ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
bank_building
Πηγή: Shutterstock

Έρχεται ο Ηρακλής ΙΙΙ για τις… ουρές «κόκκινων» δανείων ύψους 3,5 δισ.

Με την εκ νέου ενεργοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα ολοκληρωθεί η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, με έμφαση σε αυτή τη φάση στις μικρότερες τράπεζες, όπου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει υψηλός.

Με στόχο την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η κυβέρνηση προχωρά σε νέα ενεργοποίηση του σχεδίου κρατικής εγγύησης Ηρακλής.

Με τον Ηρακλή ΙΙΙ θα αντιμετωπιστούν υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αφορούν συστημικές αλλά κυρίως μη συστημικές τράπεζες, οι οποίες παραμένουν με δυσανάλογα υψηλά «κόκκινα» δάνεια, καθώς δεν είχαν κατορθώσει να κάνουν χρήση του Ηρακλή Ι και ΙΙ

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, «θα χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα Ηρακλής, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που τίθενται από τους θεσμούς της ΕΕ να αντιμετωπιστούν οι όποιες τυχόν εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα, προς όφελος, τελικά, της υγείας του τραπεζικού συστήματος».

Σημειώνεται ότι μέσω του Σχεδίου Ηρακλής, το οποίο υλοποίησε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, οι συστημικές τράπεζες κατάφεραν μετά από πολλά χρόνια να απαλλαγούν οριστικά από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελούσε μεγάλη εστία ανησυχίας και αβεβαιότητας για τον κλάδο. Έτσι, στο τέλος του 2022 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 8,7%. Αντίθετα η μη συστημικές, χωρίς πρόσβαση μέχρι τώρα στο εργαλείο του Ηρακλή, παραμένουν με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στο τέλος του 2022 είχε διαμορφωθεί στο 44,8%.

Οι μη συστημικές τράπεζες, με προεξάρχουσες την Attica Bank και την Παγκρήτια, οι οποίες φιλοδοξούν να σχηματίσουν έναν νέο εναλλακτικό πόλο στο τραπεζικό σύστημα, είχαν θέσει από καιρό το ζήτημα του Ηρακλή τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να μπορέσουν να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους από το βάρος των «κόκκινων» δανείων όπως έγινε με τις συστημικές.

Το αίτημα των «μικρών» τραπεζών είχε γίνει δεκτό τόσο από την κυβέρνηση όσο και την ΤτΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του τον περασμένο Ιούνιο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είχε σημειώσει:  «το σύστημα Ηρακλής που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες πρέπει να δοθεί, με τους ίδιους βεβαίως όρους, και στις μικρότερες για να μπορέσουν ν’ ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους».

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε σε 13,2 δισ. ευρώ μειωμένο κατά -87,7% ή -94 δις. από το υψηλότερο σημείο που είχε καταγραφεί το Μάρτιο του 2016. Η μείωση αυτή ήταν ένα επίτευγμα το σχεδίου Ηρακλής καθώς οι συναλλαγές πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς την εγγύηση των τιτλοποιήσεων από το Δημόσιο.

Στις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων που θα τιτλοποιηθούν μέσω της επέκτασης του σχεδίου Ηρακλής περιλαμβάνονται το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, το Sunrise III της Τρ. Πειραιώς και το Solar που είναι κοινό project ΕθνικήΠειραιώςEurobank και Alpha.

Στον νέο Ηρακλή είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν επίσης «κόκκινα» δάνεια της Παγκρήτιας Τράπεζας, της Attica Bank και άλλων μη συστημικών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες ίσως είναι λίγο πιο δύσκολες για τις τράπεζες, καθώς οι νέες τιτλοποιήσεις θα πρέπει να είναι πλήρως σύμφωνες με τις μεθοδολογίες και τους κανόνες της Eurostat, ώστε να αποφευχθεί η εγγραφή των κρατικών εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος.

Συνάντηση Χατζηδάκη – τραπεζών

Στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν χθες οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο των επαφών του κ. Χατζηδάκη με φορείς. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, επαναφέροντας σε τροχιά ομαλότητας τις σχέσεις κυβέρνησης – τραπεζών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για εποικοδομητική συζήτηση, ενώ από πλευράς τραπεζών δεν έγινε καμία δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα των επιτοκίων και η μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων – χορηγήσεων, με τις τράπεζες να επισημαίνουν το αθέατο κόστος της απουσίας επενδυτικής βαθμίδας, τις δυσκολίες στα NPEs και τις ανακτήσεις. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του φορέα Ακινήτων, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα με τις τράπεζες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ενεργοποίηση του φορέα.

Συζητήθηκε επίσης το Σχέδιο Ηρακλής καθώς και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες, όπου σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ υπήρξε ευρεία συναντίληψη, αλλά και θέματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής μέσω της χορήγησης κοινωνικών επιδομάτων με κάρτες.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καλύτερης προώθησης εναλλακτικών τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

Σε ό,τι αφορά τα το σχέδιο Ηρακλής, σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε το ζήτημα άμεσης ενεργοποίησής του πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Πέραν της ταχύτητας, αυτό θα εξασφάλιζε οικονομικούς όρους πιο κοντά στον Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ, και δεν θα δημιουργούνταν θέμα ανισότητας στους όρους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μονοψήφιος δείκτης «κόκκινων» δανείων χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου

Το μεγάλο στοίχημα του 2021 για τράπεζες, κυβέρνηση και οικονομία. Γιατί είναι αισιόδοξες οι τράπεζες. Από τι θα κριθεί η «αναίμακτη» για τους μετόχους εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ναι» από SSM για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου του σχεδίου «Ηρακλής»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, και των επικεφαλής των τραπεζών έγινε αναλυτική ενημέρωση για το θέμα του RWA και τη θετική έκβαση της διαπραγμάτευσης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αίτημα σε ESM για κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του κράτος στην Εθνική

Το αίτημα κατάθεσε το υπουργείο Οικονομικών σε συνέχεια σχετικής εξαγγελίας του Κ. Χατζηδάκη. Εντός Νοεμβρίου αναμένεται η απάντηση του ΕSM και θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Οι φιλοδοξίες του 5ου πυλώνα και η πραγματικότητα των αριθμών

Η συγχώνευση Attica - Παγκρήτιας δημιουργεί ένα σχήμα με αξιόλογο αποτύπωμα, ωστόσο η απόσταση που το χωρίζει από τις συστημικές τράπεζες παραμένει χαώδης. Πού μπορεί να κάνει τη διαφορά.