ΓΔ: 2220.01 0.40% Τζίρος: 274.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ρολόι Γκρατς Αυστρίας
Φωτογραφία Shutterstock

Τα ενοίκια σπιτιών στην Αυστρία συνεχίζουν να αυξάνονται

H Βιέννη είχε τα πιο ακριβά ενοικιαζόμενα ακίνητα - 21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ακολουθούμενη από το Τιρόλο με 20,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το Σάλτσμπουργκ με 19,9 ευρώ και το Φόραρλμπεργκ με 19 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Οι τιμές ενοικίασης στην ιδιωτική αγορά στην Αυστρία έχουν αυξηθεί σημαντικά και πάλι φέτος, με την πλατφόρμα ακινήτων ImmoScout24 να σημειώνει μέση αύξηση 6%, αναφέρει το ηλεκτρονικό κανάλι της Αυστριακής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, η Βιέννη είχε τα πιο ακριβά ενοικιαζόμενα ακίνητα - 21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ακολουθούμενη από το Τιρόλο με 20,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, το Σάλτσμπουργκ με 19,9 ευρώ και το Φόραρλμπεργκ με 19 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μείωση στα ενοικιαζόμενα ακίνητα καταγράφηκε μόνο στο Μπούργκενλαντ - 7% λιγότερο, στα 11,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, και αυτά είναι τα χαμηλότερα ενοίκια στη χώρα. Σχετικά χαμηλές τιμές 12,70 ευρώ καταγράφηκαν φέτος στην Κάτω Αυστρία και τη Στυρία. Στην Άνω Αυστρία ήταν 12,60 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο - μια αύξηση εξίσου ισχυρή με τη Βιέννη (+10%). Στην Καρινθία, τα ενοίκια ήταν 14,20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα μηνιαία ενοίκια που ζητήθηκαν φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο για ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων κυμαίνονταν από 820 ευρώ στο Μπούργκενλαντ στο κατώτερο άκρο του εύρους έως 1.471 ευρώ στη Βιέννη στο ανώτερο άκρο της κλίμακας. Σε εθνικό επίπεδο, η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων ήταν περίπου 1.060 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το ImmoScout24, τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών παρουσιάζουν «πιο μέτρια ανάπτυξη» σε σύγκριση με το 2024. Μετά από μια απότομη αύξηση της ζήτησης - κατά 25% από το 2023 έως το 2024 - έχει σταθεροποιηθεί φέτος. Ταυτόχρονα, η προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών έχει μειωθεί ελαφρώς φέτος μετά από μια σημαντική μείωση το 2024.

Η ανάλυση, που διεξήχθη τον Νοέμβριο, βασίζεται σε περίπου 183.000 καταχωρίσεις κατοικιών από τους πρώτους δέκα μήνες του 2024 και του 2025. Λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα ενοίκια - δηλαδή, τα καθαρά ενοίκια συν τα λειτουργικά έξοδα (τέλη καθαρισμού και ηλεκτρικού ρεύματος για κοινόχρηστους χώρους, δημοτικοί φόροι και τέλη - σημείωση επιμ.) - εξαιρουμένου του κόστους θέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος. Η διάμεση τιμή χρησιμοποιήθηκε ως στατιστικός δείκτης για την αποφυγή στρέβλωσης από εξαιρετικά υψηλές ή χαμηλές τιμές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστυνομικό όχημα Αυστρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία: Έρευνα για δύο υπόπτους ως ελεύθερους σκοπευτές στο Σαράγεβο

Έρευνα ξεκίνησε στην Αυστρία κατά δύο ατόμων που φέρονται να πλήρωσαν για να σκοτώνουν αμάχους στο Σαράγεβο τη δεκαετία του '90, στο πλαίσιο των αποκαλούμενων «ταξιδιών ελεύθερων σκοπευτών», όπως είχε συμβεί και στην Ιταλία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η στρατηγική αξία της συνεργασίας και εμπιστοσύνης στην Ευρώπη

Ο Νίκος Δένδιας, από το Europa-Forum Wachau στην Αυστρία, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και των κοινών αξιών για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενόψει προκλήσεων όπως πόλεμοι, κυβερνοαπειλές και ενεργειακή αστάθεια.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ν. Δένδιας παρών στο Europa-Forum Wachau ’26 στην Αυστρία

Ο Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο Europa-Forum Wachau στην Αυστρία, συζητώντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την κυριαρχία μέσα σε μια ασταθή παγκόσμια τάξη. Θα συναντηθεί και με την Αυστριακή ομόλογό του Klaudia Tanner.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μαγιάρ επισκέπτεται Πολωνία και Αυστρία στην πρώτη του διεθνή περιοδεία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Πίτερ Μαγιάρ ξεκινά διήμερη επίσκεψη στην Πολωνία, στοχεύοντας στην αποκατάσταση σχέσεων με τη γειτονική χώρα και την ΕΕ, μετά τη νίκη του επί του Όρμπαν και θέλοντας να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τουσκ.
Γέφυρα του Μπρούκλιν Νέα Υόρκη
ΔΙΕΘΝΗ

Μανχάταν: Ρεκόρ μέσου ενοικίου, ξεπέρασε τα 5.000 δολάρια

Το μέσο ενοίκιο στο Μανχάταν ξεπέρασε τα 5.000 δολάρια τον Απρίλιο για πρώτη φορά, ενώ οι κενές κατοικίες έφτασαν 6ετές χαμηλό. Η ζήτηση αυξήθηκε, ανεβάζοντας το μέσο ενοίκιο στα 5.099 δολάρια, ή 6% υψηλότερα από πέρσι.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές του Δένδια σε Αυστρία και Γερμανία με έμφαση στην τεχνολογία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί στις 19/5 την Αυστρία και στις 20/5 τη Γερμανία. Στο Κρεμς, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στο πλαίσιο του Europa-Forum Wachau, με αφορμή τα 30 χρόνια του θεσμού.