόδοση των τραπεζικών μετοχών), με το επενδυτικό κοινό να επιβραβεύει τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση της τράπεζας για οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της και την επίτευξη καλύτερης απόδοσης για τους μετόχους της», αναφέρονταν στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου.
- Ένα μικρό σχόλιο της στήλης: Δεν είναι εποχές για χρηματιστηριακούς πανηγυρισμούς ειδικά από τράπεζες, δεδομένης της λαίλαπας που έχει προηγηθεί 2-3 φορές τα προηγούμενα χρόνια εξαερώνοντας τους μετόχους τους.
- Εκτός από το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας (που έχει πλήξει σχεδόν τους πάντες) αλλά και τα γνωστά προβλήματα της κατασκευαστικής αγοράς (με σημαντικότερο την απουσία νέων έργων και τις μεγάλες εκτπτώσεις) το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου Ελλάκτωρ στο πρώτο εξάμηνο επηρεάστηκε ιδιαίτερα και από τις υψηλές χρηματοοοικονομικές δαπάνες οι οποίες ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ.
- Ωστόσο ο όμιλος κατάφερε, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα που διαμορφώθηκαν στα 243,7 εκατ. ευρώ (-18,5% σε σχέση με το τέλος του 2019) παρά την μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών.
- Περιττό να σημειώσουμε ότι η μερίδα του λέοντος των ταμειακών διαθεσίμων προέρχεται από την Αττική Οδό (102,6 εκατ. εύρω), που αποτελεί το «χρυσωρυχείο» του ομίλου, καθώς και από την Άκτωρ Παραχωρήσεις τα ταμειακά διαθέσιμα της οποίας ανήλθαν σε 30,3 εκατ. ευρώ.
- Σε ότι αφορά την μεγάλη η πτώση του τζίρου (-38% σε σχέση με τον Ιούνιο '19) αυτή οφείλεται κυρίως στον δραστικό περιορισμό των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό. Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 20,8% (στα 339 εκατ. από 428,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019) ενώ ο κύκλος εργασιών στο εξωτερικό «βυθίστηκε» στα 98,3 εκατ. ευρώ έναντι 276,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (-64,5%).
Το «κοκκίνισμα» των αποτελεσμάτων της Eurobank και το «χρυσωρυχείο» της Αττικής Οδού
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.