Τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξή της από το 2023, με νέες συνεργασίες και διεύρυνση καταστημάτων, προσπάθησε να θέσει φέτος η διοίκηση της Folli Follie, ενώ συνεχίζει την προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου εξυγίανσης που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές, η οποία ωστόσο βρίσκει εμπόδια στην καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie Γ. Σάμιος περιέγραψε τη δαιδαλώδη κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η διοικητική ομάδα, η οποία ανέλαβε την τύχη της εταιρείας μετά το σκάνδαλο του 2018 και την κατάρρευσή της. Αρχικά, μέσα σε ένα εξάμηνο αποχώρησαν τα 41 brands από τα 42 που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο, ενώ περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι αποχώρησαν από την εταιρεία την τελευταία τριετία.
«Ο όμιλος είχε εκείνη την περίοδο (σ.σ. το 2017) περισσότερες από 40 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και εμπορευόταν περισσότερες από 42 μπράντες. Υπήρχαν θυγατρικές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από το Γκουάμ μέχρι το Μακάο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σάμιος.
Όμως, πίσω από τη βιτρίνα ενός ομίλου με μεγάλες διεθνείς δραστηριότητες, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. «Καταστήματα που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα, ή καταστήματα που δεν είχαν εμπόρευμα ή σχεδόν καθόλου επισκεψιμότητα. Υπήρχαν και υποχρεώσεις που κανείς δεν γνώριζε. Εμφανίζονταν ξαφνικά και απαιτήσεις από θυγατρικές στον Καναδά και την Αυστραλία, από μισθούς διευθυντών που είχαν συμφωνηθεί μέχρι μισθώματα», ανέφερε και επισήμανε πως «μια τέτοια κατάσταση θα χρειαζόταν περισσότερους από 100 νομικούς» για να ξεδιαλύνουν το κουβάρι που είχε δημιουργηθεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Έρχονται νέες συνεργασίες με brands το 2023
Μετά από μια ταραχώδη τετραετία όπου ο όμιλος έχασε σημαντικά brand που εμπορευόταν, ακολούθησε η πανδημία και ο πόλεμος πλέον στην Ουκρανία, ο τζίρος της Folli Follie αναμένεται να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ φέτος, με τον κλάδο του κοσμήματος να σημειώνει άνοδο τζίρου 47% έναντι της περασμένης χρονιάς. Ο τομέας της μόδας, παρά την απώλεια της Nike, αυξήθηκε κατά 24% περίπου, σύμφωνα με τον κ. Σάμιο. Η αποχώρηση της Nike αποτέλεσε το μεγαλύτερο πλήγμα στον τζίρο της Folli Follie, με τον κ. Σάμιο να αναφέρει χαρακτηριστικά πως «σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, χάνουμε περίπου 6 εκατ. ευρώ εισπράξεις το 2022 λόγω της απώλειας της Nike».
Ο όμιλος αριθμεί σήμερα περί τους 1.000 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό, με το σήμα της Folli Follie να παραμένει ακόμα δυνατό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου που επισήμανε ότι σε πρόσφατη έρευνα το brand της εταιρείας έχει 93% αναγνωρισιμότητα, ενώ εταιρείες και προμηθευτές έχουν αρχίσει να ανακτούν και πάλι την εμπιστοσύνη τους απέναντι στον όμιλο.
Παράλληλα η Folli Follie συνεχίζει την προσπάθεια να αποκτήσει νέες συνεργασίες και να διευρύνει τον αριθμό των καταστημάτων του που αυτή την στιγμή αριθμεί περί τα 100 σημεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τα μισά καταστήματα να είναι στην Ελλάδα, όπως σημειώνει ο κ. Σάμιος.
Η Folli Follie έχει ανοίξει φέτος τέσσερα νέα καταστήματα στην Ελλάδα και ένα στη Βουλγαρία με το διεθνές σήμα της Jack and Jones, αποδεικνύοντας ότι «υπάρχει εμπιστοσύνη από τις εταιρείες προς εμάς» σύμφωνα με τον κ. Σάμιο. Νέες συνεργασίες που θα προσδώσουν διαφορετική δυναμική στην αγορά αναμένεται να υπάρξουν το 2023 όπως σημείωσε ο κ. Σάμιος, αναφέροντας ότι «έχουμε συζητήσεις με καινούριες εταιρείες στο γυναικείο και παιδικό ρούχο και σύντομα ελπίζουμε να προχωρήσουμε και στο άνοιγμα νέων καταστημάτων».
Για το κατάστημα της Nike στην Ερμού, δήλωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα παραμείνει στον έλεγχο του ομίλου καθώς βρίσκεται σε ισχύ η παλαιότερη συμφωνία, και μετά θα περάσει στον όμιλο Percassi.
Μετ’ εμποδίων η εξυγίανση, καθώς καθυστερεί η Δικαιοσύνη
Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί η απόφαση του Ε΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για αναβολή, στις 19 Ιουνίου 2023, της δίκης ρώην στελεχών της εταιρείας και άλλων προσώπων που βρίσκονται αντιμέτωπα με σειρά κακουργημάτων, με τον πρόεδρο της Folli Follie να επισημαίνει την καθυστέρηση που υπάρχει στην Ελλάδα για την απονομή Δικαιοσύνης.
Η αναβολή επηρεάζει σημαντικά την πορεία της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Σάμιο η ολοκλήρωση της δίκης αναμένεται να καθυστερήσει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το διάστημα, άλλες πιθανές αναβολές ή καθυστερήσεις που μπορεί να υπάρξουν. Με την υπόθεση να μην έχει τελεσιδικήσει, παραμένουν «παγωμένα» τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ σε ακίνητα, ενώ υπάρχουν και 3 εκατ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν δεσμευθεί κατά την ποινική προδικασία βάσει του νόμου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες
Ο κ. Σάμιος επισήμανε ότι το πλάνο της εξυγίανσης είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια ώρα έχει υπάρξει και ένα επιπλέον βάρος για την εταιρεία από τα πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί από το Δημόσιο για τις παλαιότερες χρήσεις και ανέρχονταν στα 27 εκατ. ευρώ.
Κατά το σχέδιο εξυγίανσης, θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε δύο νέες εταιρείες (OpsCo, AssetsCo) με έδρα το Λουξεμβούργο, προκειμένου η Folli Follie να μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, με τον κ. Σάμιο να αναφέρει ότι σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί το πακέτο των τριών νέων εταιρειών, σημειώνοντας πως στόχος είναι η εξυγίανση του ομίλου και πρόθεση όλων αποτελεί «να λειτουργήσει κανονικά σαν μια σωστή επιχειρηματική μονάδα η OpsCo και επίσης οι ομολογιούχοι να μην ζημιωθούν».