Μετά τη χρυσοφόρα επένδυσή της στη Viva Wallet, αλλά και την περιπέτειά της με την InternetQ, η Deca Investments που διαχειρίζεται το fund Diorama I έχει δρομολογήσει την αποεπένδυσή της από 10 συμμετοχές και ταυτόχρονα «σήκωσε» 158 εκατ για το Diorama II, κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν για να στηρίξουν δυναμικά αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες.
To Diorama Fund I που διαχειρίζεται η Deca Investments κλείνει τον επενδυτικό του κύκλο τον Νοέμβριο του 2024 και ήδη «στήνεται» το Diorama Fund II, το οποίο στην πρώτη περίοδο διάθεσης συγκέντρωσε 158 εκατ ευρώ τα οποία θα τοποθετηθούν σε ελληνικές επιχειρήσεις με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.
Οι επενδυτές που συμμετείχαν στο Diorama I (Δημήτρης Δασκαλόπουλος ως anchor investor, Εuropean Investment Fund, European Bank of Reconstruction and Development, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και γνωστοί επιχειρηματίες) ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους τοποθετώντας κεφάλαια και στο Diorama II. Το νέο fund έχει στην διάθεση του 12 μήνες να αντλήσει περαιτέρω κεφάλαια μέχρι την τελική περίοδο διάθεσης και η DECA Investments εκτιμά ότι μετά από την τελική περίοδο διάθεσης τα κεφάλαια του Diorama II θα υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Η Deca αυτή την περίοδο δρομολογεί την αποεπένδυση από τις εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετήσει κεφάλαια το Diorama I το οποίο απεδείχθη ιδιαίτερα κερδοφόρο. Συνολικά το fund, είχε αντλήσει 135 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε 10 εταιρείες. Μόνο από την επικείμενη πώληση της μειοψηφικής συμμετοχής που κατέχει στη Viva Wallet η Deca θα εισπράξει από την JP Morgan πάνω από 150 εκατ., ενώ είχε τοποθετήσει στην εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών 15 εκατ. ευρώ.
Η Deca έχει αποεπενδύσει ήδη από την εταιρεία Atlas Tapes -την πρώτη της επένδυση το 2015- που παράγει αυτοκόλλητες ταινίες στην περιοχή της Αταλάντης με 80% εξαγωγικό προσανατολισμό. Η Deca είχε αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή με 7 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της εξαγοράστηκε με υψηλή απόδοση από τους βασικούς μετόχους της Atlas Tapes.
Οι επόμενες αποεπενδύσεις μέχρι το 2024 αφορούν στις εταιρείες: Damavand που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα (επένδυση 15 εκατ), Αdam Pack που δραστηριοποιείται στη χάρτινη συσκευασία γάλακτος (επένδυση 11 εκατ ευρώ), Axel Accessories που ασχολείται με το σχεδιασμό, παραγωγή και εμπορία γυναικείων ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ (επένδυση 6 εκατ), Lariplast που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης (επένδυση 5 εκατ), Pharos με δραστηριότητα στα γενόσημα φάρμακα και Μινέρβα Ελαιουργική, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση της Deca με 45 εκατ. ευρώ.
Η Deca δεν είχε μόνο επενδυτικές επιτυχίες. Είχε επενδύσει και 11,8 εκατ στην InternetQ, μητρική της akazoo (streaming μουσική), η οποία διέπραξε απάτη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος επενδυτών στο Nasdaq διοχετεύοντας παραποιημένα στοιχεία για τις επιδόσεις της. Η Deca έχει έως σήμερα καταφέρει να ανακτήσει το 75% της αρχικής της επένδυσης από τους μετόχους της InternetQ.
Πρόεδρος της Deca είναι ο Νίκος Νανόπουλος και αντιπρόεδρος και CEO o Νίκος Κούλης. H Deca, εκτός από τα κεφάλαια που προσφέρει στις εταιρείες για νέα πάγια και κεφάλαιο κίνησης, έχει ως στόχο σε κάθε επένδυση να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των σχέσεων με προμηθευτές, στην ανάπτυξη νέων εργασιών σε καινούργιες γεωγραφικές αγορές, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στην παροχή συμβουλών για εξαγορές εταιρειών.