Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντα Μόντι στην Ελλάδα, η πρώτη μετά από 40 χρόνια, πέρασε στην ιστορία. Σε επιχειρηματικό επίπεδο αν υπήρξε μία ομάδα η οποία έκλεψε τις εντυπώσεις είναι αυτή του Γκαουτάμ Αντάνι, του Ινδού ο οποίος βρίσκονταν έως και το τέλος του 2022 στην θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη σύμφωνα με την λίστα Forbes και του πιο πλούσιου Ασιάτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του Adani Group ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ελληνικά λιμάνια έχοντας εστιάσει κυρίως στο λιμάνι της Καβάλας και δευτερευόντως σε αυτό του Βόλου. Τόσο ο πρωθυπουργός Μόντι, ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Αντάνι, όσο και οι υπόλοιποι Ινδοί επιχειρηματίες επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την πύλη εισόδου της Ινδίας στην Ευρώπη. Η απόκτηση ενός λιμανιού στο Αιγαίο βοηθάει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχοντας ακολουθήσει και στηρίξει πολιτικά τον Μόντι από το 2001 όπου ο τελευταίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία, ο 60χρόνος Αντάνι έχει καταφέρει να γίνει ένα από από τα «αγαπημένα του παιδιά», κερδίζοντας, ειδικά την τελευταία δεκαετία αρκετούς κρατικούς διαγωνισμούς και έργα υποδομών. Σε επίπεδο αεροδρομίων ελέγχει ήδη επτά ενώ έχει αναλάβει με ορίζοντα το 2036 την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Βομβάης. Αντίστοιχα σε επίπεδο λιμανιών φέρεται να ελέγχει ένα δίκτυο από 12 κομβικά λιμάνια της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επέκταση του στην Μεσόγειο είναι και η απόκτηση του λιμανιού της Χάιφα στο Ισραήλ, έναντι 1,2 δις. δολάρια πέρυσι τον Μάιο.
Ο άνθρωπος που σκαρφάλωσε ακόμη και στην πρώτη θέση των πλέον πλούσιων ανθρώπων στον πλανήτη, εκτοπίζοντας τον Τζεφ Μπέζος από την κορυφή, πλέον φέρεται να βρίσκεται στην 18η θέση παγκοσμίως στην λίστα του Bloomberg με περιουσία που εκτιμάται σε 64,1 δισσεκατομύρια δολάρια. Η ξαφνική πτώση οφείλεται η κατάρρευση των μετοχών του ομίλου τον περασμένο Φεβρουάριο που του στοίχησε την απώλεια περιουσίας άνω των 100 δισ. δολαρίων μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Τα παραπάνω ήταν αποτέλεσμα μίας έκθεσης της Hinderburg Research fund στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου η οποία κατηγορούσε τον Αντάνι για χειραγώγηση μετοχών και λογιστική απάτη. Στην συγκεκριμένη έκθεση περιγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα καθώς χαρακτηρίζεται ως «ο μεγαλύτερος απατεώνας στην εταιρική ιστορία». Σύμφωνα με την έκθεση υπήρχαν «συγκοινωνούντα δοχεία» δανεισμού μεταξύ των οικογενειακών και των εταιρικών του εταιρειών ξεπλένοντας χρήμα και «μαγειρεύοντας» τα βιβλία.
Με μια διάψευση 413 σελίδων ο όμιλος Αντάνι χαρακτήρισε την έκθεση ως «υπολογισμένη επίθεση απέναντι στην Ινδία» και μέχρι σήμερα δείχνει να έχει ξεπεράσει τον σκόπελο. Άλλωστε τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο ο Γκαουτάμ Αντάνι, του οποίου οι δραστηριότητες ανοίγονται σχεδόν σε όλη την επιχειρηματική βεντάλια, έχει χαρακτηριστεί «εφτάψυχος».
Πριν από δύο δεκαετίες, εγκληματίες τον είχαν απαγάγει και ζητούσαν λύτρα, ενώ το 2008 βρέθηκε στην λίστα των ομήρων του Taj Mahal Palace στην Βομβάη από τρομοκράτες οι οποίοι σκότωσαν 160 ανθρώπους. Σε επιχειρηματικό επίπεδο ο αυτοδημιούργητος Αντάνι έχει καταφέρει να βγαίνει συνήθως νικητής κόντρα στον ανταγωνιστή του, στην τοπική επιχειρηματική σκηνή, Μουκές Αμπάνι.