ΓΔ: 2222.04 0.09% Τζίρος: 205.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:01
Επιχειρηματίας και καινοτομία
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Fortune Greece Forum: Οι νέες προτεραιότητες των CEOs στην Ελλάδα

Ηγετικά στελέχη και ειδικοί συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εστιάζοντας στις τεχνολογικές, γεωπολιτικές και δημογραφικές αλλαγές που αναδιαμορφώνουν την οικονομία, στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκονται πλέον οι συσκέψεις, τα διεθνή συνέδρια και η συνεχής παρακολούθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα στελέχη εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων καλούνται να διαμορφώσουν στρατηγικές που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διευθύνοντες σύμβουλοι, θεσμικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες συναντήθηκαν για να αναλύσουν τις δυνάμεις που μετασχηματίζουν την οικονομία. Στόχος τους ήταν η ανάπτυξη ενός νέου οδικού χάρτη για την επιχειρηματική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

Σε κεντρικό ρόλο στο Fortune Greece CEO Initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Tsomokos Communications, βρέθηκε η «Μεγάλη Σύγκλιση». Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις – τεχνητή νοημοσύνη, γεωπολιτικές εντάσεις και δημογραφικές μεταβολές – διαμορφώνουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι συζητήσεις ανέδειξαν ότι οι ανησυχίες των CEO και των θεσμικών φορέων αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία μιας νέας πραγματικότητας. Η Ελλάδα καλείται να βρει ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την κοινωνική ευθύνη, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Δέκα+1 βασικά θέματα διαμορφώνουν την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας:

1. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγής, θέτοντας προκλήσεις για την ηγεσία και την κοινωνική συνοχή.

2. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο επενδύσεων, με αιχμή την αναβάθμιση υποδομών και τη βελτίωση δεικτών ανταγωνιστικότητας.

3. Η αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών και των χρηματοοικονομικών εργαλείων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

4. Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες απαιτούν από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη σενάρια που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακραία, με το ρίσκο να αποκτά νέα διάσταση.

5. Το νέο μοντέλο ηγεσίας εστιάζει στη δημιουργία ευκαιριών εν μέσω αβεβαιότητας και στην έμπνευση των ανθρώπων.

6. Η καινοτομία πρέπει να εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα, ώστε τα οφέλη της να φτάνουν σε πελάτες, εργαζόμενους και πολίτες.

7. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε τεχνολογικής αναβάθμισης.

8. Η υγεία και η ευημερία μετατρέπονται σε αναπτυξιακούς άξονες, με τη ψηφιακή υγεία και τα συστήματα πρόληψης να αλλάζουν το τοπίο.

9. Οι υποδομές και το real estate αποτελούν στρατηγικά assets για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα να βρίσκονται στο προσκήνιο.

10. Η τεχνολογία, τα δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύονται σε κρίσιμα ζητήματα διοίκησης, καθώς η πληροφορία αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Τέλος, οι τομείς του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, της υγείας και των υπηρεσιών υψηλής αξίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, συνδυάζοντας επενδύσεις, τεχνολογία και ανθρώπινη εμπειρία.

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας απαιτούν ολοκληρωμένες στρατηγικές. Η σύνδεση τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού, επενδύσεων και θεσμών αποτελεί το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τους CEO να καλούνται να λαμβάνουν τολμηρές και συνεπείς αποφάσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις Χατζηθεοδοσίου στην Κύπρο για ενίσχυση επιχειρηματικών σχέσεων

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισκέφθηκε την Κύπρο για συναντήσεις ενίσχυσης ελληνοκυπριακής συνεργασίας στις ΜμΕ, στο πλαίσιο του 11ου ΠΣΕΑΔ, με κυβερνητικά στελέχη και φορείς, συνοδευόμενος από τον Δ. Γαβαλάκη.
κτίριο Google Cloud
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Cloud Office διακρίνεται στο Google Cloud, κάνει επέκταση στην Κύπρο

Η Cloud Office καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά το άνοιγμα γραφείου στην Αθήνα το 2024, με τετραπλασιασμό εσόδων το 2025 και νέα πελατεία. Επεκτείνεται στην Κύπρο, ενδυναμώνοντας τη θέση της στη ΝΑ Ευρώπη και την EMEA.
Λογότυπο ΑΔΜΗΕ κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΑΔΜΗΕ ξεκινά στα μέσα Ιουνίου

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, ανακοίνωσε πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, εξασφαλίζοντας 1 δισ. ευρώ για νέα έργα. Το Δημόσιο θα καλύψει το 51%, η State Grid το 24% και 250 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το Χρηματιστήριο.
Τάκης Θεοδωρικάκος πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Νέο πολυνομοσχέδιο για επενδύσεις, διαφάνεια και απλοποίηση

Το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης επιδιώκει ενίσχυση, διαφάνεια και απλοποίηση για επιχειρήσεις και επενδύσεις, ενώ προβλέπει και προστασία των ελληνικών προϊόντων με πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης. Ψηφίζεται την Πέμπτη.
Συνέντευξη για εργασία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Webinar του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για το ψηφιακό δελτίο αποστολής

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο διοργανώνει, στις 27 Απριλίου, διαδικτυακό workshop για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, εστιάζοντας σε εξελίξεις της Β' φάσης και πρακτικές εφαρμογής για τη συμμόρφωση και βελτίωση διαδικασιών.