Το «παρών» έδωσαν δύο διεκδικητές στους παράλληλους διαγωνισμούς για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και, έτσι, αποφεύγεται ο «ξαφνικός θάνατος» της κρατικής βιομηχανίας σιδηρονικελίου. Η τυπική ανακήρυξη των προτιμητέων επενδυτών στους δύο διαγωνισμούς για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας του shoot out ώστε οι δύο ενδιαφερόμενοι να βελτιώσουν τις προσφορές τους και να «πετάξουν» έξω από τη διεκδίκηση της εταιρείας τον ανταγωνιστή τους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holding προσέφερε αθροιστικά για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ (μίσθωση εργοστασίου) και το διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή (πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων) το ποσό των 5 εκατ. ευρώ. Η ιρλανδική εταρεία Commodity & Mining Insight (CMI) είχε υποβάλει προσφορά μόνο για τα μεταλλευτικά δικαιώματα, η οποία κινείται γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ και είναι καλύτερη από την προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holding.
Το TAIΠΕΔ και ο Ειδικός Διαχειριστής θα ενημερώσουν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος οι οποίοι θα εγκρίνουν τους προτιμητέους επενδυτές και τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία των βελτιωτικών προσφορών από τους δύο διεκδικητές, ώστε να ανακηρυχθεί ένας πλειοδότης για τη ΛΑΡΚΟ που θα αναλάβει το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει την υποβολή οικονομικής προσφοράς των Ιρλανδών και στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για το μίσθωμα του εργοστασίου, κάτι που θα πράξει η εταιρεία όπως έχει διαρρεύσει. Ουσιαστικά από την άλλη εβδομάδα ξεκινάει για τους δύο διεκδικητές της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου ένα παιχνίδι τακτικής μέσω των βελτιωτικών προσφορών.
Βοηθάει και τους δύο το γεγονός ότι έχουν ένα σημείο αναφοράς για τον αντίπαλό τους. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holding γνωρίζει ότι οι Ιρλανδοί δίνουν 1,5 εκατ. για τα μεταλλευτικά δικαιώματα και οι Ιρλανδοί είδαν ότι αθροιστικά για το μίσθωμα του εργοστασίου και τα μεταλλευτικά δικαιώματα η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holding προσφέρει 5 εκατ. ευρώ.
Θετικό είναι και το γεγονός ότι, εφόσον οι Ιρλανδοί υποβάλουν προσφορά και για το μίσθωμα του εργοστασίου, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία πώλησης της ΛΑΡΚΟ δεν θα ναυαγήσει όπως στο παρελθόν και σύντομα θα περάσει σε ιδιώτες με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι μέσω του κρατικού προϋπολογισμού να σταματήσουν να πληρώνουν τα ελλείμματα της ΛΑΡΚΟ που σε ετήσια βάση προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον δεν βοηθά. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πελάτες της ΛΑΡΚΟ, που είναι οι βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα, έχουν μειώσει την παραγωγή, ή έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο. Εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου που παράγει η ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία παραμένει κλειστή από το τέλος Ιουλίου γιατί τα λειτουργικά της έξοδα ήταν μεγαλύτερα από τα έσοδά της. Σοβαρό ζήτημα για την επαναλειτουργία θα αποτελέσει και η τιμή του ρεύματος, που είναι αυτή την περίοδο εξαιρετικά υψηλή.
Οι 940 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή, έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί από τον εκκαθαριστή με τρίμηνες συμβάσεις μέχρι να αναδειχθεί νέος ιδιοκτήτης για την εταιρεία, ο οποίος και θα επιλέξει με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ.