ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
Φωτο: Aegean

Το "money for nothing" της Aegean, η μεταρρύθμιση - μυστήριο και ο σάκος των εφοριακών

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Δεν νομίζω να χάρηκαν ιδιαίτερα οι άνθρωποι της Aegean Air με τη συμφωνία διάσωσης της Lufthansa από το γερμανικό Δημόσιο. Η συμφωνία, ύψους 9 δις. προβλέπει ότι το Δημόσιο θα αποκτήσει το 25% + μια μετοχή της εταιρείας ενώ θα κατέχει και δύο θέσεις στο Εποπτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι ο κύκλος εργασιών του γερμανικού αερομεταφορέα ανήλθε στα 35,6 δις. ευρώ το 2019 και τα καθαρά κέρδη στα 1,2 δισ. ευρώ.  
  • Θα δούμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο αυτή φαίνεται ότι απέχει πολύ από όσα ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Aegean, Ευτύχης Βασιλάκης, για τη λήψη κρατικής βοήθειας χωρίς όμως το Δημόσιο να λάβει μετοχές ("money for nothing", που έλεγε και το άσμα). Το επιχείρημα του κ. Βασιλάκη μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «ή παίρνουμε κρατική βοήθεια χωρίς να λάβει μετοχές το Δημόσιο ή προχωράμε σε σημαντική μείωση του μεγέθους της εταιρείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον τουρισμό».
  • Σαρωτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες, φιλοδοξώντας ότι οι παρεμβάσεις θα στηρίξουν την οικονομία και θα ανακουφίσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις επιπτώσεις της ύφεσης. Ο καταιγισμός μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και όλες οι υπουργικές παρεμβάσεις που ακολούθησαν το διάγγελμα του πρωθυπουργού απέπνεαν μια κάπως πανηγυρική αίσθηση.
  • Ωστόσο, όλη αυτή την υπερένταση προδίδει μια αγωνία, μια βαθιά ανησυχία γι' αυτό που έρχεται στην οικονομία. Διότι δεν έχει και πολύ σημασία αν η ύφεση είναι στο -5%, στο -7% ή στο -10%. Δεν έχει και πολύ σημασία πού τελικά θα κάτσει η μπίλια. Από το φθινόπωρο, όταν οι ηλιόλουστες ημέρες του καλοκαιριού τελειώσουν και ο κόσμος βρεθεί αντιμέτωπος με τα προβλήματα, τότε τα πράγματα για την κυβέρνηση θα δυσκολέψουν πολύ.
  • Ήδη το φιλόδοξο πρόγραμμα Sure για την ενίσχυση της απασχόλησης προκαλεί προβληματισμούς καθώς η δομή του προγράμματος οδηγεί σε μείωση μισθών των εργαζομένων. Καλύτερα μικρότερο μισθό μέχρι να επανέλθει η οικονομία σε ανάκαμψη, παρά καθόλου μισθό. Ωστόσο άντε να το εξηγήσεις πολιτικά αυτό στους εργαζόμενους που θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται.
  • Φέτος θα πάμε Ελλάδα! Αυτή είναι η φράση που ακούει περισσότερο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς από συναδέλφους του στις Βρυξέλλες. Όπως σημείωσε, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία», δεκάδες είναι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που του μεταφέρουν ότι για το εφετινό καλοκαίρι θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Η ισχυρή προτίμηση προς την Ελλάδα, ανέφερε, δεν οφείλεται μόνο στο φυσικό της κάλλος, αλλά κυρίως στην επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης που έχει καταστήσει στην Ελλάδα ως εξαιρετικά ασφαλή προορισμό. Η διαχείριση της πανδημίας, υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς, αφήνει μια μεγάλη προίκα στην Ελλάδα και την οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε.
  • Μια μίνι πολιτική κρίση προκάλεσε χθες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο από «λάθος» έριξε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο, χωρίς να το έχει τοποθετήσει σε φάκελο! Το λάθος του κ. Καλογιάννη έδωσε αφορμή σε στελέχη του Σύριζα για την αμφισβήτηση της νομιμότητας της διαδικασίας επαναλαμβάνοντας τα περί πολιτικής δίωξης.
  • Ο λόγος για τις γκρίνιες είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είχε την φαεινή έμπνευση να ανοίξει την κάλπη να αφαιρέσει την ψήφο χωρίς ψηφοδέλτιο και να καλέσουν τον κ. Καλογιάννη να ψηφίσει σωστά, πράγμα που τελικά κατάφερε!  
  • Άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε, ωστόσο είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοια περιστατικά έχουν δώσει έμπνευση για διάφορα ανέκδοτα του τύπου «είστε σίγουρα βουλευτές;». Διότι το λάθος του κ. Καλογιάννης ίσως και να συγχωρείται, η αντίδραση της εφορευτικής επιτροπής ωστόσο είναι ασυγχώρητη.  
  • «Στον πάγο» θα έχουν πολλοί τις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Τετάρτη 27 Μάϊου. Ο λόγος είναι ότι μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου που θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των «παθητικών» χαρτοφυλακίων τα οποία ακολουθούν με πιστότητα την σύνθεση των δεικτών MSCI αναμένεται σημαντική προσφορά οπότε δεν υπάρχει βιασύνη για αγορές.
  • Τα περισσότερα νέα μέτρα που διαβάσαμε στη χθεσινή έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν λίγο πολύ ήταν γνωστά και συζητημένα, όπως, για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα για επιδότηση δόσεων δανείων με ενέχυρο πρώτης κατοικίας. Εντελώς μυστηριώδης, όμως, αφού τίποτα σχετικό δεν έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση στο εσωτερικό ακροατήριο, ήταν εκείνη η νέα δέσμευση της κυβέρνησης για «βελτίωση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου της ατομικής εργατικής νομοθεσίας». Συνήθως, στις κυβερνήσεις αρέσει να συζητούν ευχάριστα μέτρα που δίνουν πόντους στις δημοσκοπήσεις και ψήφους στις εκλογές, οπότε υποθέτουμε βάσιμα ότι κάτω από αυτόν τον ωραίο και τεχνοκρατικό γενικό τίτλο δεν θα κρύβονται και πολύ ευχάριστα μέτρα για τους εργαζομένους. Μακάρι να διαψευστούμε.
  • Όταν θέλουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να είναι εφευρετικοί. Στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, σε ένα σύγχρονο κτίριο με πολλές γυάλινες επιφάνειες, στο κέντρο της Αθήνας, έχει εφευρεθεί μια νέα μέθοδος παραλαβής αιτήσεων, δηλώσεων και λοιπών εγγράφων: ανοίγει ένα παράθυρο, κατεβαίνει ένας σάκος δεμένος με σκοινί, ο ενδιαφερόμενος τοποθετεί τα έγγραφα στο σάκο και ο κρυμμένος υπάλληλος τον τραβάει πίσω στο μισάνοιχτο παράθυρο. Σχετικό βίντεο κυκλοφορεί ευρύτατα σε φόρα λογιστών στο facebook. Κάτι κάνει και ο Πιερακάκης με τις ψηφιακές εφαρμογές του για το e-Δημόσιο, αλλά οι εφοριακοί είναι πραγματικά πρωτοπόροι στην εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκπλήξεις από FTSE, το τετ α τετ Σκυλακάκη - Πάιατ και η Aegean στο μηδέν

Ποιο κριτήριο αναβάθμισης «έπιασε» η Ελλάδα και ποιο έχασε, τι είπε ο Τζ. Πάιατ με τον Θ. Σκυλακάκη, η μηδενική αύξηση επιβατικής κίνησης της Aegean, ο πόλεμος των POS στο δικαστήριο, η απογείωση του IRIS και η Flexopack στην Αμερική.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η σιγή Μητσοτάκη για τράπεζες, η επένδυση της Microsoft και η αμήχανη Λαγκάρντ

Γιατί η κυβέρνηση δεν συζητά πια για έκτακτο φόρο στις τράπεζες, τα διδάγματα από την περιπέτεια της Microsoft στην Ελλάδα, γιατί η Λαγκάρντ απέφυγε να μιλήσει για τη Unicredit, Παρασκευή και 13 με τη Moody's και τα νεύρα των Τούρκων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ευεργετηθέντες πλούσιοι, ο ΣΕΒ υπέρ του Ντράγκι και τα έργα στο αεροδρόμιο

Οι business Βασιλάκη με την κρατική βοήθεια, η «ανάσα» στη βιομηχανία από την Έκθεση Ντράγκι, ο project manager για τα έργα επέκτασης στο αεροδρόμιο, το τέλος της Φιερατέξ, το επεισοδιακό δ.σ. στην ΕΑΣ, οι τιμές κατοικιών και η Google.
businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΥΠΕΣ και οι πολιτικές ευθύνες, η ερμηνεία για Moody's και το κενό στον τουρισμό

Τα ερωτήματα για τις ευθύνες του υπ. Εσωτερικών στην υπόθεση των e-mails, γιατί δεν ήταν έκπληξη η «ακινησία» του οίκου Moody's, ποιο δομικό πρόβλημα στον τουρισμό επισημαίνει ο Ευτ. Βασιλάκης και το πλεονέκτημα της Attica Bank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυπριακό άγχος του ΑΔΜΗΕ, το μέρισμα της Aegean, Τέμπη και ανθρώπινα λάθη

Οι επιφυλάξεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ο... κρυφός χορηγός του σούπερ μερίσματος της Aegean, το λουκέτο για νοθεία στα καύσιμα, οι γκρίνιες μικροεπενδυτών για Πειραιώς, τα ανθρώπινα λάθη στα Τέμπη και οι πολιτικές ευθύνες.