Πάνω που ετοιμάζονταν να βγουν στην επίθεση οι τράπεζες, η κρίση στην Ουκρανία τις βάζει και πάλι σε θέση άμυνας. Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2021 -σήμερα ανοίγει την αυλαία η Eurobank και ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα Alpha (14/3), Εθνική (15/3 και Πειραιώς (16/3)-, οι συστημικές τράπεζες θα παρουσίαζαν στην επενδυτική κοινότητα ανανεωμένα business plan, ενσωματώνοντας τα νέα δεδομένα (ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, προσδοκίες για την ανάπτυξη και την πορεία του τουρισμού το 2022, επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης κ.α.) και τους στόχους τους για την παραγωγή νέων δανείων, την κερδοφορία, τη μείωση κόστους κ.α. Το ράλι των τραπεζικών μετοχών από τις αρχές του έτους, με ξένα χαρτοφυλάκια να χτίζουν επιθετικά θέσεις σε εγχώριες τράπεζες, προϊδέαζε για ένα ενθουσιώδες κλίμα στις εφετινές παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων. Δυστυχώς τα πράγματα δεν θα είναι έτσι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τα πάνω κάτω. Διότι μπορεί η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας να είναι ασήμαντη, ωστόσο η αγωνία όλων είναι για το μέγεθος και εύρος των δευτερογενών επιπτώσεων: ποια θα είναι η επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, αν πέσει το ΑΕΠ τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια και τις προβλέψεις, πόσο θα επηρεαστούν η πιστωτική επέκταση και τα έσοδα, πώς θα πετύχουν τις αποδόσεις που έχουν υποσχεθεί, ποια είναι η επίδραση του ενεργειακού κόστους και της εκτόξευσης των πρώτων υλών στις επιχειρήσεις, πόσο θα επηρεαστούν οι ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων, ποια η επίπτωση του πληθωρισμού στο κόστος των τραπεζών και πάει λέγοντας. Αυτά είναι ορισμένα από τα θέματα που θα θέσουν οι αναλυτές στις διοικήσεις των τραπεζών.
-- Στο δύσκολο πλαίσιο που διαμορφώνει η κρίση στην Ουκρανία, η διοίκηση της Eurobank θα παρουσιάσει σήμερα τις επιδόσεις για τη χρήση του 2021 καθώς και τους στόχους για την εφετινή χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια. Πόσο αλλάζουν το σχεδιασμό της διοίκησης οι δραματικές γεωπολιτικές εξελίξεις; Πηγές της στήλης αναφέρουν ότι ο βασικός σχεδιασμός και οι βασικοί οικονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν εξαιτίας των εξελίξεων, ωστόσο θα υπάρχουν αιρέσεις και προϋποθέσεις από την εκπλήρωση των οποίων θα εξαρτηθεί και η επίτευξη των στόχων.
-- Το βέβαιο είναι ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου, Φωκίωνα Καραβία θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
-- Περιττό να υπογραμμίσουμε το πόσο αβέβαιες είναι οι συνθήκες. Διότι ακόμα και αν λήξει σήμερα ο πόλεμος το τι ακολουθεί είναι πέρα για πέρα αχαρτογράφητο: δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιου εύρους και μεγέθους κυρώσεις σε μια μεγάλη χώρα και είναι αδύνατο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στις οικονομίες. Επιπλέον δεν ξέρουμε ούτε το εύρος ούτε την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής απάντησης που ετοιμάζεται για την ενεργειακή κρίση.
-- Νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού θα «τρέξει» άμεσα η Attica Bank. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα και θα περιλαμβάνει σημαντικά κίνητρα, με τον φιλόδοξο στόχο να πετύχει τη μείωση του προσωπικού της τράπεζας κατά 150 άτομα. Σημειώνεται ότι πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου υλοποίησε η τράπεζα και στα μέσα του 2021, στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 64 εργαζόμενοι με συνολική εξοικονόμηση μισθολογικού κόστους σε ετήσια βάση κατά 2,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κίνηση της νέας διοίκησης και πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλη Ανδρεάδης δίνει μεγάλη έμφαση στον έλεγχο του κόστους. Το γεγονός ότι το νέο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης στοχεύει σε διπλάσιο αριθμό εργαζομένων έναντι του προηγούμενου είναι χαρακτηριστικό. Μένει να δούμε κατά πόσο η διεθνής κρίση και οι αναπόδραστες επιπτώσεις στην οικονομία θα δυσκολέψουν την προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας και, το κυριότερο, πόσο θα επηρεάσουν την όρεξη των επενδυτών, και ειδικά της Ellington, για τη συμμετοχή στη νέα αύξηση κεφαλαίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.
-- Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο ρυθμός ανάκαμψης της οικονομίας το 2021, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις περί διψήφιας μεταβολής. Το +8,3% της αύξησης του ΑΕΠ το 2021 που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί πέραν αμφιβολίας μια εντυπωσιακή επίδοση (την οποία δεν περίμεναν ούτε οι πιο αισιόδοξοι), ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε τις πολλές αισιόδοξες εκτιμήσεις που έβλεπαν την ανάκαμψη το 2021 να φτάνει ή και να ξεπερνά το +10%. Τι συνέβη; Οικονομολόγοι στους οποίους απευθύνθηκε η στήλη αποδίδουν την συγκράτηση στην πίεση που προκάλεσε η αναζωπύρωση της πανδημίας κατά το τέταρτο τρίμηνο, που οδήγησε σε αυστηριοποίηση των μέτρων περιορισμού αλλά και στις σημαντικές αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ για το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2021 πάνω στις οποίες είχαν βασιστεί οι εκτιμήσεις που έβλεπαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Η πιο συγκρατημένη εικόνα το 2021 δεν είναι απαραιτήτως κακή εξέλιξη, καθώς, το 2022 θα είναι μια πολύ πιο απαιτητική χρονιά λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
-- Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις από την εποχή του ξεσπάσματος της πανδημίας θα έχουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει πολύ δύσκολο το έργο τους. Αν ακολουθούσαν τους τυπικούς κανόνες για τη χάραξη πολιτικής, αύριο θα έπρεπε να προϊδεάσουν τις αγορές για μια αύξηση επιτοκίου μέσα στο 2022, καθώς ο κίνδυνος να παραμείνει ο πληθωρισμός πάνω από τον στόχο του 2% το 2023 και το 2024 έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Από την άλλη, με τις βαριές σκιές αβεβαιότητας που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή οικονομία, δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί ότι αύριο θα δούμε μια αυστηρή καθοδήγηση από την ΕΚΤ για «σφίξιμο» της νομισματικής πολιτικής, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν μια έκπληξη σε αυτή την κατεύθυνση. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να αφήσει για λίγο αργότερα η ΕΚΤ τις αποφάσεις της, αφού θα έχει κατακαθίσει κάπως η σκόνη του πολέμου. Όπως λέει και ο σοφός Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Φάμπιο Πανέτα, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όταν κινείσαι σε ένα σκοτεινό δωμάτιο πρέπει να κάνεις προσεκτικά βήματα.
-- Ψάχνει λεφτά... γενικώς, αυτό τον καιρό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Ήδη έχουν γίνει γνωστά τα ποσά των επιδοτήσεων στους ενεργειακούς λογαριασμούς για τον Μάρτιο, όμως εκεί που έχουν φθάσει οι τιμές χονδρικής του ρεύματος και οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σαφές ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω για να υποστηριχθούν οι καταναλωτές. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και ανακοίνωσε χθες ότι ένα πλήρες, πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης που θα αξιοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα παρουσιαστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Όμως, ο κ. Σκρέκας ψάχνει πρόσθετα κονδύλια και για το πρόγραμμα αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται η πιθανότητα ενίσχυσης του προϋπολογισμού του προγράμματος μέσω κοινοτικών πόρων, ενδεχομένως μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.
– Στο 0,866% ανέρχονται πλέον οι ίδιες μετοχές της Lamda Develment μετά την αγορά 50.000 ιδίων μετοχών στη βουτιά της περασμένης Τρίτης. Η εταιρία αγόρασε 50.000 μετοχές της με μέση τιμή κτήσης τα 6,099 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 305 εκατ. ευρώ.
-- Χρονιά των ρεκόρ ήταν για τη ναυτιλιακή Costamare Inc. του ομίλου Κωνσταντακόπουλου το 2021, με την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας ύστερα από το σοκ της πανδημίας και τη μεγάλη αύξηση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη εταιρεία, που έχει εκδώσει και ομόλογο στο ΧΑ, τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από 8,9 εκατ. δολ. στα 435,1 εκατ. δολ. Η δε ρευστότητα που διατηρούσε στο τέλος του έτους, για να χρηματοδοτήσει περαιτέρω αναπτυξιακές κινήσεις, ανερχόταν στα 550 εκατ. δολ.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.