ΓΔ: 2530.46 -2.22% Τζίρος: 763.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ένοπλες Δυνάμεις
Φωτο: Άνδρας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Credit: Shutterstock

Νέες παροχές για τα στελέχη των ΕΔ με το «Καλάθι στρατιωτικής οικογένειας»

Η κυβέρνηση ενισχύει το εισόδημα των στρατιωτικών με το «καλάθι της στρατιωτικής οικογένειας», αναβαθμίζει τα στρατιωτικά πρατήρια και προχωρά σε πρόγραμμα 10.454 κατοικιών για στελέχη.

Αποφασισμένη να ενισχύσει το εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να στηρίξει το «καλάθι της στρατιωτικής οικογένειας» είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς το πρόβλημα της ακρίβειας είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πέρα από όλες τις οικογένειες και αυτές των στρατιωτικών.

Έτσι, μαζί με την ανακοίνωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια του μεγάλου στεγαστικού προγράμματος που μακροπρόθεσμα αφορά την κατασκευή 10.454 νέων κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προχώρησε και στην εξαγγελία για το «καλάθι της στρατιωτικής οικογένειας» και την αναβάθμιση των στρατιωτικών πρατηρίων. 

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κορυφή όλων των προβλημάτων της ελληνικής οικογένειας τοποθετείται το τελευταίο μεγάλο χρονικό διάστημα η ακρίβεια. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί η στρατιωτική οικογένεια και να έχει πρόσβαση κατά το δυνατόν σε φτηνά προϊόντα το υπουργείο προχωρά σε μια σειρά κινήσεις και αλλαγές στο χώρο των στρατιωτικών πρατηρίων.  

Δημιουργείται μια Ενιαία Διακλαδική Διοίκηση Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων ώστε όλες οι Μονάδες αλλά και τα Στρατιωτικά Πρατήρια θα προμηθεύονται κεντρικά, προκειμένου να κατέβει το κόστος. 

Μάλιστα θα υπάρξει υπαγωγή και των 26 Πρατηρίων του Στρατού Ξηράς και των πέντε Πρατηρίων του Πολεμικού Ναυτικού σε ενιαία διοίκηση. Επίσης θα καθιερωθούν νέα πρότυπα λειτουργίας των Πρατηρίων και της διαδικασίας προμήθειας, της προμηθευτικής αλυσίδας, με εξελιγμένα logistics.

Όπως τόνισε ο κ. Νίκος Δένδιας, «αυτό το οποίο προσδοκάμε μεσοσταθμικά, είναι να έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε στη στρατιωτική οικογένεια ένα καλάθι το οποίο να είναι μεταξύ του 20% και 23% φτηνότερο από τις ανάλογες τιμές που θα μπορεί να βρει σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ της αγοράς». Μάλιστα όπως εξήγησε ο υπουργός θα υπάρχουν συγκεκριμένα benchmarks με τα οποία «θα μετράμε αυτό το οποίο παρέχουμε και την ποιότητα αυτού που παρέχουμε».

«Προελαύνουν» τα ΕΚΕΜΣ αύξηση 12% στις πωλήσεις το 2024

Μια ματιά στα οικονομικά στοιχεία του Ειδικού Κέντρου Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) αρκεί για να δει κανείς ότι καταφέρνει να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο ως κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα υποστήριξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ως υπόδειγμα οικονομικής διαχείρισης.

Τα οικονομικά του αποτελέσματα για το 2024 επιβεβαιώνουν μια εντυπωσιακή τροχιά ανάπτυξης, με αυξημένα έσοδα, ενισχυμένη κερδοφορία και σαφή σημάδια λειτουργικής ωρίμανσης. 

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με ένα ιδιαίτερο θεσμικό πλαίσιο, το ΕΚΕΜΣ φαίνεται πως πετυχαίνει αυτό που πολλοί οργανισμοί του δημόσιου τομέα ακόμη αναζητούν, ένα συνδυασμό οικονομικής ευρωστίας και κοινωνικής απόδοσης.

Οι καθαρές πωλήσεις για το 2024 ανήλθαν στα 40,39 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 12,47% σε σχέση με το 2023, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 35,9 εκατ.. Η αύξηση αυτή αντανακλά όχι μόνο την ενίσχυση της ζήτησης αλλά και την αποτελεσματικότερη εμπορική πολιτική του φορέα, με καλύτερο συντονισμό μεταξύ της Κεντρικής Αποθήκης και των καταστημάτων.

Μεγαλύτερη ήταν η άνοδος στο καθαρό κέρδος, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,28 εκατ., αυξημένο κατά 18,42% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σημαντικό στοιχείο είναι και η μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 7,84%, φτάνοντας τα 780.431,55 ευρώ, έναντι 846.866,39 ευρώ το 2023, κάτι που φανερώνει την πρόοδο στον έλεγχο δαπανών και την αύξηση της αποδοτικότητας.

Την ίδια ώρα το μικτό κέρδος παρουσίασε επίσης θετική πορεία, ανερχόμενο σε 3,06 εκατ. από 2,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Οι χονδρικές πωλήσεις ήταν καθοριστικές για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων, καταγράφοντας άνοδο 20,55% και εκπροσωπώντας πλέον σχεδόν το 30% των συνολικών πωλήσεων.

Ωστόσο οι διαφορές του ΕΚΕΜΣ από τα σούπερ μάρκετ της αγοράς είναι σημαντικές και του προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της ελεύθερης αγοράς. 

Δεν επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος, δεν φέρει βάρη από εργοδοτικές παροχές και στεγάζεται σε ακίνητα του Δημοσίου, κάτι που του επιτρέπει να περιορίζει σημαντικά το κόστος λειτουργίας. Επιπλέον, ο οργανισμός δεν είναι εκτεθειμένος στον ελεύθερο ανταγωνισμό, καθώς απευθύνεται αποκλειστικά σε στρατιωτικό προσωπικό, διατηρώντας σταθερή και προβλέψιμη πελατεία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Διακλαδικό πεδίο για ΕΔ – Βελτιώνεται η ζωή των στελεχών

Η Γ' φάση του μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνεται σε νέες τεχνολογίες, όπως το διάστημα και ο κυβερνοχώρος, με αυτοματοποίηση της διοίκησης, μη επανδρωμένα συστήματα και αναδιοργάνωση μονάδων ως το 2030.
Σύγχρονο drone στον ουρανό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις με έμφαση σε τεχνολογία και drones

Ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε τη Γ' φάση της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση σε τεχνολογία, μη επανδρωμένα και διάστημα, καθώς και συγχωνεύσεις στρατοπέδων για εξοικονόμηση πόρων υπέρ στελεχών και αποστράτων.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η συνεργασία με τη Φλόριντα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε τη σημασία της τεχνογνωσίας, των κοινών ασκήσεων και της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων με την Εθνοφρουρά της Φλόριντα, μιλώντας στην υπογραφή συμφωνίας παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Εκκλησία Κύπρου στηρίζει έμπρακτα τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, βρέθηκε στη Λευκωσία για την επέτειο ανεξαρτησίας και συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και αναφέροντας έργα στη Σχολή Ευελπίδων.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας στη ΔΕΘ: Ατζέντα 2030, αμυντικές επενδύσεις και μέριμνα στρατιωτικών

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε στη ΔΕΘ πως φυσούν «άνεμοι μεγάλης αλλαγής» στην άμυνα, παρουσιάζοντας τη «Ατζέντα 2030» ως ένα σύγχρονο πλαίσιο για το ΥΠΕΘΑ, με στόχο τη μετάβαση από αμυντικές δαπάνες σε αμυντικές επενδύσεις.