Στις ευρωπαϊκές αρχές θα προωθήσει η κυβέρνηση άμεσα την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επανασύνδεση των εγχωρίων τραπεζών με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που είχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, ο κ. Ζαββός μετέφερε στις τράπεζες την απόφαση της κυβέρνησης για την επέκταση του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων, μέσω του «Ηρακλής ΙΙ», και την άμεση παρουσίαση του σχεδίου στην Κομισιόν. Στόχος είναι να ληφθούν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές, συμπεριλαμβανόμενης και της ΕΚΤ, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 ώστε να τεθεί στη διάθεση των τραπεζών το νέο πακέτο εγγυήσεων και να προχωρήσουν σε νέες τιτλοποιήσεις με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κ. Ζαββός αισιοδοξεί ότι οι σχετικές εγκρίσεις θα ληφθούν γρήγορα, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νέο σχέδιο αλλά για επέκταση υφισταμένου που έχει λάβει τις σχετικές εγκρίσεις.
Το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙ» μονοπώλησε τη συζήτηση του υπουργού με τους επικεφαλής των τραπεζών. Από πλευράς τραπεζών, μετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 58,7 δις. ευρώ μειωμένα κατά 9,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι από το υψηλό της κρίσης (Μάρτιος 2016), όταν τα «κόκκινα» δάνεια είχαν ανέλθει στα 107,2 δισ. ευρώ, η μείωση που έχουν πετύχει οι τράπεζες ξεπερνά τα 48 δις. ευρώ, αποτυπώνοντας τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Το σχέδιο Ηρακλής βοήθησε αποφασιστικά στην υλοποίηση μεγάλων συναλλαγών πώλησης «κόκκινων» δανείων μέσω των οποίων μειώθηκε σχεδόν κατά 50 δισ. το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Eurobank ολοκλήρωσε το project Cairo με την τιτλοποίηση «κόκκινων» ύψους 7,5 δισ. ευρώ, η Alpha Bank βρίσκεται στην τελική ευθεία για το project Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ ενώ ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς με τις συναλλαγές Phoenix (1,9 δισ. ευρώ) και Vega (5 δισ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα με το project Frontier (6,1 δισ. ευρώ). Τόσο η συναλλαγή της Eurobank που ολοκληρώθηκε όσο και οι υπόλοιπες που υλοποιούνται έχουν πραγματοποιηθεί μέσω του σχεδίου κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».
Ριζική εξυγίανση ισολογισμών με τον «Ηρακλή ΙΙ»
Ωστόσο, παρά την πρόοδο, η απόσταση από τα ευρωπαϊκά δεδομένα παραμένει τεράστια καθώς ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 35,8% (Σεπτέμβριος 2020) έναντι 2,9% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη (Ιούνιος 2020).
Την απόσταση αυτή στοχεύει να καλύψει ο «Ηρακλής ΙΙ», με στόχο στο τέλος του 2022 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εγχώριων τραπεζών να διαμορφωθεί κοντά στο 5% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ΕΚΤ. Παράλληλα η πιστωτική επέκταση και η αύξηση του ενεργητικού των τραπεζών επίσης βοηθά για την μείωση του δείκτη των «κόκκινων» δανείων.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για το σχέδιο «Ηρακλής», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που έχει βοηθήσει στην μείωση των «κόκκινων» δανείων, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για την οριστική λύση του προβλήματος. Η ΤτΕ έχει προτείνει τη δημιουργία bad bank, μέσω της οποίας αντιμετωπίζεται και το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, ενώ σχετική πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την απορρόφηση των NPEs που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.