Παράταση παίρνουν οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Viva Wallet στη JP Morgan, χωρίς όμως να διαφαίνεται ότι οι δύο πλευρές στο τέλος θα τα βρουν. Η σημερινή καταληκτική ημερομηνία για το deal δεν θα έχει ειδήσεις, καθώς πηγές κοντά στους ενδιαφερόμενους αναφέρουν πως γίνεται μια ύστατη προσπάθεια για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και δεν υπάρχει λόγος να σταθεί εμπόδιο μια αρχικώς ορισθείσα ημερομηνία.
Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει. Το «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις παραμένει το τίμημα με το οποίο η JP Morgan θα αποκτήσει στο μέλλον το ποσοστό 51,5% των βασικών μετόχων της Viva, κ.κ. Καρώνη και Αντύπα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά των βασικών μετόχων ζητεί για τη συγκεκριμένη συναλλαγή πολλαπλάσια αποτίμηση σε σχέση με τα περίπου 800 εκατ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η αμερικανική τράπεζα να αποκτήσει το ποσοστό μειοψηφίας 48,5% της ελληνικής εταιρείας ψηφιακών συναλλαγών που ανήκει σήμερα στο Ηedosophia Fund (25%), στο Family Office της Μαριάννας Λάτση (13,5%) και στην επενδυτική εταιρεία Deca του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (10%).
Η JP Morgan επικαλείται τη διαταραχή που προκάλεσε ο πόλεμος, αλλάζοντας τα δεδομένα και πιέζοντας τις αποτιμήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας και παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (Fintech) όπως η Viva, ενώ ο Χάρης Καρώνης ζητεί περισσότερα χρήματα για το ποσοστό του σε σχέση με την αμοιβή των μετόχων μειοψηφίας, επειδή ακριβώς η εταιρεία του «έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης».
Η καθυστέρηση της συμφωνίας προβληματίζει την κυβέρνηση
Η δυστοκία στο να κλείσει το deal δημιουργεί προβληματισμό στην κυβέρνηση και αμηχανία στον ίδιο τον πρωθυπουργό που στις τελευταίες κλειστές συναντήσεις του με ξένους επενδυτές ερωτάται για την τύχη της συμφωνίας.
Οπωσδήποτε για μια ενδεχόμενη ματαίωση της συμφωνίας δεν θα ευθύνεται η κυβέρνηση, αλλά η συναλλαγή είχε προβληθεί έντονα από το κυβερνητικό επιτελείο, αφού δεν συμβαίνει κάθε μέρα η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ και στον κόσμονα επενδύει σε μια ελληνική εταιρεία τεχνολογίας αιχμής.
Η Viva Wallet Ιδρύθηκε το 2000 ως εταιρεία πληρωμών και σήμερα, 22 χρόνια μετά, έχει παρoυσία σε 23 χώρες και κατέχει τρεις άδειες, μία τραπεζική -τον Αύγουστο του 2020 εξαγόρασε την Praxia Bank- και δύο άδειες ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος στην Ελλάδα και την Αγγλία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό. H JP Morgan θέλει την Viva Wallet επειδή επιθυμεί μέσω αυτής να διεισδύσει στις πληρωμές ευρωπαϊκών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η «δεξαμενή» αφορά σε 17 εκατομμύρια εμπόρους έτοιμους να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών.
Η αποτίμηση σχεδόν των 2 δισ. ευρώ για το 100% της Viva Wallet είναι κάτι παραπάνω από απαιτητική αφού η εταιρεία έχει ζημιές αλλά οι προοπτικές της έπεισαν την JP Morgan να πληρώσει αυτό το ποσό. Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί, αν και οι εμπλεκόμενοι πλέον κρατούν μικρό καλάθι.