ΓΔ: 1395.51 -0.15% Τζίρος: 15.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:31:30 DATA
Φωτο: Shutterstock

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Μειώνονται οι πιθανότητες για την αποδοχή από την ΕΚΤ των τίτλων που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής και θα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ως μηδενικού κινδύνου, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα δημιουργήσει προβλήματα στην εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής.

Τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι το ζήτημα έχει παγώσει, με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να έχουν διατυπώσει σοβαρές αντιρρήσεις για την αποδοχή των senior τίτλων του Ηρακλή ως μηδενικού κινδύνου, και την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση έκδοσης ειδικών κρατικών ομολόγων που θα καλύπτουν την κρατική εγγύηση των 12 δισ. ευρώ, καθώς ο ΟΔΔΗΧ ανησυχεί ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο και επιπρόσθετα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες τα ομόλογα αυτά να προσμετρηθούν από την Eurostat στο δημόσιο χρέος.

Τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα επισημαίνουν ότι η δυο πλευρές θα πρέπει να κινηθούν πιο ενεργητικά στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να είναι μια καθαρή λύση, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ώστε να μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητή από τους επενδυτές και την αγορά. Σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που πρέπει να βιαστεί, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ασφυκτικά.

Εναλλακτικά σενάρια

Ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια και σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily μεταξύ άλλων συζητείται η επιβολή συντελεστή κινδύνου (RWA) στους τίτλους που θα φέρουν την εγγύηση του δημοσίου, με την ΕΚΤ να παρέχει περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη ευελιξία στις τράπεζες για την διαχείριση των κεφαλαιακών απωλειών που θα προκαλέσει η αυστηρή εποπτική αντιμετώπιση των τίτλων του «Ηρακλή». Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch που δημιουργεί προσδοκίες για την ταχύτερη επιστροφή στην κατηγορία investment grade ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το RWA είναι πιθανό να κυμανθεί κοντά στο 30%, επίπεδο που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην υλοποίηση του Ηρακλή ωστόσο δεν καθιστά εντελώς απαγορευτικές τις σχετικές συναλλαγές. Έτσι, η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν προβλέψεις, για τον κίνδυνο αθέτησης, που θα αντιστοιχούν στο 30% (ή σε όποιο ποσοστό καθορίσει η ΕΚΤ) της αξίας των senior τίτλων που θα εκδώσουν οι τράπεζες και οι οποίοι θα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θεωρητικά αν έκαναν χρήση του συνόλου των κρατικών εγγυήσεων, 12 δισ. ευρώ, και στην περίπτωση που το RWA είναι 30%, τότε το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό θα ανέλεθει 3,8 δισ. ευρώ (έναντι μη συνυπολογισμού των sinior τίτλων τίτλων του Ηρακλή στο σταθμισμένο ενεργητικό αν το RWA ήταν 0%), και θα απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Ακόμα και αν η ΕΚΤ δώσει την δυνατότητα στις τράπεζες να καλύψουν σε δεύτερο χρόνο, με την προοπτική αυτό να μην γίνει καν μόλις η Ελλάδα επανέλθει στην επενδυτική κατηγορία, οι τράπεζες ανησυχούν ότι αν τεθεί ζήτημα πρόσθετων κεφαλαίων θα δημιουργηθεί αναστάτωση στην αγορά, θα προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές καθιστώντας πιο δύσκολη και πιθανότατα πιο ακριβή την υλοποίηση των μεγάλων τιτλοποιήσεων. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για λύση που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα αντιμετωπίσει.

Τι λένε ΤτΕ και κυβέρνηση

Η Τράπεζα της Ελλάδος αρνείται το παραμικρό σχόλιο στο ζήτημα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί χωρίς επιπτώσεις για τις τράπεζες ή τη χώρα. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ έχει υποστηρίξει με ισχυρή επιχειρηματολογία τους λόγους για τους οποίους οι τίτλοι του Ηρακλή θα πρέπει να γίνουν αποδεκτοί ως μηδενικού κινδύνου. Το θέμα του RWA έχει θέσει και ο πρωθυπουργός στην νέα πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ηρακλής ΙΙ»: Ο κύβος ερρίφθη για οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Ο υφυπ. Οικονομικών Γ. Ζαββός μετέφερε χθες στους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών την απόφαση της κυβέρνησης για την άμεση παρουσίαση της επέκτασης των κρατικών εγγυήσεων στην Κομισιόν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται... Ηρακλής στις τράπεζες: Γιατί άργησε τρία χρόνια

Το σχέδιο για μεγάλη μείωση των «κόκκινων» δανείων με κρατικές εγγυήσεις παίρνει σύντομα την έγκριση της Κομισιόν. Οι καθυστερήσεις και παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφασιστικές κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.
businessdaily-AIGIS-AEGIS
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ. συνεχίζει ως ανεξάρτητος επόπτης και στον «Ηρακλή ΙΙΙ»

Έχοντας ήδη διατελέσει με επιτυχία ως Ανεξάρτητος Επόπτης κατά τις δύο προηγούμενες φάσεις του Σχεδίου, «Ηρακλής I» και «Ηρακλής II», η ΑΙΓΙΣ Σ.Κ θα συνεχίσει να υποβάλλει αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία τιτλοποίησης των ΜΕΔ.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για τις… ουρές «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ.

Με την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με έμφαση σε αυτή τη φάση στις μικρότερες τράπεζες, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός.