Ανοίγουν σήμερα οι οικονομικές προσφορές για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, οι οποίες είχαν υποβληθεί στις 26 Αυγούστου. Πρόκειται για δύο παράλληλους διαγωνισμούς, ο ένας από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας και ο άλλος από τον ειδικό εκκαθαριστή για την πώληση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Η αγωνία και των δύο φορέων είναι να μην καταστεί άγονη η διαγωνιστική διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, ο ειδικός διαχειριστής θα κηρύξει την εταιρεία σε πτώχευση, πουλώντας κομμάτι-κομμάτι το ενεργητικό της.
Για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας έχει υποβάλει προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holding. Για τον διαγωνισμό του εκκαθαριστή για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 25 χρόνια, προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΑD Holding αλλά και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI).
Αν πλειοδοτήσει και στους δύο διαγωνισμούς η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -AD Holding, η διαδικασία προχωρά κανονικά. Αν όμως στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία πλειοδοτήσει η CMI, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς δύο σχήματα θα έχουν αποκτήσει από ένα περιουσιακό στοιχείο της ΛΑΡΚΟ.
Η διαδικασία όμως προβλέπει ένα νικητή και για τους δύο διαγωνισμούς. Πρόκειται για τη μέθοδο του shoot-out, σύμφωνα με την οποία οι δύο εταιρείες θα υποβάλουν μία συνολική προσφορά και για τα δύο περιουσιακά στοιχεία ώστε να αναδειχθεί ο πλειοδότης. Βέβαια αυτό προϋποθέτει να υποβάλει προσφορά η CMI και για το εργοστάσιο. Η διαδικασία του διαγωνισμού της δίνει αυτό το δικαίωμα, ασχέτως αν δεν το άσκησε σε πρώτη φάση.
Τα «αγκάθια» του διαγωνισμού και το διακύβευμα
Ο διαγωνισμός εξελίσσεται σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον δεν βοηθά. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πελάτες της ΛΑΡΚΟ, που είναι οι βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα, έχουν μειώσει την παραγωγή, ή έχουν βάλει προσωρινό λουκέτο. Εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου που παράγει η ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία παραμένει κλειστή από το τέλος Ιουλίου γιατί τα λειτουργικά της έξοδα ήταν μεγαλύτερα από τα έσοδά της. Σοβαρό ζήτημα για την επαναλειτουργία θα αποτελέσει και η τιμή του ρεύματος, που είναι αυτή την περίοδο εξαιρετικά υψηλή.
Οι 940 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί από τον ειδικό εκκαθαριστή, έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί από τον εκκαθαριστή με τρίμηνες συμβάσεις μέχρι να αναδειχθεί νέος ιδιοκτήτης για την εταιρεία, ο οποίος και θα επιλέξει με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ.
Από το ΤΑΙΠΕΔ και τον εκκαθαριστή κρατούν μικρό καλάθι για τα τιμήματα, αφού γνωρίζουν πως ο πλειοδότης θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για επενδύσεις εκσυγχρονισμού στις γραμμές παραγωγής και σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαγωνισμό του εκκαθαριστή που έχει τίμημα και όχι μίσθωμα, όπως ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ, δεν έχει προσδιοριστεί ελάχιστο τίμημα, ούτε έχει γίνει αποτίμηση ανεξάρτητου εκτιμητή. Είναι διαδικασία που ακολουθείται βεβαίως σε όλες τις περιπτώσεις που έχει αναλάβει ειδικός εκκαθαριστής σε μια εταιρεία με στόχο την πώλησή της.
Αν υπάρξει πλειοδότης, το Δημόσιο θα γλιτώσει πάνω από 80 εκατ. ευρώ τον χρόνο που έδινε στη ΛΑΡΚΟ για να καλύψει τα ελλείμματά της. Αν δεν υπάρξει πλειοδότης, πάλι το Δημόσιο θα γλιτώσει αυτά τα λεφτά, αλλά η εταιρεία θα τεθεί σε εκκαθάριση και θα «σβήσει» μια βαριά βιομηχανία πρώτων υλών που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας.