Ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Attica Bank σηματοδοτεί η Συμφωνία Μετόχων που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή, η οποία ανοίγει τον δρόμο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της αύξησης θα αρχίσει να «τρέχει» αυτόν τον μήνα και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο BusinessDaily ότι, με βάση τη Συμφωνία, το Δημόσιο (ΤΧΣ και ΕΦΚΑ) θα συμμετέχουν με 360 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο ιδιώτης επένδυτης (Ellington-ΤΜΕΔΕ) θα διαθέσει 130 εκατ. ευρώ περίπου. Παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαια που θα συνεισφέρουν αναλογούν στα σημερινά ποσοστά (73% και 25% αντίστοιχα), οι συσχετισμοί μεταξύ των μετόχων θα αντιστραφούν πλήρως, με το ποσοστό του Δημοσίου να περιορίζεται κάτω από το 40% και ο ιδιώτης επενδυτής να αποκτά τον πλειοψηφικό έλεγχο.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή στα νέα κεφάλαια ύψους που θα εισρεύσουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια του DTC τα οποία βαραίνουν το Δημόσιο. Το αποτέλεσμα είναι η συνεισφορά των Ellington-ΤΜΕΔΕ να οδηγήσει σε dilution τη συμμετοχή του Δημοσίου.
Η συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων έκλεισε κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» καθώς την ίδια ημέρα -στις 30 Σεπτεμβρίου- εξέπνεε η προθεσμία δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών. Πηγές με γνώση των διαδικασιών περιγράφουν ένα «μαραθώνιο» της διοίκησης της Attica Bank προκειμένου τα μέρη να συμφωνήσουν στο ποσό της αύξησης καθώς και το ποσοστό της συμμετοχής τους σε αυτή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντός της ίδιας ημέρας υπέγραψαν οι μέτοχοι, υπέγραψε ο ορκωτός λογιστής (KPMG) τις οικονομικές καταστάσεις, συνεδρίασε το ΔΣ προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις και τα business & capital plans (ώστε να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος) και παρέλαβε τη Συμφωνία των Μετόχων. Το ίδιο απόγευμα, οι οικονομικές καταστάσεις εστάλησαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και δημοσιεύτηκαν μαζί με βασικά σημεία της Συμφωνίας των Μετόχων που σκιαγραφούν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα της μη συστημικής τράπεζας. Ταυτόχρονα, το business και το capital plan, καθώς και το Shareholders’ Agreement υπεβλήθησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στρατηγική θεραπείας των κόκκινων χαρτοφυλακίων
Παρά την εισροή «φρέσκων» κεφαλαίων στην τράπεζα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει στο πολύ υψηλό επίπεδο του 67,6%, καθώς αποφασίστηκε από τους μετόχους να μην ενταχθούν οι τρεις εκκρεμείς τιτλοποιήσεις NPEs ύψους 2,6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Ηρακλής. Ο λόγος που αποφασίστηκε αυτό είναι το υψηλό κεφαλαιακό κόστος (πάνω από 500 εκατ. ευρώ) που συνεπάγεται η ένταξη -το οποίο, μάλιστα, θα έπρεπε να καλύψει ουσιαστικά το Δημόσιο ως υφιστάμενος πλειοψηφικός μέτοχος.
Ως εκ τούτου, η απόφαση των μετόχων έγειρε προς την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και τη διαχείριση των NPEs σε ένα διάστημα 2-2,5 ετών από την Ellington με τη συμβολή εξειδικευμένου συμβούλου. Πρόθεση των μετόχων είναι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να θεραπεύσουν κυρίως παρά να πουλήσουν τα κόκκινα χαρτοφυλάκια ούτως ώστε να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές αποδόσεις για την τράπεζα. Στρατηγικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η Ellington ως ο νέος πλειοψηφικός μέτοχος και εταιρεία εξειδικευμένη στη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων.
Ικανοποίηση ΤτΕ για τη Συμφωνία
Την ικανοποίηση του Επόπτη για το capital plan της Attica Bank εκφράζουν στο BD αρμόδιες πηγές, δεδομένου ότι διασφαλίζει υψηλότατη κάλυψη (προβλέψεις) έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 65%, τη στιγμή μάλιστα που για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 40%.
Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν ως «πολύ καλή συμφωνία» το Shareholders’ Agreement και διαβεβαιώνουν ότι η υλοποίηση των στόχων που συμφωνήθηκαν θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από την Τράπεζα της Ελλάδος καθ’ όλη τη διάρκεια εξυγίανσης της τράπεζας.
Δύσκολο στοίχημα ο μετασχηματισμός
Για τον μετασχηματισμό της τράπεζας θα διατεθούν, σύμφωνα με το business plan, περί τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και ψηφιοποίηση των λειτουργιών της τράπεζας.
Ο μετασχηματισμός αυτός θα πρέπει να είναι ταχύς και στοχευμένος, ώστε η νέα διοίκηση της τράπεζας να υλοποιήσει τα σχέδια για διεύρυνση των υπηρεσιών, αύξηση του μεριδίου αγοράς στις χρηματοδοτήσεις κυρίως μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων από τον κατασκευαστικό κλάδο και αλλού. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται ριζικός εκσυγχρονισμός των διαδικασιών της τράπεζας και αναβάθμιση του επιπέδου του προσωπικού με εξειδικευμένα στελέχη από την αγορά.