ΓΔ: 1867.57 2.68% Τζίρος: 333.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παναγιώτης Αναστασόπουλος ΟΛΠΑ
Φωτο: Παναγιώτης Αναστασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Πάτρας - ΟΛΠΑ

Π. Αναστασόπουλος (Λιμάνι Πάτρας): Συζητάμε σήμερα τα αυτονόητα του 1930

Αδιανόητο να συζητάμε το 2025 για υποδομές που ήταν αυτονόητες το 1930, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας, Π. Αναστασόπουλος. Η σημασία των επενδύσεων στο λιμάνι για την ανάπτυξη της Πάτρας και της περιοχής.

Σε μια εποχή που οι εμπορικοί δρόμοι αναδιαμορφώνονται και η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας - ΟΛΠΑ, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Business Daily τη σημασία της υλοποίησης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του λιμανιού της Πάτρας. 

Αποδίδει τις αντιδράσεις στην πόλη κατά των επενδύσεων σε μικροπολιτικά συμφέροντα και τονίζει ότι το 1930 η Πάτρα διέθετε ένα σύγχρονο, για την εποχή, λιμάνι, εξαιρετική οδική και σιδηροδρομικού σύνδεση με την Αθήνα και διεθνή σύνδεση, με υδροπλάνα, με την Ιταλία. 

«Είναι αδιανόητο το 2025 να συζητάμε για το αν θα υλοποιηθούν βασικές υποδομές που ήταν αυτονόητες ο 1930», τονίζει.

Το λιμάνι της Πάτρας, σημειώνει, μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, απασχόλησης και διεθνούς διασύνδεσης με μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή λειτουργώντας ως καταλύτης μετασχηματισμού, όχι μόνο για το εμπόριο και τον τουρισμό, αλλά και για την ίδια την κοινωνική δομή της περιοχής.

Όπως εξηγεί, οι επενδύσεις δημιουργούν χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τη νεολαία που σήμερα δυσκολεύεται να δει προοπτική στον τόπο της. Πρόκειται για ποιοτικές θέσεις εργασίας, καλά αμειβόμενες, που προσφέρουν αξιοπρέπεια και ποιότητα ζωής.  

«Οι νέοι για να μείνουν στη Πάτρα πρέπει να έχουν τρία βασικά στοιχεία. Την αξιοπρέπειά τους, την αισθητική και να ζουν σε μια καθαρή πόλη που το σύστημα λειτουργεί. Αυτά τα τρία στοιχεία πιστεύω ότι θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο παραπάνω στην πόλη της Πάτρας», υπογραμμίζει.

Η Πάτρα οφείλει να κινηθεί μπροστά, τονίζει ο κ. Αναστασόπουλος και το λιμάνι είναι η κινητήρια δύναμη που μπορεί να φέρει στην πόλη την χαμένη αίγλη της και να την επαναφέρει στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Παναγιώτης Αναστασόπουλος ΟΛΠΑ

Φωτο: Παναγιώτης Αναστασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Λιμένος Πάτρας - ΟΛΠΑ

  • Τα τελευταία χρόνια τα λιμάνια ως στρατηγική υποδομή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ακούμε συνέχεια για ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Τι έχει συμβεί και τα λιμάνια έχουν έρθει τόσο δυναμικά στο προσκήνιο;

Έχει αλλάξει ο κόσμος. Αυτό έχει συμβεί. Έχει αλλάξει, συνεχίζει να αλλάζει, με ραγδαίους ρυθμούς, και επιτέλους φαίνεται αδήριτη η ανάγκη να ενισχυθούν τα λιμάνια, καθότι εκεί προκύπτει η έννοια του εμπορίου, της συναλλαγής, της σύνδεσης και της ανάπτυξης. 

Η έννοια των διαμετακομιστικών αλυσίδων συμπεριλαμβάνει τα λιμάνια, μιας και η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ανέκαθεν είχε άπειρο ενδιαφέρον για το εμπόριο.

Σήμερα ακόμα περισσότερο, διότι τα προϊόντα τα οποία παράγονται στην Ανατολή μπορούν μέσω των ελληνικών λιμανιών να διαμετακομιστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο εν γένει.

  • Αυτό είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης και της μεγάλης ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων εδώ και αρκετές δεκαετίες;

Και ναι και όχι. Προφανώς η έννοια της συνδεσιμότητας της παραγωγής από την Ανατολή και της προώθησης των προϊόντων αυτών στην Δύση είναι ένα πολύ βασικό στοιχείο για την όλη κουβέντα μας. 

Ένα όμως ακόμα πιο βασικό στοιχείο είναι η έννοια της ανάπτυξης της τεχνολογίας και των δεδομένων της μεταφοράς των προϊόντων. 

Τα καράβια που σήμερα μεταφέρουν προϊόντα μπορούν να μεταφέρουν υπερ-πολλαπλάσια προϊόντα απ’ ότι μπορούσαν στο παρελθόν. 

Αυτό σημαίνει ότι τα λιμάνια στα οποία αυτά τα καράβια θα δέσουν, θα αδειάσουν το εμπόρευμα και θα φορτώσουν εμπόρευμα, απαιτούν νέες υποδομές και αυτό είναι που φέρνει τα λιμάνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην αιχμή του δόρατος της ενισχυτικής πολιτικής που χρειάζεται να εφαρμόσουμε.

  • Πόσο αλλάζει τα δεδομένα το γεγονός ότι εξελίσσεται ένας εμπορικός πόλεμος; Αυτό μειώνει την επενδυτική ελκυστικότητα των λιμένων;

Κάθε άλλο θα έλεγε κανείς. Σε οποιαδήποτε κρίση γεννιόνται καταπληκτικές ευκαιρίες. Το εμπόριο είναι πρωταρχικός παράγοντας ειρήνης. Γιατί όπου υπάρχει εμπόριο υπάρχουν θέσεις εργασίας, υπάρχει επικοινωνία και αυτό προασπίζει την ειρήνη μεταξύ των κρατών. 

Υπάρχει ανάπτυξη και όταν υπάρχει ανάπτυξη σταματάει εύκολα η διαμαρτυρία και όταν σταματάει η διαμαρτυρία αντιλαμβανόμαστε πολύ πιο εύκολα όλες αυτές τις γεωπολιτικές συνθήκες που μας φέρνουν αντιμέτωπους. 

Η έννοια που ζούμε σήμερα με τους εμπορικούς πολέμους, με το θέμα των δασμών και όλη αυτή τη διεργασία, είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για να μπορέσουν να τροποποιηθούν οι εμπορικοί διάδρομοι. Κάτι δεν είναι κάτι καινούριο, γίνεται χιλιετίες τώρα.

  • Αυτή η αλλαγή των εμπορικών διαδρόμων θα ευνοήσει την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα;

Αυτό είναι προφανές. Ως μαθηματικός πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο η επιστήμη μπορεί να προβλέψει το μέλλον, η Στατιστική. Αν το δούμε στατιστικά, κοιτώντας τι έχει γίνει στο παρελθόν, σε οποιαδήποτε περίοδο έντασης, οι εμπορικοί διάδρομοι παρέμεναν πάντα ανοιχτοί και εντείνονταν. 

Τι μαγνητίζει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τα λιμάνια

  • Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα λιμάνια αποτυπώνεται και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι τιμές των μετοχών των δύο λιμένων που είναι εισηγμένες παρουσιάζουν άνοδο και συγκεντρώνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. 

Ναι, είναι λογικό. Όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνικοί λιμένες έχουν μεταλλαχθεί και υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αυτό που λέμε πολυτροπικότητα. Αυτό λοιπόν εφαρμόστηκε και στις δύο εισηγμένες και στη Θεσσαλονίκη και στον Πειραιά και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά.

  • Και όταν λέμε πολυτροπικότητα τι εννοούμε; Τι έχει αλλάξει δηλαδή σε σχέση με την πιο παραδοσιακή λειτουργία των λιμανιών;

Επειδή ζούμε στην εποχή που το ESG πλαίσιο παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε οποιαδήποτε εταιρεία και άρα στα λιμάνια, το γεγονός ότι σεβόμαστε το περιβάλλον στην Ελλάδα, στο μέτρο του εφικτού, δίνει μια πολύ μεγάλη άνθηση στην επενδυτική ανάλυση και στην οικονομική ανάλυση ενός λιμένος.

Μην ξεχνάτε ότι και η γεωπολιτική επηρεάζει τους εμπορικούς διαδρόμους. Αυτό που συνέβη στο Σουέζ, στην Ερυθρά Θάλασσα ή ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Συρία. 

Η ένταση που προκύπτει σε μια γεωπολιτική διένεξη επιδρά στα λιμάνια. 

Στην Ελλάδα, βασιζόμενοι σε μια παράδοση χιλιετιών που έχουμε στη θάλασσα, νομίζω πως είμαστε αρκετά ικανοί και το αποδείξαμε να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται.

Λιμάνι Πάτρας

 

Μικροπολιτικές οι αντιδράσεις κατά της ανάπτυξης του λιμανιού

  • Στην Πάτρα βέβαια υπάρχουν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία για την υλοποίηση των επενδύσεων που προωθείτε για την ανάπτυξη του λιμανιού. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε τέτοιες εμβέλειας κινήσεις, αν δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση ειδικά των τοπικών κοινωνιών;

Το λιμάνι της Πάτρας ανέκαθεν βασιζόταν στην επιβατηγό ακτοπλοΐα, στη σύνδεση δηλαδή της επιβατικής κίνησης μεταξύ Πάτρας και Ιταλίας. Ανέκαθεν ήταν η πύλη προς τη Δύση. 

Μην ξεχνάμε ότι η Πάτρα αποτελούσε σημείο αναφοράς για το εμπόριο της σταφίδας παλαιότερα. Επίσης μην ξεχνάμε ότι από την Πάτρα φεύγανε υπερωκεάνια με μετανάστες για την Αμερική.

Η ιστορική αναδρομή λοιπόν οδήγησε το λιμάνι της Πάτρας να έχει περιορίσει το ενδιαφέρον του σε αυτούς τους δύο τομείς που μόλις ανέφερα. 

Το 2025 όμως είναι απαραίτητη η πολύτροπικότητα σε ένα λιμάνι. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι το λιμάνι της Πάτρας έχει πλέον μεταλλαχθεί. Έχει δώσει πάρα πολύ μεγάλη βάση στην εμπορευματική ακτοπλοΐα που έχει να κάνει με τη μεταφορά τρέιλερ και κοντέινερ. 

Αυτή τη στιγμή η Πάτρα συνδέεται με την Ιταλία, την Τουρκία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

  • Αυτό είναι το συγκριτικό της Πάτρας σε σχέση με άλλα λιμάνια. Η σύνδεση με αυτές τις χώρες;

Και η γεωστρατηγική της τοποθεσία. Αυτή τη στιγμή με αρκετά οργανωμένες ενέργειες και ομαδικές κινήσεις το λιμάνι της Πάτρας βρίσκεται σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο για να μπορέσει να υποστηρίξει μία ανάπτυξη στο κομμάτι της διακίνησης τρέιλερ και κοντέινερ. 

Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Υπάρχει και ένα άλλο κομμάτι που ονομάζεται θαλάσσιος τουρισμός στην μπλε οικονομία. Και πιστέψτε με ότι η μπλε οικονομία, η οικονομία δηλαδή που βασίζεται στη θάλασσα, δεν έχει όρια. Είναι αυτό που λέμε «μέγα το της θαλάσσης κράτος». 

Σε αυτή τη λογική, το λιμάνι της Πάτρας έχει προχωρήσει στη δημιουργία της Patradise Mega Yacht Marina, μιας μαρίνας που στο κέντρο της πόλης θα μπορεί να φιλοξενεί, να ελλιμενίζει, κατά μέσο όρο 212 γιοτ. 

Αντιλαμβάνεται κανείς πόσα θετικά αποτελέσματα θα έχει αυτό για την ίδια την πόλη της Πάτρας.

  • Και για όλη την περιοχή.

Και για όλη την περιοχή προφανώς. Αυτό έρχεται σε σύνδεση με το ότι στο νότιο λιμάνι, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο έξω από το κέντρο της Πάτρας, θα φτιαχτεί ένας χώρος διαχείρισης σκαφών. 

Έτσι, ο θαλάσσιος τουρισμός του yachting στην Πάτρα αποκτά ένα σημείο αναφοράς.

Ακριβώς δίπλα στη μαρίνα θα έχουμε, πιστεύω μέσα στο 2025, τα αποτελέσματα της υποπαραχώρησης υπηρεσίας της κρουαζιέρας. 

Η κρουαζιέρα όταν γίνεται υπό συνθήκες, και οργανωμένα, δεν νομίζω ότι είναι κάποιος που μπορεί να πει ότι δεν προσφέρει στην πόλη. Τουναντίον, προσφέρει άπειρα θετικά στοιχεία για την πόλη. 

Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα για τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν και από την μαρίνα και από την κρουαζιέρα. Από τη μαρίνα θα προκύψουν 300 θέσεις εργασίας μέσα στο χώρο της μαρίνας. Και τετραπλάσιες θέσεις εργασίας, περίπου 1.200, που θα συνδέονται με τη λειτουργία της μαρίνας.

Επιπλέον θα προκύψουν περίπου 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην Πάτρα αλλά και σε περιοχές κοντά του λιμανιού που θα συνδέονται με τη μαρίνα. 

Σκεφτείτε ότι με το νέο δρόμο η Αρχαία Ολυμπία από την Πάτρα θα απέχει περίπου 40 λεπτά. Από το λιμάνι της Πάτρας μπορεί κανείς πολύ εύκολα, και πολύ γρήγορα, να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, το Μέγα Σπήλαιο, την Ναύπακτο.

  • Και όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που αναφέρατε και για την απασχόληση και για την ανάπτυξη της τοπικής γιατί προκαλούν αντιδράσεις; Πού αποδίδετε αυτές τις αντιδράσεις που υπάρχουν;

Εγώ προσωπικά το αποδίδω σε μικροπολιτικά συμφέροντα. Και είναι ξεκάθαρο αυτό. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να φέρει εμπόδιο στην ανάπτυξη. 

Η Πάτρα για πολλές δεκαετίες τώρα έχει μάθει να διαχειρίζεται τις ήττες της. Αυτό είναι ένα πρόβλημα στην πόλη της Πάτρας. 

Η πόλη της Πάτρας αναπτυξιακό έργο αυτού του μεγέθους έχει να δει για δεκαετίες. Και είναι λογικό να υπάρχει ένας μικρός πυρήνας κάποιων ανθρώπων, είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε μη πολιτικοί, που εναντιώνονται σε οτιδήποτε. 

Οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις σημαίνουν αξιοπρέπεια 

  • Υπάρχει όμως έλλειμμα ενημέρωσης; Διότι αντιδράσεις βλέπουμε σε οτιδήποτε γίνεται στη χώρα. Μήπως δεν υπάρχει μέριμνα για την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών; 

Η απάντηση σε αυτό είναι ναι. Γενικότερα οτιδήποτε νέο φοβίζει το ανθρώπινο είδος και εκεί απαιτείται η έννοια της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης. 

Η Πάτρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Δεν έγινε τυχαία η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Έγινε από το λιμάνι της.

Αν μελετήσει κανείς τους δείκτες, τους οικονομικούς δείκτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής θα δει ότι όποτε το λιμάνι ήταν σε άνθιση, η πόλη αναπτυσσόταν. Όταν το λιμάνι υστερούσε σε ανάπτυξη, η πόλη έμενε στάσιμη. 

Η ανάπτυξη που θα φέρει ο θαλάσσιος τουρισμός στο κέντρο της πόλης των Πατρών θα είναι το σημείο κλειδί για να αλλάξει η ίδια η πόλη. Για να προχωρήσει η ίδια η πόλη στο αύριο.

Να μπορέσει να βρει εύκολα την αξιοπρέπεια που μια καλοπληρωμένη θέση εργασίας θα φέρει, μια θέση εργασίας που παράγει πλούτο.

  • Αν σας ζητούσα να πείτε σε ένα νέο παιδί πολύ σύντομα γιατί πρέπει να γίνει η επένδυση στο λιμάνι, τι θα του λέγατε;

Θα μπορούσε κανείς να πει όρους, ανάπτυξη, οικονομική ευμάρεια, και όλα αυτά. Εγώ θα πω στο παιδί αυτό ότι θα μπορέσει πολύ πιο εύκολα να βρει την αξιοπρέπεια του. Και η αξιοπρέπεια της καθημερινότητας προκύπτει από μία ποιοτική δουλειά, μία δουλειά η οποία δεν είναι επικίνδυνη, μία δουλειά η οποία είναι αξιοπρεπής.

Δεν γίνεται το 2025 να συζητάμε για πράγματα δεδομένα το 1930

  • Οι άλλες υποδομές που είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση ενός λιμανιού προχωράνε;

Σε σχέση με το παρελθόν αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια κοσμογονία στην Ελλάδα, μια κοσμογονία υποδομών. 

Μερικές όμως από αυτές έχουν μείνει λίγο πίσω. Θα σας φέρω ένα πολύ απλό παράδειγμα που έχει να κάνει με το λιμάνι της Πάτρας.

Ως κρίσιμη υποδομή και ως λιμάνι δεν μπορούμε, το 2025, να συζητάμε για μία τέτοια κρίσιμη υποδομή χωρίς την σιδηροδρομική σύνδεση. Είναι πάρα πολύ βασικό το τρένο να έρθει στο λιμάνι της Πάτρας. 

Η εμπορευματική αμαξοστοιχία που πρέπει, χθες, να βρεθεί στο λιμάνι της Πάτρας και να τροφοδοτεί με εμπορεύματα την διαμετακομιστική αλυσίδα, μοιραία θα φέρει και την ανάπτυξη στην πόλη. 

Γιατί; Γιατί η σιδηροδρομική σύνδεση θα έχει επιβατικές αμαξοστοιχίες, Άρα και ο επιβάτης πολύ πιο εύκολα -ο φοιτητής, ο επισκέπτης, ο καθημερινός άνθρωπος-  εύκολα, γρήγορα και οικονομικά θα μπορεί να μεταφέρεται. Αυτό είναι σημείο κλειδί.

  • Δεν είναι όμως λίγο περίεργο που συζητάμε το 2025 για την απουσία σιδηροδρομικής σύνδεσης της Πάτρας με μία πόλη με μεγάλο λιμάνι, με τον υπόλοιπο κορμό της χώρας.

Μια πόλη που εγκαινίασε τη σιδηροδρομική της σύνδεση με την Αθήνα για πρώτη φορά το 1887, αν δεν κάνω λάθος. Το 1930 η Πάτρα είχε ένα διεθνές λιμάνι, είχε μία υπέροχη σύνδεση για την εποχή οδικής εθνικής οδού με την Αθήνα. Είχε τρένο, είχε και διεθνή σύνδεση με υδροπλάνα, με την Ιταλία.

Δηλαδή πράγματα που ζούσαμε το 1930 έχουμε φτάσει στο 2025 και ακόμη τα συζητάμε. Θα μου πείτε ότι στην Ελλάδα είμαστε, αυτά συμβαίνουν. Εγώ θα διαφωνήσω. Νομίζω ότι πλέον δεν έχουμε άλλο χρόνο για να χάνουμε τέτοιες ευκαιρίες.

Λιμάνι Πάτρας

 

Τι αλλάζει η τεχνολογία στη λειτουργία των λιμένων

  • Αναφερθήκατε πριν στον ρόλο της τεχνολογίας και πως αλλάζει δραστικά τα δεδομένα. Πόσο έχει αλλάξει τη λειτουργία ενός λιμανιού η ψηφιακή επανάσταση;

Είναι η ταχύτητα, η ασφάλεια των ανθρώπων, των εμπορευμάτων και των πλοίων και η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας. Αυτοί είναι οι τρεις πυλώνες που η τεχνολογία με πάρα πολύ απλό τρόπο μπορεί να βοηθήσει. 

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των καθημερινών εργασιών ενός λιμανιού. Μπορεί να βελτιστοποίηση στην ασφάλεια ενός λιμανιού ως προς τους επιβάτες, ως προς τους ανθρώπους που δουλεύουν. 

Στο λιμάνι της Πάτρας δουλεύουν περίπου 2.000 άνθρωποι. Κάθε μέρα 2.000 άνθρωποι βγάζουν το μεροκάματό τους από το λιμάνι της Πάτρας. Δεν θα σας μιλήσω για τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη που είναι πολύ μεγάλοι.

  • Δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας για τα ελληνικά δεδομένα είναι πάρα πολλές.

Είναι μία σειρά επαγγελμάτων που ζουν από το λιμάνι της Πάτρας. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους σεβαστούμε. Εφαρμόζοντας τεχνολογικές λύσεις που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία, βασίζονται στην επικοινωνία των μηχανών με τον άνθρωπο με έναν πάρα πολύ ασφαλή τρόπο. Όταν μπούμε στη λογική να αποδεχθούμε τη χρήση της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, θα κάνουμε τα εξής απλά. 

Πρώτα από όλα θα κάνουμε τη δουλειά μας γρήγορα. Δεν θα κουραζόμαστε. Θα κάνουμε τη δουλειά μας με ασφάλεια. Δεν θα φοβόμαστε μη συμβεί κάτι. Θα κάνουμε τη δουλειά μας σεβόμενοι το περιβάλλον. 

Σκεφτείτε ότι με την ψηφιακή τεχνολογία που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα μιας απλής επιχείρησης, πλέον το χαρτί που εκτυπώνεται έχει εκλείψει. Κάτι τόσο απλό. 

Η οικονομία στο ρεύμα, η εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων, η αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων με LED. 

Η έννοια της Εξοικονόμησης ενέργειας με τεχνολογικά μέσα, αυτοματοποιημένα έχει άμεση και μεγάλη επίδραση.

  • Και οι ανησυχίες που υπάρχουν ότι όλες αυτές οι αυτοματοποίησης μπορεί να οδηγήσουν σε λιγότερες θέσεις εργασίας.

Είναι απόλυτα κατανοητό. Αυτό συμβαίνει σε οποιαδήποτε τεχνολογική αλλαγή. Οποτεδήποτε υπήρξε μία μεγάλη τεχνολογική αλλαγή πάντα υπήρχε ο φόβος ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας. 

Τουναντίον όμως, η πραγματική ζωή έχει αποδείξει ότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας. 

  • Συζητάμε τους φόβους για την απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της τεχνολογίας ωστόσο στην πράξη βλέπουμε ότι οι περισσότερες εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό. Εσείς αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα;

Όλοι το αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αλλαγές είναι πολύ γρήγορες. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ζούμε σε μία μεσογειακή χώρα, ζούμε στην Ελλάδα και η ελληνική οικογένεια δεν είναι ακόμα έτοιμη να κατευθύνει τα παιδιά σε πιο νέες τεχνολογίες και σχολές. 

  • Εσείς ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζετε; Δεν βρίσκετε άτομα με δεξιότητες; Δεν βρίσκετε άτομα με το επίπεδο των αμοιβών που προσφέρετε; Δεν βρίσκετε άτομα που να έχουν τη διάθεση να έρθουν στην Πάτρα;

Μάλλον δεν τους εμπνέουμε. Μάλλον δεν έχουμε φτάσει σε εκείνο το επίπεδο που θα μπορέσουμε σε ένα νέο παιδί να εμπνεύσουμε την ελπίδα και το όραμα τού να δουλέψει μαζί μας.

  • Από πλευράς αμοιβών υποθέτω με το μέγεθος που έχετε ότι είστε πάνω από το μέσο όρο.

Πράγματι είμαστε. Ζούμε όμως και σε εκείνη την εποχή που δεν είναι το οικονομικό κριτήριο το μόνο που θα εμπνεύσει έναν νέο για να επιλέξει μια καριέρα. 

Ζούμε επίσης σε μια εποχή που ερχόμαστε από μια πολύ δύσκολη προηγούμενη κατάσταση και που γενικότερα δεν έχουμε εκπαιδεύσει τη νέα γενιά για το τι μπορεί να προσφέρει η θάλασσα, όχι μόνο την αμοιβή, όχι μόνο το ενδιαφέρον, αλλά και μια τεχνογνωσία η οποία είναι απίστευτη στην καθημερινότητα.

Λιμάνι Πάτρας

 

  • Αυτή η δυσκολία που είπατε να εμπνεύσετε ένα νέο παιδί συνδέεται και με το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία που ανήκει στο κράτος και ίσως λείπει η ευελιξία σε σχέση με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα;

Νομίζω ότι είναι πλέον κοινός τόπος ότι μια κρατική εταιρεία δυσκολεύεται πολύ να ανταγωνιστεί μια ιδιωτική εταιρεία και αυτό έχει να κάνει με την καθημερινότητα. 

Με το πλαίσιο στο οποίο μια κρατική εταιρεία θα πρέπει να δουλέψει. 

Εμείς είμαστε μια Α.Ε. αλλά με τις ιδιαιτερότητες ενός Φορέα Γενικής Κυβέρνησης. Πρέπει να ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στην καθημερινότητα μας, το οποίο είναι σωστό. Η έννοια της ταχύτητας της υλοποίησης των αποφάσεων που παίρνουμε όμως σήμερα παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. 

Όραμα μου είναι ότι το λιμάνι της Πάτρας μπορεί να αποτελέσει ένα κρατικό λιμάνι που θα ανταγωνίζεται στα ίσια ιδιωτικά λιμάνια και αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ξεκινήσει μια συζήτηση με τα νέα παιδιά.

Τα νέα παιδιά για αρκετό καιρό, νομίζω, ότι δεν λαμβάνουν την πληροφορία που πρέπει για το τι μπορεί να τους προσφέρει η δουλειά γύρω από τη θάλασσα. 

Σε αυτό βλέπω μια έντονη κινητικότητα και από το υπουργείο Ναυτιλίας, και είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί σε μια πόλη σαν την Πάτρα, η οποία ανέκαθεν βασιζόταν στη θάλασσα και το λιμάνι της, τις τελευταίες δεκαετίες έχει λίγο αποστασιοποιηθεί. 

Είναι η ώρα λοιπόν, νομίζω, και η ευκαιρία για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε και να ενημερώσουμε τα νέα παιδιά για το τι μπορεί να τους προσφέρει η θάλασσα.

Το όραμα για το λιμάνι της Πάτρας

  • Για να φτάσετε στο στόχο αυτό που θέσατε, το όραμα να αναβαθμιστεί το λιμάνι και να ανταγωνιστεί τα άλλα μεγάλα λιμάνια ποιες είναι οι πιο μεγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσετε ως διευθύνων σύμβουλος;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η νοοτροπία των ανθρώπων μέσα στο λιμάνι. Είναι το γεγονός αυτό που συζητούσαμε πριν: να αποδεχθούμε το κάτι καινούργιο. Και όπως σημειώσαμε οτιδήποτε καινούργιο το ανθρώπινο είδος το φοβάται. 

Από την άλλη όμως, όταν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό το νέο, τότε το αγκαλιάζουμε και βλέπουμε πολύ γρήγορα τα θετικά του αποτελέσματα.

Ερχόμενος στην περίπτωση του λιμανιού της Πάτρας θα πω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι άνθρωποί του. Να μπορέσουμε να πείσουμε να αποδεχθούν οι άνθρωποι μας το νέο. 

Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι η ταχύτητα με την οποία ως φορέας Γενικής Κυβέρνησης θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να τα αξιοποιήσουμε. Και είναι πολλά. 

Όλα αυτά καταλήγουν στη συνεργασία. Άρα λοιπόν, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να ξεκινήσουμε να συζητάμε στο οικοσύστημα που το ίδιο το λιμάνι της Πάτρας έχει δημιουργήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο στην πόλη της Πάτρας.

Πώς η Πάτρα θα ανακτήσει τη χαμένη αίγλη 

  • Ολοκληρώνοντας την κουβέντα ήθελα να σας ρωτήσω για την πόλη της Πάτρας. Πείτε μας που στέκεται σήμερα η πόλη και πως μπορεί να αναπτυχθεί περισσότερο;

Η Πάτρα είναι για μένα από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα. Γεωγραφικά βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό σημείο. Συνδυάζει τη θάλασσα, συνδυάζει το βουνό. Η φύση γύρω από την πόλη της Πάτρας είναι εκπληκτική. 

Η Πάτρα χρειάζεται λίγο να αυξήσει ταχύτητα. Έχει μείνει στην παλιά της εποχή, στην παλιά της αίγλη, και ξέρετε έχουν περάσει δεκαετίες από τότε. 

Σήμερα η Πάτρα έχει τρία πανεπιστήμια. Έχει τρία ερευνητικά κέντρα. Έχει πάρα πολλά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ΙΕΚ. Έχει νέους ανθρώπους. 

Πρέπει να βρει τον κατάλληλο τρόπο για να μπορέσει να κρατήσει αυτούς τους νέους ανθρώπους και να προσελκύσει και άλλους. Και είναι σημαντικό το να υλοποιήσουμε καλές πρακτικές από άλλες περιοχές, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι των βορειοευρωπαϊκών κρατών, αλλά καλές πρακτικές που έχουν συμβεί στην Ελλάδα με τη δημιουργία μικρών τοπικών πυρήνων δημιουργίας, προσφοράς στα κοινά, Τεχνολογικής εξέλιξης. Αυτό που πολλοί ονομάζουν θύλακες τεχνολογίας. Εκεί πιστεύω ότι η Πάτρα θα κερδίσει το στοίχημα. 

Η Πάτρα έχει ένα καταπληκτικό αναπτυξιακό εργαλείο που λέγεται λιμάνι. Εφαρμόζοντας τις έξυπνες λύσεις στο λιμάνι, μπορούν πολύ εύκολα να δουν όλοι ότι τελικά μπορεί κάτι να γίνει. 

Και αυτή η αλλαγή στο λιμάνι θα μεταδοθεί στην πόλη, γιατί εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε το λιμάνι στον Πατρινό. 

Η Πάτρα ανέκαθεν είχε τον τίτλο της πιο ευρωπαϊκής πόλης στην Ελλάδα, λόγω της σύνδεσης της με την Ιταλία. Αυτό μπορούμε να το επαναφέρουμε λέγοντας ότι δεν θα είναι μόνο η Ιταλία ο άλλος πόλος της συνδεσιμότητας μας, αλλά θα είναι και η Γαλλία και η Ανατολή, αλλά και η Αφρική. Εκεί λοιπόν μπορεί η Πάτρα να αποτελέσει ξανά το κοσμοπολίτικο κέντρο.

Οι νέοι για να μείνουν στη Πάτρα πρέπει να έχουν τρία βασικά στοιχεία. Την αξιοπρέπειά τους, την αισθητική και να ζουν σε μια καθαρή πόλη που το σύστημα λειτουργεί. 

Αυτά τα τρία στοιχεία πιστεύω ότι θα πρέπει να δουλέψουμε λίγο παραπάνω στην πόλη της Πάτρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news