Περίπου 7,3 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ, μετά τη συμφωνία πώλησης της τελευταίας της παραγωγής που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία από τον Αύγουστο έχει σταματήσει τη λειτουργία της.
Πρόκειται για 250 τόνους σιδηρονικέλιο και 350 τόνους σκραπ σιδηρονικελίου. Ο αγοραστής είναι trader και η συμφωνία έγινε με όρους spot αγοράς με απευθείας συνεννόηση μαζί του. Η τιμή πώλησης του σιδηρονικελίου θα κυμανθεί κοντά στα 15.000 ευρώ ο τόνος και του σκραπ στα 10.000 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι «χτυπημένες», καθώς η ζήτηση για ανοξείδωτο χάλυβα που παράγεται από το σιδηρονικέλιο έχει περιοριστεί σημαντικά. Και αυτό γιατί οι χαλυβουργίες στην Ευρώπη λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους έχουν μειώσει δραστικά την παραγωγή τους και πωλούν μόνο τα αποθέματά τους. Και ο trader που θα αγοράσει την τελευταία παραγωγή της ΛΑΡΚΟ προφανώς θα την αποθεματοποιήσει, βγάζοντάς την στην αγορά όταν αυξηθούν οι τιμές του προϊόντος.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κεφαλαιακή ένεση των 7,3 εκατ. ευρώ μαζί με τα 7 εκατ. ευρώ που έχει λάβει ο εκκαθαριστής της εταιρείας από το υπουργείο Οικονομικών επαρκούν για τους μισθούς των εργαζομένων και για τις εργασίες συντήρησης που γίνονται μέχρι να αναδειχθεί πλειοδότης για το εργοστάσιο και τα ορυχεία.
Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών από τα δύο σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν προγραμματισμένο για τις 3 Οκτωβρίου αλλά δόθηκε και άλλη παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων. Επίσης, από το ΤΑΙΠΕΔ ζητούν εγγυήσεις για την παραγωγή και για τις συμβάσεις μίσθωσης.
Υπενθυμίζεται πως για τη μίσθωση του εργοστασίου της Λάρυμνας -διαγωνισμό που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ- έχει υποβάλει προσφορά μόνο η κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με την AD Holding. Για τον διαγωνισμό του εκκαθαριστή για την πώληση μεταλλευτικών δικαιωμάτων για 25 χρόνια, προσφορές υπέβαλαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ΑD Holding αλλά και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight (CMI).
Ο διαγωνισμός, όπως έχει γράψει το BD, δεν προβλέπει ισοπαλία. Δηλαδή και οι δύο ενδιαφερόμενοι να πάρουν από μία δραστηριότητα. Στόχος είναι ένας επενδυτής να μισθώσει το εργοστάσιο και να αγοράσει τα μεταλλεία. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μέθοδο του shoot-out, όπου μέσα από αλλεπάλληλες βελτιωτικές προσφορές θα ανακηρυχθεί ένας πλειοδότης. Αυτό προϋποθέτει η ιρλανδική εταιρεία να υποβάλει προσφορά και για τη μίσθωση του εργοστασίου.
Οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι στην εταιρεία απολύθηκαν από τον εκκαθαριστή λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις τους και επαναπροσλήφθηκαν με δίμηνες συμβάσεις. Ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας –αν υπάρξει πλειοδότης- θα επιλέξει πόσους εργαζόμενους θα απασχολήσει.