ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Ο «αόρατος» Βαρουφάκης, το free float της Ελλάκτωρ και οι αλλαγές στον MSCI

Η λαμπερή απουσία του πρώην ΥΠΟΙΚ από το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η φημολογία για Ελλάκτωρ, το μέρισμα της Eurobank, η επιμονή του επόπτη για τα MERL, ο «κόφτης» στην Epsilon Net και η αντίστροφη μέτρηση για τον MSCI.

Πολλά και λίαν ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται στο βιβλίο με τίτλο: «Με την πλάτη στον τοίχο – Διαπραγματεύσεις για την οικονομία και την κοινωνία 2015 – 2019», βιβλίο που έχει επιμεληθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το βιβλίο, όπως δηλώνεται στον τίτλο, πραγματεύεται τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ  με την τρόικα - θεσμούς για όλα όσα μας ταλάνισαν τις ταραγμένες εκείνες ημέρες: το χρέος, τη δημοσιονομική προσαρμογή, τη φορολογία, τις τράπεζες, την εταιρεία συμμετοχών και περιουσίας, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.α. Παράλληλα το βιβλίο προσπαθεί να απαντήσει στην κριτική του αποκαλούμενου αντιμνημονιακού μετώπου, όχι με μεγάλη πειστικότητα, καθώς κινείται αρκετά εκτός θέματος. Διότι το βιβλίο προσπαθεί να πείσει και να δικαιολογήσει για τα επιτεύγματα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από το 2015 και μετά λες και ο ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος ένα καλύτερο μνημόνιο. Δεν υπάρχει κουβέντα για όλους εκείνους τους ατελείωτους ανορθολογισμούς, τις παράλογες υποσχέσεις, τον διχαστικό λόγο και τις ακραίες κατηγορίες προς όσους είχαν άλλη άποψη. Για τα "ή μαζί μας ή εναντίον μας για να σκίσουμε τα μνημόνια" δεν υπάρχει κουβέντα. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας προλογίζοντας το βιβλίο κάνει κήρυγμα αλήθειας υποστηρίζοντας ότι ... “εθνικό είναι το αληθές”.

-- Παρά τις αναπόδραστες ιδεολογικές αγκυλώσεις και την προσπάθεια ωραιοποίησης και δικαιολόγησης των ατελείωτων αυταπατών (για να χρησιμοποιήσουμε μια ήπια έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για να δικαιολογήσει τα της πρώτης φοράς αριστεράς) το βιβλίο αποτελεί μια ψύχραιμη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καταγραφή του 2015- 2019, περιλαμβάνοντας πολλές άγνωστες πτυχές και επεισόδια της ιστορικής εκείνης περιόδου.

-- Στο βιβλίο μνημονεύονται δεκάδες πρωταγωνιστές της περιόδου, ωστόσο, υπάρχει μια απουσία που βγάζει… μάτι. Αυτή του Γιάνη Βαρουφάκη. Στο βιβλίο των 200 και πλέον σελίδων για τις διαπραγματεύσεις, ο Βαρουφάκης λάμπει δια της απουσίας του, είναι αόρατος και δεν υπάρχει ούτε μια ονομαστική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών! Λες και δεν υπήρξε ποτέ Βαρουφάκης στην «πρώτη φορά αριστερά». Λες και δεν ήταν επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, λες και η παρουσία του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ εκείνη την εποχή δεν αφορά κανέναν. Η έκδηλη αμηχανία για το πρώτο εξάμηνο του 2015 αποτυπώνεται στην επιλογή των συγγραφέων να αγνοήσουν ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο περιοριζόμενοι σε κάποιες διεκπεραιωτικές αναφορές.

-- Μπορεί πηγές της Ελλάκτωρ να διαψεύδουν τα περί πώλησης της Άκτωρ, όμως το +32% της μετοχής το τελευταίο 10ημέρο δείχνει ότι η αγορά «βλέπει» εξελίξεις και δεν «ακούει» ανώνυμες πηγές της εταιρείας. Την προηγούμενη εβδομάδα η φημολογία «πήρε φωτιά» και ακούστηκε περί ενδιαφέροντος από Intrakat (κάτι που διαψεύδουν κατηγορηματικά πηγές της Intrakat), ενδιαφέροντος από Δ. Κούτρα μέχρι και εμπλοκή της Mytilineos (με δεδομένη την επέκταση του ομίλου στον κατασκευαστικό κλάδο).

-- Παρά τις διαψεύσεις από πλευράς Ελλάκτωρ, η φημολογία στην κατασκευαστική αγορά επιμένει, υποστηρίζοντας ότι οι Ολλανδοί φλερτάρουν με την ιδέα πώλησης της Άκτωρ, δηλαδή του τομέα κατασκευών, που για πολλά χρόνια αποτέλεσε τον μεγάλο ασθενή του ομίλου. Η διοίκηση Μπουλούτα έδωσε βάρος στον τερματισμό της σοβαρής οικονομικής αιμορραγίας στην εταιρεία, πετυχαίνοντας break even την περασμένη χρονιά και μάλιστα νωρίτερα του αρχικού σχεδιασμού.

-- Το τι ακριβώς γίνεται στην πραγματικότητα το γνωρίζουν ελάχιστοι insiders και σαφέστατα υπάρχει επιχειρηματική λογική τόσο για ενδεχόμενη πώληση του κατασκευαστικού τομέα όσο και για τη δυναμική αξιοποίησή του από τους Ολλανδούς δεδομένης μάλιστα της εξυγίανσης της Άκτωρ.

-- Η στήλη επισημαίνει μια ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακή διάσταση, η οποία ίσως δικαιολογεί τον πυρετό στον ταμπλό: το πολύ μικρό free float της μετοχής της Ελλάκτωρ. Ελεύθερο στην αγορά διαπραγματεύεται μόλις το 14,18% των μετοχών της εταιρίας (εκ των οποίων σίγουρα ένα τμήμα θα είναι σε θεσμικά χαρτοφυλάκια) καθώς το 46,15% των μετοχών ελέγχεται από τη Reggeporgh Invest, το 29,87% από την Motor Oil και το 9,8% από την Atlas NV.

-- Το άλμα (+12,47%) της περασμένης Παρασκευής, με τη μετοχή να κλείνει στο υψηλότερο σημείο της ημέρας, οδήγησε την τιμή στα 2,30 ευρώ, επίπεδο που έχει να δει από το Δεκέμβριο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου 2020 η μετοχή είχε διολισθήσει στα 0,50 ευρώ.

-- Με +1,99% η μετοχή της Eurobank ξεχώρισε την περασμένη Παρασκευή μεταξύ των τραπεζών κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί στην επίσκεψη Ενρία, καθώς από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να μπει στοπ στη διανομή μερίσματος. Η Eurobank, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην αντιμετώπιση των NPEs όσο και στην κεφαλαιακή βάση, βρίσκεται σε ισχυρό επίπεδο που ξεπερνά κατά πολύ τις εποπτικές απαιτήσεις.

-- Το ότι οι τράπεζες πατάνε πια καλά στα πόδια τους και καταγράφουν σημαντική κερδοφορία έχει και μια έμμεση αρνητική διάσταση: την ακαμψία του επόπτη για την άντληση κεφαλαίων MREL. Οι διοικήσεις των τραπεζών προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο και να πείσουν την ΕΚΤ να μετατεθούν για αργότερα, μόλις ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αγορές, οι ομολογιακές εκδόσεις MERL, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Εν πολλοίς, ο επόπτης απάντησε στις διοικήσεις ότι αφού τα πάτε τόσο καλά, έχετε κέρδη και θα μοιράσετε και μερίσματα προχωρήστε και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα MERL. Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank βγήκε στις αγορές και το κουπόνι του 7% με βάση τις συνθήκες της αγοράς ήταν ένα πολύ καλό επιτόκιο. Παρόλα αυτά σε βάθος χρόνου το κόστος δεν είναι αμελητέο και θα ροκανίζει κερδοφορία.

-- Σαν να έχει ενεργοποιηθεί «κόφτης», μετά την ανακοίνωση του μεγάλου deal με την Εθνική Τράπεζα, η μετοχή της Epsilonet βολοδέρνει στα επίπεδα των 6,5 ευρώ πολύ μακριά από την τιμή των 7,4 ευρώ με την οποία απέκτησε το 7,5% η Εθνική Τράπεζα.   

-- Παρακινδυνευμένη είναι κάθε πρόβλεψη για το ποιες μετοχές θα ενταχθούν στον δείκτη MSCI Greece Index. H MSCI Inc θα αποφασίσει μέχρι την 31η Ιανουαρίου για το ποιες μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσουν να ενταχθούν στον δείκτη της Greece Index και να πλαισιώσουν τις άλλες 9 μετοχές που μετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Index: ΟΤΕ, Εurobank, ΟΠΑΠ, Alpha, Εθνική, Μυτιληναίο, Jumbo, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

-- Μπορεί η Motor Oil και η Τράπεζα Πειραιώς να είναι υποψήφιες και να πληρούν ένα μίνιμουμ κριτήριο για αξία ελεύθερης διασποράς μετοχών άνω του 1 δισ ευρώ, δεδομένου ότι στη Motor Oil είναι «κλειδωμένο» το 45% από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και στην Πειραιώς το 27% από το ΤΧΣ, αλλά αυτό στην πράξη δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.  

-- Η ένταξη μιας μετοχής στον δείκτη της MSCI είναι συνάρτηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI Emerging Market Index (όπου ανήκει η Ελλάδα) και της κεφαλαιοποίησης των υποψήφιων μετοχών το κρίσιμο διήμερο που θα επιλέξει η MSCI για να κάνει τις συγκρίσεις το οποίο θα είναι μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 31 Ιανουαρίου. Έτσι, για να εισέλθει μια μετοχή από την Ελλάδα στον MSCI Greece θα πρέπει ιδανικά τις δύο κρίσιμες ημέρες της επιλογής να έχει υποχωρήσει η κεφαλαιοποίηση του MSCI Emerging Market Index και οι υποψήφιες μετοχές από την Ελλάδα να έχουν τουλάχιστον διατηρήσει την κεφαλαιοποίησή τους.

-- Το σίγουρο είναι πως δεν θα έχουμε καμία αποχώρηση. Ακόμη και η Societe Generale που διαχρονικά στις προβλέψεις της έλεγε πως θα φύγει η Jumbo, αυτή τη φορά δεν ανέφερε καμία μετοχή υποψήφια προς αποχώρηση από τις εννέα του δείκτη. Σύμφωνα με την SG, φαβορί για ένταξη είναι η Motor Oil και ακολουθεί η Πειραιώς. Αν όντως επαληθευτούν οι προβλέψεις, η SG αναφέρει ότι οι εισροές για την πρώτη θα ανέλθουν στα 73 εκατ. δολάρια και για τη δεύτερη στα 58 εκατ. δολάρια.

-- Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα οριστικοποιηθούν την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου και θα τεθούν σε ισχύ από το κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

-- Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, με τις ξένες αγορές, παρά τις πολλές εκθέσεις περί υπερθέρμανσης και επικείμενης πτώσης των τιμών των μετοχών, όχι μόνο να κρατούν αλλά να διευρύνουν τα κέρδη τους. Ενδιαφέρουσα, μάλιστα, ήταν την Παρασκευή η μεγάλη άνοδος του Nasdaq (+2,68%), που έδειξε ότι οι επενδυτές θέλησαν να πάρουν ρίσκα, παρότι οι τεχνολογικές μετοχές είναι αυτές που κατ' εξοχήν πιέζονται από την αύξηση των επιτοκίων.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Βατερλό της Epsilon Net, τα έρμα τα πελατάκια των τραπεζών και η Elpedison

Το λάθος των 99,2 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Epsilon Net, οι αποτιμήσεις των εταιρειών προς εισαγωγή στο ΧΑ, η αύξηση 69% στο φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος της αγοράς και οι μεταρρυθμίσεις αλά ελληνικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα επόμενα βήματα της Eurobank, οι εξελίξεις στην Άνεμος και τα δισ. του Ερντογάν

Σήμερα αποφασίζει η ΓΣ της Eurobank για την αγορά των μετοχών του ΤΧΣ - ποια τα επόμενα βήματα, η αγορά προεξοφλεί την πώληση του 25% της Άνεμος, ίχνη ζωής από τη Folli Follie, η φτώχεια θέλει καλοπέραση και το deal Ερντογάν με τα Εμιράτα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανασχηματισμός από το... Κονέκτικατ, το άδοξο «τέλος» Ζαββού και η Eurobank

Τα λάθη σχεδιασμού και οι αναταράξεις του ανασχηματισμού, το μέρισμα της Eurobank, οι ελπίδες της Ελλάκτωρ για το Ταμείο Ανάκαμψης και η κατάργηση της θέσης υφυπουργού για τα τραπεζικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ποδαρικό της Eurobank στον MSCI, οι τουρκικές τράπεζες και η «λάμψη» της Ideal

Το τέλος στη συρρίκνωση του αριθμού ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI, το θεαματικό ράλι της Ideal με πενιχρές συναλλαγές, τα δισεκατομμύρια των ψηφιακών έργων και οι περιπέτειες των τουρκικών τραπεζών.
Patelis_Bloomberg
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το διδακτορικό Πατέλη στην φλυαρία, ο MSCI και το «ήχος και θέαμα» των ΕΛΠΕ

Η υπερβολική έκθεση του Αλέξη Πατέλη στη δημοσιότητα, τα στοιχήματα της αγοράς στην αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, τα αργά αντανακλαστικά των ΕΛΠΕ και ο καταιγισμός συναλλαγών στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.