- Ως τώρα η διοίκηση της Aegean ενέπνεε εμπιστοσύνη στους επενδυτές και όσα δήλωνε γίνονταν δεκτά χωρίς δεύτερη σκέψη. Η εμπιστοσύνη αυτή είχε αποτυπωθεί και στο ταμπλό με την μετοχή της εταιρίας να έχει κρατήσει δυνάμεις, καθώς οι επενδυτές έδειχναν εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις της εταιρίας για την υψηλή ρευστότητα.
- Στις 17 Μαρτίου, ο Ευτύχης Βασιλάκης διαβεβαίωσε ότι η Aegean έχει αρκετή ρευστότητα, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ, για να αντέξει στις νέες δυσμενείς συνθήκες καλύπτοντας, αν χρειαστεί για αρκετούς μήνες ολόκληρο το πάγιο κόστος λειτουργίας της, που ανέρχεται σε 34 εκατ. ευρώ το μήνα. Με αυτούς τους υπολογισμούς οι επενδυτές έμειναν ήσυχοι ότι ακόμη και στα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας η Aegean θα ήταν «θωρακισμένη».
- Δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση, καμία προειδοποίηση, μέχρι που την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Βασιλάκης ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι δεν έκανε σωστούς υπολογισμούς, ότι η διοίκηση δεν εκτίμησε σωστά την κρίση και την διάρκειά της, ότι η ρευστότητα τελικά δεν επαρκεί και η εταιρεία θα χρειαστεί να μειώσει το προσωπικό. Επιπλέον, ζήτησε τη βοήθεια του κράτους για να ξεπεράσει ο κυρίαρχος αερομεταφορέας την κρίση.
- Αυτές οι ανακολουθίες προκάλεσαν το χθεσινό -24% της μετοχής και έβαλαν μια σκέψη στο μυαλό πολλών παρατηρητών: ίσως, τελικά, η Aegean να έχει, πράγματι, αρκετή ρευστότητα για να ξεπεράσει την κρίση, αλλά η διοίκηση βλέπει ότι διεθνώς οι αεροπορικές εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις και ζητούν τεράστια ποσά στήριξης από τα κράτη. Και κατάλαβε ότι δεν θα ήταν εύκολο να «περάσει» ένα πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού και ένα αίτημα για κρατική στήριξη, εάν επέμενε στο αρχικό αφήγημα περί ανθεκτικότητας στην κρίση, πλούσιας ρευστότητας κ.ο.κ.
- Πάντως, θα πρέπει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Βασιλάκη ότι η Aegean είναι μια εισηγμένη εταιρεία και ισχύουν κανόνες για τη γνωστοποίηση προνομιακών πληροφοριών. Τέτοιες πληροφορίες δεν ανακοινώνονται σε μια τηλεδιάσκεψη, όπως αυτή της Endeavor Greece, αλλά μέσα από την επίσημη οδό των ανακοινώσεων προς τους μετόχους και το επενδυτικό κοινό και με όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και εκτιμήσεις της διοίκησης. Ακόμη και τώρα, η διοίκηση της Aegean οφείλει να γνωστοποιήσει επίσημα στην αγορά τις νεότερες εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις της κρίσης στη λειτουργία και την οικονομική της κατάσταση, γιατί προφανώς τα όσα είπε ο κ. Βασιλάκης και με τον τρόπο που έγιναν γνωστά δεν συνιστούν σοβαρή ενημέρωση εισηγμένης προς το επενδυτικό κοινό.
- Χρήση του μέτρου της έκπτωσης 25% στην εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ως μία από τις κινήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αν κι επί του παρόντος, όπως δήλωσε χθες η διοίκηση, δεν καταγράφονται σημαντικά ζητήματα στην λειτουργία των εργοταξίων της εταιρείας (όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα κρούσμα), είναι προφανές ότι το 2020 θα είναι ένα ακόμα δύσκολο έτος για τον όμιλο, παρότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών σε επίπεδο κερδοφορίας, μετά τις ζημίες 106 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν πέρσι. Κλειδί όμως θα αποτελέσει η εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας, μετά το «χτύπημα» που δέχθηκε για δεύτερο διαδοχικό έτος, ο τομέας της κατασκευής, όπου εγγράφηκαν ζημίες 155 εκατ. ευρώ.
- Ήδη, όπως ενημερώθηκαν χθες οι μέτοχοι και αναλυτές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο πλαίσιο σχετικού conference call, διεξάγονται συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες για εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας, χωρίς όμως να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες, όπως π.χ. το ποσό που θα απαιτηθεί για να χρηματοδοτηθεί εκ νέου η Άκτωρ, θυγατρική στον κατασκευαστικό τομέα. Σημειωτέον δε ότι η όλη προσπάθεια εξόδου στις διεθνείς αγορές στο τέλος του 2019, με την έκδοση δύο ομολόγων συνολικής αξίας 670 εκατ. ευρώ, έγινε προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποδεσμευτούν και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία ήταν δεσμευμένα ως ενέχυρα από προηγούμενα δάνεια.
- Μέχρι τώρα η αγορά ήξερε τα TLTROs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα προγράμματα στοχευμένης παροχής μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια στην περίπτωση που εκπληρώνουν στόχους για δανεισμό των επιχειρήσεων: ουσιαστικά η ΕΚΤ πληρώνει τις τράπεζες για να δανείζουν. Τώρα, στην εξίσωση μπαίνουν τα ειδικά TLTROs της εποχής της πανδημίας, που ονομάστηκαν PELTROs και για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη αρκετή σαφήνεια, αφού ο δανεισμός θα παρέχεται στις τράπεζες χωρίς να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε κάποιου είδους χρηματοδότηση της οικονομίας. Και σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι αρνητικό (0,25% κάτω από το μηδενικό βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ).
- Τι θα κάνουν λοιπόν οι τράπεζες με αυτά τα λεφτά που η ΕΚΤ τις πληρώνει για να τα πάρουν; Κάποιες θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη ρευστότητα για να καλύψουν κενά, σε μια περίοδο ανόδου των διατραπεζικών επιτοκίων, ως αποτέλεσμα διαταραχών που προκαλεί η πανδημία στη διατραπεζική αγορά. Οι ελληνικές τράπεζες όμως, έχουν και μια άλλη, πολύ επικερδή δυνατότητα: δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ευρωζώνης με θετικά επιτόκια στα έντοκα γραμμάτια, θεωρητικά μπορούν να δανειστούν από την ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο και να βγάλουν εύκολα κέρδη με την τοποθέτηση σε έντοκα γραμμάτια, καθώς μάλιστα και η κυβέρνηση, λόγω αυξημένων δανειακών αναγκών, έχει αρχίσει να αυξάνει τα ποσά που αντλεί με εκδόσεις εντόκων. Προς το παρόν το σενάριο αυτό είναι θεωρητικό, αλλά μάλλον θα δούμε προσεχώς να γίνεται πραγματικότητα.
- Για ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φορέων. Η λέξη ξεπούλημα μου θύμισε την περίπτωση της Eurobank. Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει ως «έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας» την αύξηση κεφαλαίου στα 0,31 ευρώ ανά μετοχή της Eurobank με τη οποία η τράπεζα επέστρεψε σε ιδιωτικά χέρια. Ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση Τσίπρα προχώρησε στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η τιμή διάθεση των μετοχών της Eurobank αντιστοιχούσε σε …0,01 λεπτό! Και εδώ εντοπίζεται ο κεντρικός πυρήνας του προβλήματος Τσίπρα: ότι κυβέρνησε. Και μετά από 4 χρόνια στην εξουσία έχοντας πουλήσει τράπεζες, αεροδρόμια, λιμάνια και πολλά πολλά άλλα ε, ακούγονται ...κάπως τα περί ξεπουλήματος.
Οι ελιγμοί του κ. Βασιλάκη, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ και το πρόβλημα του κ. Τσίπρα
Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.