ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Psaria, Fish, Fishery
Πηγή: Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Μονόδρομος η πώληση της Avramar για να μειώσουν οι τράπεζες τη ζημιά

Αναζήτηση αγοραστή της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στη Μεσόγειο. Οι τράπεζες δεν έχουν χορηγήσει κεφάλαιο για τη λειτουργία της, ενώ λευκή πετσέτα έριξαν οι οικονομικά εύρωστοι μέτοχοι. Ο ρόλος της Deloitte.

Χωρίς χρηματοδότηση από τις τράπεζες παραμένει η Avramar, αφού η διαφωνία μιας εκ των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών να βάλει λεφτά έχει «μπλοκάρει» και τις τρεις υπόλοιπες που ήταν θετικές να χορηγήσουν κεφαλαιακή «ένεση» 25 εκατ. ευρώ στον κορυφαίο όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος μέχρι τώρα καταφέρνει οριακά να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην Deloitte να παρακολουθεί το cash flow της Avramar και να δρομολογήσει τις διαδικασίες πώλησης της εταιρείας, αφού οι βασικοί μέτοχοι -η Mubadala Investment Company από το Άμπου Ντάμπι και η αμερικανική Ammera Capital- δεν είναι διατεθειμένες να ενισχύσουν με «φρέσκο» χρήμα την επένδυσή τους.

Οι τράπεζες, με ένα «βουνό» δάνεια ύψους 350 εκατ. ευρώ στην Avramar και με την παραδοχή του management ότι το business plan του 2023 έχει «πέσει έξω», έχουν ενημερώσει τους βασικούς μετόχους ότι θα προχωρήσουν σε πώληση της εταιρείας, κάτι που προϋποθέτει ενεχυρίαση των μετοχών. Οι μέτοχοι δεν έχουν φέρει αντίρρηση και αυτό που απομένει είναι να αρχίσει τις επόμενες μέρες η επιμέτρηση του ιχθυοπληθυσμού του ομίλου Avramar από νορβηγική εξειδικευμένη εταιρεία και να ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε να έχουν οι τράπεζες μια καλή εικόνα της πραγματικής αξίας της εταιρείας.

Είναι μια κατάσταση για τις τράπεζες όπου δεν τίθεται θέμα αν θα χάσουν λεφτά, αλλά το πόσα λεφτά θα χάσουν. Και αυτό γιατί αν βρεθεί επενδυτής θα ζητήσει σίγουρα «κούρεμα» δανείων. Οπότε οι τράπεζες επιθυμούν οι διαδικασίες να κινηθούν γρήγορα. Όπως ισχυρίζονται στελέχη των τραπεζών στο BD η εταιρεία έχει αξία και υπάρχει ενδιαφέρον από funds και στρατηγικούς επενδυτές από το εξωτερικό. 

Το χρονικό της πτώσης

Τίποτα δεν προμήνυε στις αρχές του 2023 ότι ο όμιλος Avramar (Νηρεύς, Σελόντας, Περσεύς, Ανδρομέδα), ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο με ετήσια δυναμικότητα πάνω από 70.000 τόνους ιχθυρών θα απασχολούσε το τραπεζικό σύστημα και θα έβαζε σε δοκιμασία εργαζόμενους και προμηθευτές.

Τον Δεκέμβριο του 2022 είχε προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων και τον Φεβρουάριο του 2023 είχε στείλει επιστολή στις τράπεζες για να αποπληρώσει πρόωρα, δάνεια ύψους 25 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο όμως του 2023 η διοίκηση ενημέρωσε τις τράπεζες πως υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και θα έπρεπε να λάβουν 25 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση σε πρώτη φάση για να... βγάλουν τη χρονιά.

Ενώ το business plan προέβλεπε για το 2023 κέρδη EBITDA 50 εκατ ευρώ, το management της Avramar διαπίστωσε ξαφνικά ότι θα έβγαζε περί τα 25 εκατ. ευρώ. Στις τράπεζες σήμανε συναγερμός, αφού για να είναι «ήσυχες» με τα δάνεια της Avramar θέλουν έναν ισολογισμό με EBITDA μεταξύ 35-38 εκατ. ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2023 οι τράπεζες, ως όφειλαν ενόψει της αβεβαιότητας για τα οικονομικά μεγέθη της Avramar, προχώρησαν σε προβλέψεις και κατέταξαν τις υποχρεώσεις της Avramar στα «κόκκινα» δάνεια. Από τις τράπεζες διευκρινίζουν ότι έως τώρα η Avramar είναι τυπική στις υποχρεώσεις της και έχει εξασφαλιστεί και η δόση του Οκτωβρίου από τα λιγοστά διαθέσιμα στο ταμείο της, όπως είναι εντάξει και με τις υποχρεώσεις της προς τρίτους. Θεωρείται όμως σίγουρο πως άμεσα θα υπάρξουν κλυδωνισμοί και οι τράπεζες ενόψει της πώλησης θα υποχρεωθούν -έστω όσες συμφωνήσουν- να στηρίξουν την επιχείρηση.

Τι φοβούνται οι βασικοί μέτοχοι και δεν βάζουν λεφτά

Μια πρώτη εξήγηση του προβλήματος ρευστότητας που παρουσιάστηκε στον όμιλο ήταν ότι με την εξασθένηση της πανδημίας και την αποκατάσταση της ζήτησης, ο όμιλος της Avramar στηριζόμενος στο καλό του προϊόν αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, αυξάνοντας τις τιμές των ψαριών, σε μια προσπάθεια να βγάλει τα «σπασμένα» των προηγούμενων ετών. Η αγορά φαίνεται πως δεν ήταν έτοιμη για μια τέτοια κίνηση και ο όμιλος δεν κατάφερε να «πιάσει» τις πωλήσεις που είχε υπολογίσει, χάνοντας μάλιστα και πελάτες.

Βεβαίως, η άρνηση των βασικών μετόχων να βάλουν λεφτά για να στηρίξουν την επένδυσή τους -από το 2018 που απέκτησαν τον όμιλο έχουν τοποθετήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ- δείχνει ότι πιθανότατα θεωρούν πως το πρόβλημα μπορεί να είναι δομικό και όχι συγκυριακό. Και δεν πρόκειται για τυχαίους μετόχους, αφού η Mubadala Investment Company είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι με κεφάλαια 280 δισ. δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αγωνία για την πώληση της Avramar: Έρχονται οι οικονομικές προσφορές

Mέχρι την Τετάρτη οι τρεις μνηστήρες θα υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές στις πιστώτριες τράπεζες. Το ποσοστό του κουρέματος των δανείων ύψους 356 εκατ. ευρώ που θα αξιώσουν οι ενδιαφερόμενοι θα αναδείξει και τον νικητή.
Psaria, Fish, Fishery
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οκτώ μη δεσμευτικές προσφορές για την Avramar, οι επόμενες κινήσεις των τραπεζών

Oι τράπεζες θα καταρτίσουν short list και θα ζητήσουν από τους επιλεγέντες να υποβάλουν σύντομα δεσμευτικές προσφορές. «Παγωμένα» τα δάνεια από τις αρχές του 2024, το ύψος των οποίων έχει ανέλθει πλέον στα 356 εκατ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Συνεχίζει τις επενδύσεις κόντρα στη χαμηλή ζήτηση

Στήνει φωτοβολταϊκό στο εργοστάσιο στην Ιρλανδία, επενδύει σε γραμμές παραγωγής στην άκαμπτη συσκευασία. Πτώση της αξίας πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο, αλλά η αύξηση των όγκων έδωσε ώθηση στα EBITDA.
aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ideal: Τρεις στόχοι για το νέο ομόλογο και θυγατρικές χωρίς δανεισμό

Σήμερα ανακοινώνεται το εύρος της απόδοσης του retail bond των 100 εκατ. ευρώ. Στόχος η δημιουργία μιας επενδυτικής βάσης 50 εκατ. ευρώ για εξαγορές. «Κλείδωσε» και η συμμετοχή της ΕBRD στην έκδοση.