ΓΔ: 2206.3 -0.21% Τζίρος: 281.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Επιχειρηματίας και καινοτομία
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Fortune Greece Forum: Οι νέες προτεραιότητες των CEOs στην Ελλάδα

Ηγετικά στελέχη και ειδικοί συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εστιάζοντας στις τεχνολογικές, γεωπολιτικές και δημογραφικές αλλαγές που αναδιαμορφώνουν την οικονομία, στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκονται πλέον οι συσκέψεις, τα διεθνή συνέδρια και η συνεχής παρακολούθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα στελέχη εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων καλούνται να διαμορφώσουν στρατηγικές που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διευθύνοντες σύμβουλοι, θεσμικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες συναντήθηκαν για να αναλύσουν τις δυνάμεις που μετασχηματίζουν την οικονομία. Στόχος τους ήταν η ανάπτυξη ενός νέου οδικού χάρτη για την επιχειρηματική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

Σε κεντρικό ρόλο στο Fortune Greece CEO Initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Tsomokos Communications, βρέθηκε η «Μεγάλη Σύγκλιση». Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις – τεχνητή νοημοσύνη, γεωπολιτικές εντάσεις και δημογραφικές μεταβολές – διαμορφώνουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι συζητήσεις ανέδειξαν ότι οι ανησυχίες των CEO και των θεσμικών φορέων αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία μιας νέας πραγματικότητας. Η Ελλάδα καλείται να βρει ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την κοινωνική ευθύνη, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Δέκα+1 βασικά θέματα διαμορφώνουν την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας:

1. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγής, θέτοντας προκλήσεις για την ηγεσία και την κοινωνική συνοχή.

2. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο επενδύσεων, με αιχμή την αναβάθμιση υποδομών και τη βελτίωση δεικτών ανταγωνιστικότητας.

3. Η αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών και των χρηματοοικονομικών εργαλείων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

4. Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες απαιτούν από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη σενάρια που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακραία, με το ρίσκο να αποκτά νέα διάσταση.

5. Το νέο μοντέλο ηγεσίας εστιάζει στη δημιουργία ευκαιριών εν μέσω αβεβαιότητας και στην έμπνευση των ανθρώπων.

6. Η καινοτομία πρέπει να εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα, ώστε τα οφέλη της να φτάνουν σε πελάτες, εργαζόμενους και πολίτες.

7. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε τεχνολογικής αναβάθμισης.

8. Η υγεία και η ευημερία μετατρέπονται σε αναπτυξιακούς άξονες, με τη ψηφιακή υγεία και τα συστήματα πρόληψης να αλλάζουν το τοπίο.

9. Οι υποδομές και το real estate αποτελούν στρατηγικά assets για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα να βρίσκονται στο προσκήνιο.

10. Η τεχνολογία, τα δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύονται σε κρίσιμα ζητήματα διοίκησης, καθώς η πληροφορία αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Τέλος, οι τομείς του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, της υγείας και των υπηρεσιών υψηλής αξίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, συνδυάζοντας επενδύσεις, τεχνολογία και ανθρώπινη εμπειρία.

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας απαιτούν ολοκληρωμένες στρατηγικές. Η σύνδεση τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού, επενδύσεων και θεσμών αποτελεί το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τους CEO να καλούνται να λαμβάνουν τολμηρές και συνεπείς αποφάσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρακτέρ σε κινητοποίηση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Ο διάλογος με τους αγρότες αποτελεί υποχρέωση για την επιχειρηματικότητα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών εκφράζει ανησυχία για τη ματαίωση της συνάντησης κυβέρνησης–αγροτών και καλεί σε άμεσο, θεσμικό διάλογο ώστε να αποφευχθούν νέα μπλόκα και οικονομική παράλυση.
Νίκος Δένδιας βουλή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δένδιας: Στην κοπή πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΒΕΠ σήμερα στις 17:30. Στην εκδήλωση θα γίνει και απονομή βραβείων από το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου.
Τηλεργασία σε εξωτερικό χώρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από 1/1/2026 η ανανέωση εξαγωγικής επωνυμίας για το έτος 2026

Από 1/1/2026 οι επιχειρήσεις μπορούν να ανανεώσουν ηλεκτρονικά την εξαγωγική επωνυμία για το 2026 με 10€, εφόσον είναι ταμειακά ενήμερες. Δίνεται δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού εξαγωγέα με επιπλέον χρέωση.
Λεωφορείο ΟΑΣΘ αεροδρόμιο
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Αντώνης Κεραστάρης αναλαμβάνει Διευθύνων Σύμβουλος στον ΟΑΣΑ

Τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στις Συγκοινωνίες Αθηνών αναλαμβάνει ο Αντώνης Κεραστάρης, με πολυετή εμπειρία σε μεγάλους ελληνικούς και διεθνείς ομίλους, σε περίοδο εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του ΟΑΣΑ.