Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες εκλογές. Προβλέψεις που βασίζονται σε μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό της κυβέρνησης. Οι μετρήσεις αυτές δίνουν στις πρώτες εκλογές 36% στη ΝΔ και λίγο πάνω από το 27% στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, οι κυβερνητικοί θεωρούν πως στη δεύτερη αναμέτρηση θα εξασφαλίσουν ένα 39% που θα τους κάνει κυρίαρχους του παιχνιδιού, με την προϋπόθεση πως θα έχουν περιορίσει τις διαρροές προς τα μικρά δεξιά κόμματα. Είναι ένα σενάριο πολύ θετικό για την κυβέρνηση που το μεταφέρουμε γιατί στο Μαξίμου το θεωρούν «εξασφαλισμένο». Η κάλπη βεβαίως είναι αυτή που επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τα κάθε λογής σενάρια.
-- Για ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ που δεν έχει απορρίψει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στελέχη του Μαξίμου επισημαίνουν πως δεν αποκλείεται, αλλά υποστηρίζουν πως ενέχει ρίσκο, καθώς θεωρούν ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο κόμματα: Ένα του Ανδρουλάκη και ένα του Λοβέρδου.
-- Αργά χθες το απόγευμα ανέβηκε κατακόρυφα ο πολιτικός «πυρετός», μετά την αλληλουχία γεγονότων της χθεσινής ημέρας, που φαίνεται ότι οδηγούν σε μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση υψηλών τόνων μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα για τις παρακολουθήσεις. Όλα τα συμφραζόμενα από τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη, παραπέμπουν σε υποβολή πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης. Πόρισμα της ΑΑΔΕ αποδεικνύει, τουλάχιστον όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγιναν παράνομες παρακολουθήσεις «πολιτικών προσώπων, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων, ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων». Για αυτό το πόρισμα, που πρώτος πήρε από τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ ο Αλέξης Τσίπρας χθες το πρωί, η κυβέρνηση επικρίνει με σφοδρότητα τον κ. Χρήστο Ράμμο, μιλώντας για «θεσμικό ατόπημα» και «προνομιακή σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Όλα δείχνουν, λοιπόν, ότι οδηγούμαστε στην κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να επιδιώκουν να προκαλέσουν τη μέγιστη δυνατή πολιτική φθορά στο κυβερνών κόμμα, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών. Αυτό πιθανότατα θα είναι και το μέγιστο που μπορούν να πετύχουν, αφού φαίνεται εντελώς απίθανο να χάσει η κυβέρνηση μια ψηφοφορία σε πρόταση μομφής ή, πολύ περισσότερο, να παραιτηθεί.
-- Το πόσο αφορούν την κοινωνία όλα αυτά είναι άλλο θέμα...
-- Αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία οι εκλογές; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα της προεκλογικής περιόδου, ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ έδωσε αρχικά μια καθησυχαστική, θεσμική απάντηση: «Οι εκλογές ποτέ δεν είναι κίνδυνος». Έσπευσε, όμως, να κάνει και μια πολύ σημαντική επισήμανση, που απευθύνεται σε όλους, πολιτικούς και ψηφοφόρους. Όπως είπε, αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες εδώ και χρόνια που θα γίνουν εκτός ευρωπαϊκής επιτήρησης και σηματοδοτούν ενός είδους ενηλικίωση της Ελλάδας. Δεν θα πρέπει να ξεχάσει η ελληνική κοινωνία, τόνισε, ότι το 2010 ουσιαστικά πτωχεύσαμε. Και αυτό εκφράστηκε μεν στο δημόσιο ταμείο και στην αδυναμία χρηματοδότησης, αλλά ήταν μια κρίση που είχε στη βάση της τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με άλλα λόγια, αν θέλαμε να συνεχίσουμε τη σκέψη του καθηγητή, καλό θα είναι να πάμε όλοι σε αυτές τις εκλογές με σύνεση και επίγνωση της οικονομικής πραγματικότητας. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η οικονομία κατέρρευσε επειδή είχε βαθιά και πολύπλευρα προβλήματα και χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά για να λυθούν. Και σίγουρα δεν χρειάζεται προεκλογικές πλειοδοσίες υποσχέσεων για παροχές, ούτε ψηφοφόρους που δίνουν την ψήφο τους σε όποιον υπόσχεται ότι θα δώσει τα περισσότερα. Άλλωστε, τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, όπως είπε και ο κ. Βέττας, η Ελλάδα θα χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα δίνει προσοχή στα δημοσιονομικά θέματα και θα προωθήσει συστηματικά την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης. Οι πολιτικές του «δώστα όλα» πρέπει να μείνουν στο παρελθόν, γιατί δεν είναι και τόσο δύσκολο να ξαναγυρίσει ο χρόνος στο 2010, εάν επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
-- Όχι μόνο δεν κατάφερε να αλώσει το επίπεδο των 1.000 μονάδων, παρά την πρωινή ορμή, αλλά η υψοφοβία της αγοράς πάνω από τις 1.000 μονάδες, τροφοδότησε ρευστοποιήσεις κερδών σε αρκετές μετοχές υψηλής, και όχι μόνο, κεφαλαιοποίησης. Οι τράπεζες δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, κάτι αναμενόμενο δεδομένης της... υπεραπόδοσης του κλάδου από την αρχή του έτους. Χθες ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά -1,59%, ωστόσο από τις αρχές του έτους τα κέρδη του δείκτη διαμορφώνονται σε 14,90%. Σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές του κατασκευαστικού τομέα οι τιμές των οποίων επίσης είχαν «πάρει φωτιά» τις προηγούμενες ημέρες.
-- Αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά στις μετοχές που έδειξαν χαρακτήρα, με τα «Στασινόχαρτα», Βιοχάλκο και Cenergy να αποκομίζουν κέρδη πέριξ του +3%, ενώ στο πράσινο έκλεισαν Mytilineos (+0,44%), EXAE (+0,40%), ΟΠΑΠ (+0,83%), ΟΛΠ (+2,11%) και Ιντρακόμ (+0,76%). Ξεχώρισε επίσης το +2,36% της Τέρνα Ενεργειακής ένα ξέσπασμα που έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι πλησιάζει η ώρα των ανακοινώσεων.
-- Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ωστόσο ήταν η μετοχή του ΑΔΜΗΕ με χορηγό τη... Eurobank, την Eurobank Equities για να είμαστε ακριβείς. Η μετοχή έκλεισε στα 1,874 ευρώ με κέρδη +5,16% ενώ ανήλθε μέχρι τα 1,944 ευρώ, επίπεδο που έχει να δει από το περασμένο καλοκαίρι. Ο στρατηγικός ρόλος του ΑΔΜΗΕ στην ενέργεια, η μονοπωλιακή του θέση, η εξασφαλισμένη κερδοφορία, η υψηλή μερισματική απόδοση και η ελκυστική αποτίμηση της μετοχής, ειδικά μετά την «βουτιά» της μετοχής κάτω από τα 2 ευρώ, στον απόηχο της κόντρας με την ΡΑΕ για το WACC, είχαν επισημανθεί από αρκετούς εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο η Eurobank Equities ήταν η πρώτη που έβαλε τα στοιχεία κάτω με χαρτί και μολύβι και παρουσίασε αναλυτικά τη θέση της για την μετοχή και της προοπτικές της θέτοντας ως τιμή στόχο τα 2,9 ευρώ.
-- Διαφοροποιήθηκε χθες από τη συνολική εικόνα της αγοράς ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κλείνοντας στις 1.524,18 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ έφτασε έως το +1,73% ενδοσυνεδριακά. Εξακολουθεί να υστερεί έναντι των υπολοίπων δεικτών, καθώς υστέρησε το 2022, ενώ παραμένει μακριά από τις 1.615,19 μονάδες που είναι το υψηλό προ του πολέμου, από τις 16 Φεβρουαρίου 2022. Πάντως, η διαφοροποίηση του Mid Cap χθες ήρθε λόγω του +5,16% του ΑΔΜΗΕ που έχει μεγάλη στάθμιση (13,34%), της ΕΧΑΕ που έκλεισε στο +0,40% και έχει στάθμιση 14,17% στον Mid Cap και της Cenergy Holdings που κέρδισε 2,86% ενώ έχει στάθμιση 8,14%.
-- Απότομη προσγείωση επιφύλαξε χθες η μετοχή της Ελλάκτωρ (-6,55%). Η μετοχή που είχε απογειωθεί τις προηγούμενες ημέρες, εν μέσω φημολογίας περί πώλησης της Άκτωρ, (είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Παρασκευή η μετοχή έκλεισε στα 2,3 ευρώ με ημερήσια κέρδη +12,47%) χθες έκλεισε στα 2,14 ευρώ καταγράφοντας απώλειες -6,55%. Η κόπωση στη μετοχή φάνηκε από τη συνεδρίαση της Δευτέρας που ξεκίνησε με αμείωτο ενθουσιασμό φτάνοντας στα 2,455 ευρώ (+6,74% από το κλείσιμο της Παρασκευής) για να κλείσει στα 2,29 ευρώ με πτώση -0,43%. Η στήλη έχει επισημάνει το χαμηλό free float που αποτελεί ένα ιδιαίτερο στοιχείο που απαιτεί προσοχή, καθώς μετοχές με χαμηλή διασπορά μπορούν ευκολότερα να «καθοδηγηθούν».
-- Εκεί όμως που πραγματικά χάθηκε η μπάλα ήταν στην Attica Bank, καθώς η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την επιχειρηματική τριάδα Μπάκου – Καυμμενάκη – Εξάρχου για συμμετοχή στην ΑΜΚ της τράπεζας εκτόξευσε τις προσδοκίες. Έτσι την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της Attica Bank έκλεισε στο +25,2% (0,131 ευρώ), προχθές Δευτέρα έκλεισε στο +29,9% (0,1702 ευρώ) και χθες ανήλθε στα 0,2045 ευρώ σημειώνοντας άλμα +20% για να κλείσει τελικά στο -22% στα 0,132 ευρώ. Όμως οι όροι της αύξησης κεφαλαίου, το αν τελικώς θα αποχωρήσει η Ellignton και με ποιους όρους όρους θα μπουν στην ΑΜΚ οι εφοπλιστές είναι κρίσιμα ζητήματα που ακόμα παραμένουν άγνωστα στην αγορά. Επαναλαμβάνουμε όμως κάτι που αναφέραμε και την προηγούμενη εβδομάδα: η νέα αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας έχει χαρακτηριστικά ανακεφαλαιοποίησης και, όπως έχουμε δει στις συστημικές τράπεζες, οι ανακεφαλαιοποιήσεις οδηγούν σε μεγάλη απομείωση των παλαιών μετόχων υπερ των νέων μετόχων.
-- Το εξαιρετικά μικρό free float της μετοχής είναι ίσως ο βασικός λόγος για τις «αγριάδες» στο ταμπλό. Μόλις το 2,2% των μετοχών της Attica Bank διαπραγματεύεται ελεύθερα στην αγορά, καθώς το 62,93% των μετοχών ελέγχεται από το ΤΧΣ, το 14,70% από το ΤΜΕΔΕ, το 10,30% από τον ΕΦΚΑ και το 9,87% από την RINOA (συμφερόντων Elligton).
-- Ένα ερώτημα προς τις χρηματιστηριακές αρχές είναι πως γίνεται να διαπραγματεύεται κανονικά, ούτε καν σε επιτήρηση, μια μετοχή με τόσο μικρό free float.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.