Με τη συνδρομή 30 επενδυτών, μεταξύ των οποίων τράπεζες, κρατικά ταμεία χρηματοδοτήσεων, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, family offices και διακεκριμένοι επιχειρηματίες, η Deca Investments κατάφερε να «σηκώσει» 213 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει το επενδυτικό fund Diorama II, το οποίο τους επόμενους τρεις μήνες θα προχωρήσει και στις πρώτες του τοποθετήσεις σε ελληνικές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.
Στο Diorama II συμμετείχαν σχεδόν και οι 13 από τους επενδυτές που συμμετείχαν στο Diorama I το οποίο είχε συσταθεί το 2015 με δύναμη πυρός 135 εκατ. ευρώ και η διάρκεια ζωής του ολοκληρώνεται το Νοέμβριο του 2024. Τo Diorama I είχε ένα άκρως επιτυχημένο track record με σημαντικές αποδόσεις, όπου βεβαίως ξεχωρίζει η πώληση του 10% της Viva Wallet στην JP Morgan από την οποία το fund φαίνεται να εισέπραξε πάνω από 150 εκατ. ευρώ, όταν η αρχική επένδυση ήταν 15 εκατ ευρώ.
Τα περισσότερα κεφάλαια στο Diorama I είχε τοποθετήσει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Όπως έγινε και με το Diorama I, τα κεφάλαια του Diorama II θα τα διαχειρίζεται η Deca Investments μέσω της επενδυτικής της επιτροπής. Πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής είναι ο κ. Νίκος Νανόπουλος και μέλος της ο κ. Νίκος Κούλης, ο οποίος είναι και ο CEO της Deca Investments.
Tο Diorama δεν ασχολείται με δανειοδοτήσεις, δεν επενδύει σε startups και σύμφωνα με το καταστατικό του δεν «ακουμπά» κλάδους όπως τυχερά παιχνίδια, όπλα και οινοπνευματώδη (πλην κρασιού).
Σύμφωνα με κύκλους της Deca Investments, το Diorama II θα έχει αλλαγή στρατηγικής σε σχέση με το Diorama I, καθώς δεν θα αποκτά μικρές μειοψηφίες αλλά μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις και πλειοψηφικά ποσοστά. Επίσης, δεν θα επενδύει μόνο σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγαλύτερες με πιο ώριμα οικονομικά μεγέθη.
Με αφορμή τη σύσταση του Diorama II ο κ. Κούλης δήλωσε: «Στόχος μας, όπως και στο Diorama I, είναι να διαμορφώσουμε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων το οποίο θα δημιουργήσει υψηλές αποδόσεις στους επενδυτές αλλά παράλληλα θα βοηθήσει την ανάπτυξη και πρόοδο σημαντικών Ελληνικών εταιρειών και συνεπακόλουθα θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία».
Σε φάση αποεπένδυσης το Diorama I
Σημειώνεται πως η Deca εκτός από τα κεφάλαια που προσφέρει στις εταιρείες για νέα πάγια και κεφάλαιο κίνησης, συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των σχέσεων με προμηθευτές, στην ανάπτυξη νέων εργασιών σε καινούργιες γεωγραφικές αγορές, στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και στην παροχή συμβουλών για εξαγορές εταιρειών.
Η Deca αυτή την περίοδο δρομολογεί την αποεπένδυση από τις εταιρείες στις οποίες είχε τοποθετήσει κεφάλαια το Diorama I. Εκτός από τη Viva Wallet η Deca έχει αποεπενδύσει και από την εταιρεία Atlas Tapes -την πρώτη της επένδυση το 2015- που παράγει αυτοκόλλητες ταινίες στην περιοχή της Αταλάντης με 80% εξαγωγικό προσανατολισμό. Η Deca είχε αποκτήσει μειοψηφική συμμετοχή με 7 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό της εξαγοράστηκε με υψηλή απόδοση από τους βασικούς μετόχους της Atlas Tapes.
Τα επόμενα exits μέχρι το 2024 αφορούν στις εταιρείες: Damavand που δραστηριοποιείται στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων με βάση την ντομάτα (επένδυση 15 εκατ), Αdam Pack που δραστηριοποιείται στη χάρτινη συσκευασία γάλακτος (επένδυση 11 εκατ ευρώ), Axel Accessories που ασχολείται με το σχεδιασμό, παραγωγή και εμπορία γυναικείων ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ (επένδυση 6 εκατ), Lariplast που δραστηριοποιείται στην παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης (επένδυση 5 εκατ), Pharos με δραστηριότητα στα γενόσημα φάρμακα και Μινέρβα Ελαιουργική, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση της Deca με 45 εκατ. ευρώ.
Η Deca δεν είχε μόνο επενδυτικές επιτυχίες. Είχε επενδύσει και 11,8 εκατ στην InternetQ, μητρική της akazoo (streaming μουσική), η οποία διέπραξε απάτη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος επενδυτών στο Nasdaq διοχετεύοντας παραποιημένα στοιχεία για τις επιδόσεις της. Η Deca έχει έως σήμερα καταφέρει να ανακτήσει μεγάλο μέρος της αρχικής της επένδυσης από τους μετόχους της InternetQ.