ΓΔ: 2698.76 0.13% Τζίρος: 423.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Επιχειρηματίας και καινοτομία
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Fortune Greece Forum: Οι νέες προτεραιότητες των CEOs στην Ελλάδα

Ηγετικά στελέχη και ειδικοί συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εστιάζοντας στις τεχνολογικές, γεωπολιτικές και δημογραφικές αλλαγές που αναδιαμορφώνουν την οικονομία, στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative Forum.

Στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκονται πλέον οι συσκέψεις, τα διεθνή συνέδρια και η συνεχής παρακολούθηση των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα στελέχη εθνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων καλούνται να διαμορφώσουν στρατηγικές που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διευθύνοντες σύμβουλοι, θεσμικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες συναντήθηκαν για να αναλύσουν τις δυνάμεις που μετασχηματίζουν την οικονομία. Στόχος τους ήταν η ανάπτυξη ενός νέου οδικού χάρτη για την επιχειρηματική ανάπτυξη, σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις της αγοράς.

Σε κεντρικό ρόλο στο Fortune Greece CEO Initiative Forum, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Tsomokos Communications, βρέθηκε η «Μεγάλη Σύγκλιση». Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις – τεχνητή νοημοσύνη, γεωπολιτικές εντάσεις και δημογραφικές μεταβολές – διαμορφώνουν το σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Οι συζητήσεις ανέδειξαν ότι οι ανησυχίες των CEO και των θεσμικών φορέων αποτελούν αλληλένδετα στοιχεία μιας νέας πραγματικότητας. Η Ελλάδα καλείται να βρει ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την κοινωνική ευθύνη, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.

Δέκα+1 βασικά θέματα διαμορφώνουν την ατζέντα της επόμενης δεκαετίας:

1. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως καταλύτης αλλαγής, θέτοντας προκλήσεις για την ηγεσία και την κοινωνική συνοχή.

2. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε στρατηγικό κόμβο επενδύσεων, με αιχμή την αναβάθμιση υποδομών και τη βελτίωση δεικτών ανταγωνιστικότητας.

3. Η αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών και των χρηματοοικονομικών εργαλείων αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη επιχειρήσεων κάθε μεγέθους.

4. Οι νέες παγκόσμιες ισορροπίες απαιτούν από τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη σενάρια που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακραία, με το ρίσκο να αποκτά νέα διάσταση.

5. Το νέο μοντέλο ηγεσίας εστιάζει στη δημιουργία ευκαιριών εν μέσω αβεβαιότητας και στην έμπνευση των ανθρώπων.

6. Η καινοτομία πρέπει να εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα, ώστε τα οφέλη της να φτάνουν σε πελάτες, εργαζόμενους και πολίτες.

7. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στις δεξιότητες αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε τεχνολογικής αναβάθμισης.

8. Η υγεία και η ευημερία μετατρέπονται σε αναπτυξιακούς άξονες, με τη ψηφιακή υγεία και τα συστήματα πρόληψης να αλλάζουν το τοπίο.

9. Οι υποδομές και το real estate αποτελούν στρατηγικά assets για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με τη βιωσιμότητα και την ενεργειακή αποδοτικότητα να βρίσκονται στο προσκήνιο.

10. Η τεχνολογία, τα δεδομένα και η κυβερνοασφάλεια αναδεικνύονται σε κρίσιμα ζητήματα διοίκησης, καθώς η πληροφορία αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Τέλος, οι τομείς του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, της υγείας και των υπηρεσιών υψηλής αξίας προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, συνδυάζοντας επενδύσεις, τεχνολογία και ανθρώπινη εμπειρία.

Το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας απαιτούν ολοκληρωμένες στρατηγικές. Η σύνδεση τεχνολογίας, ανθρώπινου δυναμικού, επενδύσεων και θεσμών αποτελεί το κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τους CEO να καλούνται να λαμβάνουν τολμηρές και συνεπείς αποφάσεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Δέσμευση στήριξης της παραγωγής στη Θεσσαλονίκη

Δημιουργούμε ισχυρό Όμιλο Αναπτυξιακής Τράπεζας με την ενισχυμένη Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ως βασικό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής, και ένα πραγματικό Ταμείο Εθνικού Πλούτου.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις ΚΕΕΕ Βρυξελλών ενόψει της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας

Η ΚΕΕΕ πραγματοποίησε θεσμικές επαφές στις Βρυξέλλες (9-10/9), ενισχύοντας την παρουσία της στα ευρωπαϊκά όργανα ενόψει της ελληνικής Προεδρίας. Την εκπροσώπησαν ο Αρ. Μπασδάνης και η Λ. Τσαλταμπάση.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραηλινός πρέσβης: Προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας με την Ελλάδα

Η νέα πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Πνινάτ Γιανάι, τόνισε τη σημαντική πρόοδο Ελλάδας στην ιατρική έρευνα και την καινοτομία, αλλά και τη δυναμική διεύρυνσης συνεργασίας με Ισραήλ, με αφορμή τα εγκαίνια του Athens LifeTech Park.
ΔΕΘ Θεσσαλονίκης πύργος ΟΤΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίασε για τρίτη φορά η επιτροπή εξωστρέφειας στη ΔΕΘ

Στη Θεσσαλονίκη, στη 90ή ΔΕΘ, έγινε η 3η Συνάντηση της Επιτροπής Εξωστρέφειας. Ο Υφ. Εξωτερικών Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι στόχος είναι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης στη ΔΕΘ: Μείωση φόρων με αύξηση εσόδων ο στόχος

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η συμμαχία Πολιτείας και επιχειρήσεων, η μείωση φόρων και η αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών είναι κλειδί για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία συνέπειας και ψηφιακού μετασχηματισμού.
Σημαίες Ελλάδας Καναδά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόνια Θίσεν: Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα για επενδύσεις

Η πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, Σόνια Θίσεν, τόνισε τη στρατηγική σημασία των καναδικών επενδύσεων, που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ. Ρεκόρ ξένων επενδύσεων καταγράφει η Ελλάδα, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και τον τουρισμό.